Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Νοε-2018 12:24

  Deutsche Bank: Τι "βλέπει" για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με το σφυροκόπημα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να συνεχίζεται και με τις Εθνική και Πειραιώς να αγγίζουν πλέον ιστορικά χαμηλά και την κεφαλαιοποίηση τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank να έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από το 1 δισ. ευρώ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα αποτελέσματα εννεαμήνου τα οποία ξεκινούν να δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα. Πρώτη η Deutsche Bank δίνει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα βρεθεί στο προσκήνιο. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά το ράλι (+30%) του Απριλίου, ξεκίνησαν μέσα στον Μάιο και εντάθηκαν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου στα τέλη Μαΐου.

  Η Deutsche Bank σε σημερινή της έκθεση με τίτλο "Ελληνικές Τράπεζες - Προβλέψεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου – Ένα βαρετό τρίμηνο", "βλέπει" πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) των ελληνικών τραπεζών κατά 3,3% στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ όπως τονίζει στο επίκεντρο θα βρεθεί η μείωση κεφαλαίων, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να αποτελεί το "κλειδί", μετά και την έντονη μεταβλητότητα που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον κλάδο, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν καταγράψει βουτιά της τάξης του 37% το τελευταίο τρίμηνο.

  Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η Deutsche Bank προβλέπει καθαρά έσοδα από τόκους 428 εκατ. ευρώ από 459 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο για την Alpha Bank, επισημαίνοντας πως θα σημειώσει τη μεγαλύτερη (τριμηνιαία) πτώση στο ΝΙΙ κατά 6,9% ενώ σημειώνει πως η πτώση αυτή εμφανίζεται μεγαλύτερη λόγω του οne-off κέρδους από το πρόγραμμα TLTRO ύψους 17 εκατ.  ευρώ το οποίο καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Εάν εξαιρεθεί αυτό, η αναμενόμενη πτώση θα πρέπει να κυμανθεί γύρω στο 3% σε τριμηνιαία βάση.

  gg

  Για τις υπόλοιπες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες η Deutsche Bank αναμένει υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους έως 2,4%, και συγκεκριμένα για την Eurobank αναμένει πτώση των ΝΙΙ κατά 1,5% τα οποία θα διαμορφωθούν στα 351 εκατ. ευρώ από 356 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο, για την Πειραιώς προβλέπει καθαρά έσοδα από τόκους 341 εκατ. ευρώ από 349 εκατ. στο β' τρίμηνο με πτώση 2,3% και για την Εθνική "βλέπει" καθαρά έσοδα από τόκους 270 εκατ. ευρώ από 276 εκατ. ευρώ με πτώση 2,4%. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυτό οφείλεται στο ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν πως οι χορηγήσεις δανείων θα συνεχίσουν να απομειώνονται ενώ θα επηρεαστούν από την πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων, ειδικά στην περίπτωση της Alpha Bank.

  u

  Υπενθυμίζεται πως η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς.

  j

  Η τιμή στόχος που θέτει η Deutshe Bank για την Alpha Bank είναι τα 2 ευρώ με σύσταση buy, για την Εθνική τα 2,70 ευρώ και σύσταση buy επίσης, για τη Eurobank 0,78 ευρώ και σύσταση hold και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 2,16 ευρώ και σύσταση hold.

  Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η μείωση των NPEs αποτελεί το κλειδί για την αναζωογόνηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της D.B η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται από 2,5% έως 7,6% στο τρίτο τρίμηνο, με την Εθνική Τράπεζα να παρουσιάζει τη χαμηλότερη, ενώ η Alpha Bank τη μεγαλύτερη. Η μεγάλη μείωση στα NPEs της Alpha Bank στο τρίμηνο αποδίδεται κυρίως σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίου, του Jupiter και του Mercury, με ακαθάριστη αξία δανείων στα 2 δισ. ευρώ. Σε μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κατά 5% στο τρίμηνο.

  juh

  Όπως τονίζεται, η αύξηση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει στο επίκεντρο. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους στο τρίμηνο από 15 έως 38 μονάδες βάσης, με εξαίρεση την Alpha Bank. Αυτό οφείλεται στη μείωση των αποθεματικών λόγω του χαρτοφυλακίου ομολόγων (AFS) στο τρίμηνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Alpha Bank να έχει τον υψηλότερο δείκτη CET1 στο 15,3Ζ% και η Τράπεζα Πειραιώς τον χαμηλότερο δείκτη CET1 στο 10,4% στο τρίμηνο.

  k

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων