Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Νοε-2018 11:15

  Συγκρατούν την άνοδο στο Χρηματιστήριο οι shorters (upd)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:41

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σημαντικά έχουν περιοριστεί τα κέρδη του χρηματιστηρίου Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον αρχικό "ενθουσιασμό" από το deal Eurobank - Grivalia να μειώνεται, τους αγοραστές να αναδιπλώνονται ελαφρώς και τους πωλητές-shorters να εμφανίζονται, συγκρατώντας την αγορά. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,32% στις 610,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.602,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,87% στις 452,01 μονάδες.

  Η Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγχωνευτεί, δια της απορροφήσεως, με την Grivalia, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPEs της Τράπεζας από τα τέλη του 2021 στα τέλη του 2019 και ανοίγοντας τον δρόμο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs νωρίτερα από την τριετία. Παράλληλα, στο τέλος της τριετίας (2021), η Eurobank θα στοχεύσει άνετα σε κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η απορρόφηση της Grivalia συνιστά ουσιαστικά ένα τριπλό deal, με το οποίο η Eurobank θα περάσει σε SPV, βγάζοντας από τον ισολογισμό της, δάνεια 7 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. 

  Έτσι, αντί της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,7 δισ. ευρώ (2 δισ. μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και 1,7 δισ. με λοιπά μέσα) την οποία προγραμμάτιζε η Eurobank για το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο έτος κατά 10,7 δισ. ευρώ και σε αυτήν θα απομείνουν "κόκκινα" δάνεια μόλις 6 δισ. ευρώ, και μάλιστα όχι από αυτά σε βαθιά καθυστέρηση.

  Τώρα στο περιθώριο αυτού του deal, το ερώτημα στην αγορά είναι κατά πόσο μπορεί να συντηρηθεί ένα θετικό momentum, το πενθήμερο πριν το οριστικό rebalancing της Παρασκευής στους δείκτες του MSCI. Και οι traders είναι διχασμένοι σε αυτό, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια που ίσως να μην είχαν στο πλάνο τους την Ελλάδα.

  Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αλλαγές των δεικτών του MSCI, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου και θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου, και προβλέπουν την αφαίρεση των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές έχουν προβλέψει εκροές από 70 εκατ. δολάρια έως και 211 εκατ. δολάρια, με τις μεγαλύτερες να προβλέπονται στην Eurobank και την Εθνική. Μετά και το νέο deal ίσως δούμε ανακοπή των εκροών, ή αντιστάθμισμά τους από ανάλογες εισροές.

  Παρ' όλα αυτά, στήριξη στην αγορά προσφέρεται και από το μέτωπο των ομολόγων, στο περιθώριο της ευφορίας που κυριαρχεί σήμερα στην ιταλική αγορά μετοχών και ομολόγων. Οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημειώνουν πτώση 3,62% και στο 4,390% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου, αν και η βελτίωση είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή των ιταλικών ομολόγων. Οι αποδόσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα σημειώνουν πτώση 4,96% στο 3,353% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Grivalia μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς καταγράφουν κέρδη 7,81% (από +24,89%) νωρίτερα) και 11,58% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να είναι στο +5%, την Πειραιώς στο +3,23% και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +2,45%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Coca Cola και Λάμδα. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΠΑ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, Jumbo, Φουρλή και Τιτάν.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων