Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 13:42

  Διολισθαίνει σε αρνητικά εδάφη το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Λίγες ώρες μόνο κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης του χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο πλέον βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη, έχοντας τις περισσότερες δεικτοβαρείς του μετοχές υπό μεγάλη πίεση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,36% στις 628,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.651,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,37% στις 451,69 μονάδες.

  ...

  Τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς έχουν επιδεινωθεί σοβαρά αυτήν την εβδομάδα, με αφορμή την απόφαση της MSCI να διαγράψει από τον δείκτη MSCI Standard Greece τις μετοχές των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία της αγοράς.

  Ακόμη και η μεταφορά όμως των τριών μετοχών στον Small Cap, δεν έδειξε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διαφορετικών χαρτοφυλακίων, με την ελληνική αγορά να αποτυπώνει τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Άλλωστε, οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν κάτω από την κατηγορία "επενδυτικής βαθμίδας", οι συζητήσεις για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα αλλά και η παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει εκλογών καθώς και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, συντηρούν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

  Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι χαρακτηριστικό λοιπόν της αγοράς, με το 2018 να εξελίσσεται σε μία ακόμη χείριστη χρονιά. Πολλοί εμπλεκόμενοι στην αγορά μάλιστα κάνουν λόγο όλο και πιο συχνά για την ανάγκη δομικών αλλαγών, ώστε να ανακοπούν οι φυγόκεντρες τάσεις των long χαρτοφυλακίων. Και αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ξεκινούν από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος καλώς ή κακώς επηρεάζει και την πορεία ολόκληρης της αγοράς.

  Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να έχει πιθανότητες να αποτελέσει την βάση για την αλλαγή του κλίματος στις τράπεζες. Ωστόσο, μένει να φανεί επομένως στις 22 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρξει επίσημη δημοσίευση του σχεδίου στο ευρύ κοινό, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί η συναλλαγή, τα επιμέρους ρίσκα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 3,98%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Εθνική και ΕΧΑΕ. Η πτώση των ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Eurobank, ΟΛΠ και Λάμδα είναι ανώτερη του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ο Φουρλής και η ΕΥΔΑΠ σημειώνουν κέρδη 1,73% και 1,17% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Jumbo, Grivalia, Τιτάν και ΟΠΑΠ. Ο Σαράντης παραμένει αμετάβλητος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ