Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 15:55

  Δοκιμάζει τις στηρίξεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών το νέο τραπεζικό sell off

  Δοκιμάζει τις στηρίξεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών το νέο τραπεζικό sell off
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η μετοχή της Πειραιώς, αλλά και των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, οδηγεί πλέον το χρηματιστήριο Αθηνών στα όρια της στήριξης των 610 μονάδων, αφήνοντας πλέον ορατό το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,38% στις 610,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,58 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.613,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,43% στις 473,60 μονάδες.

  Αν και κατάφερε νωρίτερα να κινηθεί για λίγη ώρα σε θετικό έδαφος, το ΧΑ δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον τις πιέσεις που δέχονται οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι του, όπως η Πειραιώς, η Εθνική και η ΔΕΗ.

  Και αυτό διότι το ΧΑ έχει βρεθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, στο προσκήνιο των index tracked funds, τα οποία ακολουθούν τους δείκτες του MSCI, η σύνθεση των οποίων θα αναθεωρηθεί σε μία περίπου εβδομάδα από σήμερα, στις 13 Νοεμβρίου. Η μεγάλη συζήτηση βέβαια περιστρέφεται γύρω από τις τραπεζικές μετοχές, εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που έχουν καταγράψει από τις αρχές Σεπτεμβρίου στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

  Έτσι, μετά τη UBS, η Wood θεωρεί ότι η αφαίρεση της Τρ. Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Greece είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, καθώς η κεφαλαιοποίησή της είναι πλέον πολύ κάτω από το όριο για παραμονή της τον δείκτη και έτσι αναμένει ότι η MSCI θα προχωρήσει στην διαγραφή της. Έτσι, από το πρωινό +4,54%, η Πειραιώς αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 9,17%, με την κεφαλαιοποίησή της να είναι στα 475 εκατ. ευρώ.

  Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η έξοδος της Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις ύψους 27,32 εκατ. δολ. ή 19,79 εκατ. μετοχών. Η ελβετική τράπεζα δεν εξηγεί τον λόγο που εκτιμά ότι η MSCI θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ωστόσο να σημειώσουμε πως σε ανάλογο report της η Societe Generale την περασμένη εβδομάδα, η οποία επίσης εκτιμά ότι η Πειραιώς θα βρεθεί εκτός του δείκτη των αναδυόμενων αγορών, σημείωσε πως η κίνηση αυτή έχει να κάνει με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της.

  Αν και περαιτέρω διαγραφές από τον MSCI Greece αποκλείονται από την Wood, δεν είναι διόλου απίθανο η Ελλάδα να έχει ισχνή παρουσία στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, αφού εκτιμάται ότι θα αφαιρεθούν τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank (Societe Generale).

  Πάντως, όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, το timing της αφαίρεσης είναι σημαντικό, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, ειδικά τον τελευταίο μήνα, σχεδιάζουν τις στρατηγικές του επόμενου ημερολογιακού 12μήνου. Με τις ελληνικές τράπεζες εκτός των δεικτών που η πλειονότητα των χαρτοφυλακίων παρακολουθεί, δεν θα είναι πιθανό να δούμε το τραπεζοκεντρικό ΧΑ να χάνει κρίσιμα κεφάλαια για το 2019.

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός από την Πειραιώς, απώλειες που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν οι Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Coca Cola, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Aegean. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Grivalia και ΟΤΕ. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Jumbo και Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων