Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 13:02

  Αλλάζουν τις στρατηγικές τους τα short funds στις ελληνικές τράπεζες λόγω MSCI

  Αλλάζουν τις στρατηγικές τους τα short funds στις ελληνικές τράπεζες λόγω MSCI
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αλλαγές των θέσεών τους στις ελληνικές τράπεζες προχώρησαν τα βρετανικά hedge funds που συνεχίζουν να διατηρούν ισχυρή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, μετά και την απόφαση της MSCI να διαγράψει από τον δείκτη MSCI Standard Greece τις μετοχές των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, αφήνοντας στον δείκτη ως μοναδικό "εκπρόσωπο" του κλάδου την Alpha Bank.

  Το γεγονός ότι η αγορά είχε αποτιμήσει ευρέως την αφαίρεση μόνον της Πειραιώς από τον δείκτη, έστω και αν η Societe Generale είχε προειδοποιήσει πως δεν θα ήταν η μοναδική και είχε προβλέψει σωστά την κίνηση της MSCI, οδήγησε σε ισχυρούς κλυδωνισμούς αυτή την εβδομαδά τις μετοχές των υπόλοιπων δύο τραπεζών. Ωστόσο, η απόφαση δεν φαίνεται να αιφνιδίασε τόσο τα βρετανικά funds οποία λίγο πριν την ανακοίνωση μετέβαλλαν την στάση τους προχωρώντας σε μείωση των short θέσεών τους στην Πειραιώς και σε αύξηση των shorts τους στην Εθνική.

  Έτσι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που αφορούν την 13η Νοεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που αναμενόταν (τα μεσάνυχτα) η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, το Oceanwood Capital Management προχώρησε στην αύξηση των short θέσεών του στην Εθνική Τράπεζα και στο 0,89% επί των μετοχών της από 0,7% που ήταν στις 31 Οκτωβρίου.

  Την ίδια ημέρα, προβλέποντας πιθανώς πως οι πιέσεις στην Πειραιώς θα ήταν μικρότερες - όπως και έγινε, το Marshall Wace μείωσε σημαντικά τα shorts του στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και στο 0,74% από 0,85% που τις είχε μειώσει μία μόλις ημέρα πριν (12 Νοεμβρίου) όταν στις 5 Οκτωβρίου και μετά το τραπεζικό κραχ στο Χ.Α οι short θέσεις της στην τράπεζα έφταναν το 0,99%.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως οι συνολικές short θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς φτάνουν το 3,48% του συνόλου, με το Lansdowne Partners να έχει τη μεγαλύτερη θέση και στο 2,74%. Κατά τα άλλα το Lansdowne Partners διατηρεί αμετάβλητες τις αρνητικές θέσεις που έχει σε Eurobank (1,33%) και  Alpha Bank (0,51%), ενώ σταθερά short παραμένει και στη μετοχή της ΔΕΗ (1,51%). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ