Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 13:59

  Wood: Ποιο είναι το σχέδιο για τις ελληνικές τράπεζες, τα ραντεβού στην Αθήνα

  Wood: Ποιο είναι το σχέδιο για τις ελληνικές τράπεζες, τα ραντεβού στην Αθήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς και με Έλληνες αξιωματούχους είχε η Wood κατά το ταξίδι της στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα . Όπως επισημαίνει, το κλίμα ήταν αρκετά υποτονικό μετά και το sell-off που έχουν υποστεί οι μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών τους τελευταίους δύο μήνες.

  Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τις ελληνικές τράπεζες έτσι ώστε να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αναπληρώσουν την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση  DTC (εκτός αν κάποιος μπορεί να διαθέσει 20 δισ. ευρώ), το σχέδιο δράσης είναι:

  1) να εργαστούν για την επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων του SSM,

  2) να βοηθήσουν τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μέσω των νέων σχεδίων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων - Asset Protection Scheme)  και

  3) να υποστηρίξουν τους ισολογισμούς τους μέσω της σταδιακής αύξησης των νέων δανειοδοτήσεων και της μείωσης του κόστους.

  Όπως επισημαίνει η Wood, η ουσιαστική βελτίωση της ρευστότητας (δεν υπάρχει καμία ένδειξη πανικού παρά την αναταραχή και το sell-off) θα πρέπει να αποτρέψει, κατά την άποψή της, τις ρυθμιστικές ενέργειες σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών.

  Παρόλο που αναγνωρίζει ότι η στάση της ενέχει αρκετό ρίσκο, η Wood αποφάσισε να διατηρήσει  την εκτίμησή της ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα αποφύγουν τα προβλήματα κεφαλαίων, έτσι αν και προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων διατηρεί ωστόσο την θετική της σύσταση.

  Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, θεωρεί ότι η Eurobank (σύσταση buy, τιμή-στόχος το 1 ευρώ από 1,4 πριν) ξεχωρίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες, λόγω του ισχυρού δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), τη σαφή πορεία προς τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων και της σταθερότητας του ισολογισμού της. Σύσταση Buy διατηρεί και για τις Alpha Bank (τιμή στόχος τα 1,28 ευρώ από 2,7 πριν), Πειραιώς (τιμή στόχος τα 1,8 ευρώ από 4,1 ευρώ πριν) και Εθνική (τιμή στόχος τα 2,2 ευρώ από 3,8 πριν).

  Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις, όπως επισημαίνει, ήταν τα εξής:

  1) η αναταραχή στην αγορά έχει ωθήσει τους διαμορφωτές πολιτικής να επανεξετάσουν την πρόταση για APS από το ΤΧΣ (βάσει του ιταλικού μοντέλου),

  2) οι στόχοι του SSM δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά κανείς δεν αναμένει αρνητικές εκπλήξεις,

  3) οι τράπεζες είναι πεπεισμένες ότι πληρούν τους στόχους μείωσης των NPEs  έως το 2021 και οι μη οργανικές λύσεις κερδίζουν έδαφος (πωλήσεις NPL και τιτλοποιήσεις),

  4) η κερδοφορία προ προβλέψεων φάνηκε να έχει φθάσει στο χαμηλότερο σημείο της στο 2ο τρίμηνο του 2018 και οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση των νέων δανείων και τη μείωση του κόστους,

  5) η κερδοφορία θα πρέπει να βελτιωθεί το 2019, αλλά το COR (κόστος κινδύνου) θα παραμείνει υψηλό και τα ROEs πολύ χαμηλά,  και

  6) η ρευστότητα παραμένει σταθερή και τόσο οι καταθέσεις όσο και η διατραπεζική αγορά δεν επηρεάστηκαν από την πρόσφατη αναταραχή.

  Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα μηνύματα είναι καθησυχαστικά, αναμένεται  αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 2% για το 2019, με κάποια θετικά μηνύματα από τις τιμές των ακινήτων. Στα αρνητικά, κατά την άποψη της Wood, η προεκλογική περίοδος ενδέχεται να προκαλέσει μεταρρυθμιστική κόπωση.

  Σε ότι αφορά τα κεφάλαια και τα NPLs, από τις συναντήσεις που είχε η Wood με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σημερινό σχέδιο, δηλαδή της παροχής στις ελληνικές τράπεζες χρόνου για να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ρυθμιστικές αρχές παραμένουν υποστηρικτικές (δηλ. δύσκολοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι του SSM, δυνατότητα επαναγοράς των ακινήτων που διαθέτονται στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αποδοχή δομής του DTC, λογικές υποθέσεις στα stress tests). Οι επιλογές είναι περιορισμένες, καθώς η άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα (ακόμη και αν είναι επιτυχημένα) δεν θα αποτελέσουν "την αλλαγή του παιχνιδιού", ενώ η χρήση κεφαλαίων του δημόσιου ταμείου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θα ήταν η λιγότερο προτιμητέα επιλογή (και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο μνημόνιο καθ΄πως θα εξαντλήσει το μαξιλάρι ρευστότητας).

  Πάντως η Wood επισημαίνει πως ο δρόμος για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν εύκολος έτσι κι αλλιώς.  Εκτιμά πως η ορατότητα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει χαμηλή. Μέχρις ότου τα NPLs βρεθούν σε μια σαφή πτωτική πορεία, η Wood αναμένει ότι ο SSM θα είναι προσεκτικός και θα απαιτήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλή πολιτική προβλέψεων. Επιπλέον, η αδύναμη προ προβλέψεων κερδοφορία η οποία οδηγείται από τα χαμηλότερα επιτοκιακά περιθώρια και την απομόχλευση, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στα κέρδη, αν και αναμένεται σταδιακή χαλάρωση τα επόμενα τρίμηνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αβεβαιότητες, η Wood αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος κινδύνου με αποτέλεσμα την μείωση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 25-50%, με ισοδύναμη πτώση των τιμών στόχων.

  Τέλος, στους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood περιλαμβάνει την αντιστροφή των θετικών εγχώριων μακροοικονομικών τάσεων, την τροποποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, την αδυναμία εκπλήρωσης των στόχων μείωσης των NPEs, την ρυθμιστική πίεση για αύξηση των δεικτών κάλυψης NPE. και την ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων