Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Αυγ-2018 08:48

  Συνεχίζει την κατρακύλα της η λίρα μετά την ομιλία Ερντογάν

  Συνεχίζει την κατρακύλα της η λίρα μετά την ομιλία Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:20

  Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την εξέλιξη της διπλωματικής διένεξης με τις ΗΠΑ για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον και ενώ η σημερινή ομιλία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές.  

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στην πόλη Bayburt κάλεσε και πάλι τους Τούρκους πολίτες να αλλάξουν τα χρήματα που διαθέτουν σε ξένο συνάλλαγμα ή σε χρυσό σε τουρκικές λίρες προκειμένου να "αντιμετωπίσουμε τις ξένες δυνάμεις".

  Στην ομιλία του ο Ερντογάν δεν έκανε κάποια αναφορά στην πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες αλλά κάλεσε τους πολίτες να έχουν πίστη και δύναμη. "Η δύναμη μας προέρχεται από την πίστη μας", δήλωσε. "Όσοι προκαλούν πόνο στη χώρα μας θα το μετανιώσουν", τόνισε.

  Το δολάριο βρέθηκε νωρίτερα να σημειώνει άλμα 13,5% οδηγώντας την λίρα σε νέο χαμηλό στο 6,3005, ενώ αυτή την ώρα ο αμερικανικό νόμισμα κερδίζει σχεδόν 10% στο 6,08. Από την αρχή του έτους η λίρα χάνει πάνω από 33% έναντι του δολαρίου.  

  Η λίρα έχει συμπληρώσει 12 διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις έναντι του δολαρίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 1999, τον μήνα πριν μπει η χώρα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

  Παράλληλα, το δολάριο ενισχύεται 0,5% έναντι του ευρώ στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

  Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

  Ειδικότερα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα.

  Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

  Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

  Χρειάζονται αυξήσεις των επιτοκίων, λένε οι αναλυτές

  "Μπαίνουμε σε μία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών", δήλωσε στο Bloomberg ο Cristian Maggio, επικεφαλής emerging market strategy της TD Securities στο Λονδίνο. "Δεν θα σταματήσει εκτός και αν η κεντρική τράπεζα παρέμβει με μεγάλες αυξήσεις [των επιτοκίων]".

  Το βασικό επιτόκιο repo μιας εβδομάδας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι σήμερα στο 17,75%. Ο Maggio εκτιμά ότι πρέπει να αυξηθεί στο 30% για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας - αν όχι σε μια κίνηση, τότε έως και με τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι στις 13 Σεπτεμβρίου.

  Η λίρα ενδεχομένως να υποχωρήσει άλλο ένα 5% με 10% πριν ανακάμψει στο 5/δολ. μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανάλυση της ABN Amro, αναφέρει το Bloomberg.

  Την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει και ο Neil Wilson, επικεφαλής αναλυτής της Markets.com, προσθέτοντας ότι "μπορεί ήδη να είναι αργά".

  Ακόμα και μια αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης "μπορεί να μην είναι αρκετή", σημειώνει σε δηλώσεις του στη WSJ.

  Μικρός ο αντίκτυπος για την Ευρωζώνη

  Η διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας ή ακόμα και το ξέσπασμα μιας κρίσης αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμά ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg, όπως μεταδίδει η WSJ.

  Μια ύφεση και κρίση χρέους, υποχρεώνοντας ενδεχομένως τη χώρα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να προσφύγει στο ΔΝΤ, δεν μπορεί να αποκλειστεί, αναφέρει. Ωστόσο, εκτιμά ότι ακόμα και ένα οι εξαγωγές της Ευρωζώνης στην Τουρκία υποχωρήσουν κατά 20%, αυτό δεν αναμένεται να αφαιρέσει πάνω από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Hesse.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020