Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 17:32

  Διήμερη τραπεζική αντίδραση επανέφερε το Χρηματιστήριο στις 640 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Δεύτερη ημέρα σημαντικής ανόδου, χωρίς όμως αυξημένο τζίρο, κατέγραψε το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επανέρχεται στο επίπεδο των 640 μονάδων, αναιρώντας την βίαιη πτώση της πρώτης Νοεμβρίου.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 640,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 630,29 μονάδων (+0,07%) και 642,08 μον. (+1,94%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 18,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 35 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,20%, στις 1.680,95 μονάδες, ενώ στο +2,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.010,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,71% στις 535,11 μονάδες.

  ...

  Ο γενικός δείκτης επανήλθε στα επίπεδα που ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο, αναιρώντας το σύνολο της μεγάλης πτώσης της πρώτης ημέρας του Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν κατάφερε σήμερα ούτε να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, αλλά ούτε και να δοκιμάσει τις 644 μονάδες, το πρώτο επίπεδο πριν αναμετρηθεί με τις "δύσκολες" 650 μονάδες.

  Το στοίχημα της αγοράς είναι να μην εξαντληθεί η αντίδραση και πάλι στις 640 μονάδες, πυροδοτώντας νέο κύμα αναδίπλωσης προς τις 610 μονάδες, καθώς κάθε φορά που θα επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά του θα αυξάνονται οι πιθανότητες να διασπαστούν καθοδικά. Όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, η αγορά δεν μπορεί να μένει επί μακρόν στο εύρος των 610-645 μονάδων, αλλά με αυτές τις δυνάμεις που έχει δείξει μέχρι τώρα, οι εκτιμήσεις δεν είναι θετικές. Χρειάζεται ένας σημαντικός καταλύτης για να δοκιμαστεί το επίπεδο των 650 μονάδων, ώστε να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα της αγοράς.

  Την ίδια ώρα, παρά τα αρνητικά νέα αλλά και τις εκτιμήσεις για τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, ο τραπεζικός δείκτης δεν έχει δοκιμάσει τα χαμηλά που καταγράφηκαν στις 3 Οκτωβρίου, ήτοι στις 456 μονάδες, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά.  Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ο τραπεζικός δείκτης συντηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα που βρίσκεται εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. Οι 550 μονάδες αποτελούν σημαντική αντίσταση, παρόλα αυτά μία κατοχύρωση μπορεί να του δώσει ορμή και για να συνεχίσει προς τον επόμενο στόχο, τις 660 μονάδες.

  Πάντως, σήμερα η αγορά έδειξε να αντιδρά θετικά στο θέμα που ανέδειξε το Capital.gr, αναφορικά με πιθανό τίμημα άνω των 30 σεντς ανά ευρώ για το χαρτοφυλάκιο Jupiter της Alpha Bank, το οποίο έχει καταλήξει στο fund Apollo. Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες φέρουν το fund Fortress να είναι το επόμενο που θα "παίξει" δυνατά στην ελληνική αγορά NPLs, για το χαρτοφυλάκιο Nemo, ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς.

  Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πορεία της διαχείρισης των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι ένας βασικός καταλύτης κίνησης της αγοράς, με τα funds να αναμένουν πωλήσεις τεσσάρων με έξι νέων "πακέτων" εξασφαλισμένων δανείων από τις τράπεζες εντός των προσεχών δύο τετραμήνων. Όπως αναφέρει το Capital.gr, τα funds συνωστίζονται για τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, διαθέτοντας την τεχνογνωσία για τις διαδικασίες ομαδοποίησης (Bundle Proposals) και μαζικής ρευστοποίησης ακινήτων (Βulk Sales), καθώς και για τη νομιμοποίησή τους ώστε να καταστούν κατάλληλα προς μεταβίβαση.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς με το +9,54% που κατέγραψε, αλλά και η Eurobank με το +7,75% και τα 6,6 εκατ. τεμάχια που διακίνησε, ξεχώρισαν σήμερα, ενώ ακολούθησε η Βιοχαλκο με το +4,53%, καθώς και οι Φουρλής, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και ΔΕΗ των οποίων τα κέρδη ξεπέρασαν το 3%.

  Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Jumbo, ΕΧΑΕ, Εθνική και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Grivalia και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Σαράντης και Λάμδα. Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με απώλειες 1,75%, ενώ η Coca Cola ολοκλήρωσε στο -1,94%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων