Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Αυγ-2018 16:10

  Καταρρέει η τουρκική λίρα, έφτασε να υποχωρεί έως και 20%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Καταρρέει η τουρκική λίρα, έφτασε να υποχωρεί έως και 20%

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:21

  Χωρίς τέλος είναι η πτώση της τουρκικής λίρας, που νωρίτερα έφτανε να υποχωρεί μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου μετά από το tweet-απάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump με διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν.

  Αυτή την ώρα, ωστόσο, το τουρκικό νόμισμα "μαζεύει" ελαφρώς τις απώλειες υποχωρώντας κατά 15% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

  Σημειώνεται ότι η λίρα βρέθηκε σε ελέυθερη πτώση, καθώς ο πρόεδρος Recep Erdogan υποσχέθηκε να απαντήσει στον "οικονομικό πόλεμο" και ο Donald Trump δήλωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα εναντίον της χώρας.

  Ο Berat Albayrak, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Erdogan, προσπάθησε να κατευνάσει τις πιέσεις στο νόμισμα ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα προσπαθήσει να επανεξισορροπήσει την οικονομία από την προηγούμενη εστίασή της στην ανάπτυξη.

  Αλλά καθώς μιλούσε, ο Trump τουήταρε ότι θα συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας, διπλασιάζοντας τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ξεκινώντας την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος μέχρι και το 20,95% στις 6,6845 λίρες έναντι του δολαρίου.

  Η λίρα έχει συμπληρώσει 12 διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις έναντι του δολαρίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 1999, τον μήνα πριν μπει η χώρα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

  Εξάλλου, δημοσίευμα των Financial Times το πρωί ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

  Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

  Ειδικότερα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα.

  Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

  Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

  Χρειάζονται αυξήσεις των επιτοκίων, λένε οι αναλυτές

  "Μπαίνουμε σε μία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών", δήλωσε στο Bloomberg ο Cristian Maggio, επικεφαλής emerging market strategy της TD Securities στο Λονδίνο. "Δεν θα σταματήσει εκτός και αν η κεντρική τράπεζα παρέμβει με μεγάλες αυξήσεις [των επιτοκίων]".

  Το βασικό επιτόκιο repo μιας εβδομάδας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι σήμερα στο 17,75%. Ο Maggio εκτιμά ότι πρέπει να αυξηθεί στο 30% για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας - αν όχι σε μια κίνηση, τότε έως και με τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι στις 13 Σεπτεμβρίου.

  Η λίρα ενδεχομένως να υποχωρήσει άλλο ένα 5% με 10% πριν ανακάμψει στο 5/δολ. μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανάλυση της ABN Amro, αναφέρει το Bloomberg.

  Την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει και ο Neil Wilson, επικεφαλής αναλυτής της Markets.com, προσθέτοντας ότι "μπορεί ήδη να είναι αργά".

  Ακόμα και μια αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης "μπορεί να μην είναι αρκετή", σημειώνει σε δηλώσεις του στη WSJ.

  Μικρός ο αντίκτυπος για την Ευρωζώνη

  Η διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας ή ακόμα και το ξέσπασμα μιας κρίσης αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμά ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg, όπως μεταδίδει η WSJ.

  Μια ύφεση και κρίση χρέους, υποχρεώνοντας ενδεχομένως τη χώρα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να προσφύγει στο ΔΝΤ, δεν μπορεί να αποκλειστεί, αναφέρει. Ωστόσο, εκτιμά ότι ακόμα και ένα οι εξαγωγές της Ευρωζώνης στην Τουρκία υποχωρήσουν κατά 20%, αυτό δεν αναμένεται να αφαιρέσει πάνω από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Hesse.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων