Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 13:53

  S&P: Λίγα τα οφέλη στην Eurobank από το deal με την Grivalia, οι κίνδυνοι παραμένουν

  S&P: Λίγα τα οφέλη στην Eurobank από το deal με την Grivalia, οι κίνδυνοι παραμένουν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties θα ωφελήσει κάπως την κεφαλαιακή θέση της Eurobank, ωστόσο δεν θα ενισχύσει ουσιαστικά τις επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές της τράπεζας, όπως σημειώνει η S&P σε νέα έκθεσή της. Όπως εκτιμά, ο προσαρμοσμένος στο ρίσκο δείκτης κεφαλαίου (RAC) της Eurobank θα βελτιωθεί κατά 50-60 μονάδες βάσης λόγω της συναλλαγής, ωστόσο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, η επιδείνωση στη θέση ρευστότητας, η χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου και οι αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το πιστωτικό της προφίλ.

  Σύμφωνα με τον pro forma ισολογισμό της Eurobank (30 Σεπτεμβρίου 2018), η S&P εκτιμά πως μετά τη συγχώνευση τα συνολικά assets της Eurobank θα αυξηθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ και το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 0,85 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί στο 13,8% από 11,7%.

  Η άποψη του οίκου για τα κεφάλαια και την κερδοφορία της Eurobank παραμένει αμετάβλητη και εξακολουθεί να τα θεωρεί ως αδύναμο κρίκο στην αξιολόγησή της ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το σημαντικό ποσό του πρόσθετου κεφαλαίου έναντι του μικρού ποσού των σταθμισμένων στον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων από τη συγχώνευση της Grivalia.

  Επιπλέον, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η ποιότητα του κεφαλαίου της Eurobank παραμένει αδύναμη, όπως τονίζει, λόγω του υψηλού ποσού των πιστώσεων αναβαλλόμενης φορολογίας (περίπου 71% των κοινών μετοχών). Προβλέπει ότι ο δείκτης RAC μετά τη συγχώνευση θα παραμείνει κοντά στο 4% στους επόμενους 12 έως 18 μήνες και αναμένει ότι η Eurobank θα παραμείνει στο "κόκκινο" μέχρι το 2020, λόγω των υψηλών πιστωτικών ζημιών που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη εκκαθάριση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων. Η S&P βασίζει την πρόβλεψή της για τις ζημιές αυτές, στο αρχικό σχέδιο Eurobank που υποβλήθηκε στον SSM το 2018, παρά στο επιταχυνόμενο σχέδιο εξυγίανσης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων