Πέμπτη, 22-Δεκ-2016 18:07
Χ.Α.: Πτωτικό "πέρασμα" λόγω της αβεβαιότητας στη διαπραγμάτευση
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για τα εμπόδια που ανακύπτουν συνεχώς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 631,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 637,23 μονάδων (-0,28%) και 628,32 μον. (-1,67%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,39 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 75 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 630 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,99%, στις 1.695,79 μονάδες, ενώ στο -2,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 750,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,85% στις 807,55 μονάδες.
Σε επίπεδο τετραημέρου ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,22%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,72%%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 6,25%.
Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η συναλλακτική δραστηριότητα έδειξε κάποιες αντοχές στην εβδομάδα πριν από την εορτή των Χριστουγέννων, πλην της σημερινής συνεδρίασης, κατά την οποία η πτώση ήταν εμφανής. Παρ' όλα αυτά, ο κύριος όγκος των συναλλαγών εστιάστηκε στις τραπεζικές μετοχές, ιδίως σε Πειραιώς και Εθνική, οι οποίες και έδιναν καθημερινά το στίγμα του κλίματος.
Το βασικό χαρακτηριστικό της προτελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου, αλλά και του έτους, ήταν η έντονη μεταβλητότητα. Πλην της συνεδρίασης της Τρίτης, οι διακυμάνσεις στις άλλες τρεις ημέρες ήταν έντονες, με την αγορά να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τη ροή των πληροφοριών που ερχόταν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για γρήγορο κλείσιμο, αλλά τελικά μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμη "σπάσιμο" στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.
Και μπορεί οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωσή της να μην είναι και τόσο αρνητικές, ωστόσο οι παράπλευρες συνέπειες των καθυστερήσεων είναι αυτές που καθήλωσαν το ΧΑ κάτω από τις 650 μονάδες, σε μια χρονική συγκυρία που είχε όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να διασπάσει τη μεγάλη αντίσταση. Και αυτές δεν είναι άλλες από την καθυστέρηση στην ένταξη στο QE της ΕΚΤ, την ανακοπή της αναπτυξιακής πορείας, ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Επί του πρακτέου, τώρα η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα σημάνει, εκτός των άλλων, και την καθυστέρηση στην είσπραξη δόσεων από τους δανειστές, οι λήξεις κρατικών ομολόγων που θα απορροφούν ταμειακά διαθέσιμα και η εκπνοή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα για τον προϋπολογισμό που μπορεί να φέρει την ταμειακή κατάσταση του δημοσίου στο κόκκινο.
Αυτό προφανώς βλέπει και η αγορά, με την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων να κάνει κινήσεις ενθυλάκωσης των κερδών του προηγούμενου διμήνου, ωσότου να έχει μεγαλύτερη ορατότητα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Οι εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το κλείσιμο του έτους δεν θα προσφέρουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι παραπάνω στην τεχνική εικόνα της αγοράς, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη συναλλακτική δραστηριότητα.
Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν σχεδόν μοιρασμένα, με τις απώλειες όμως του τραπεζικού κλάδου να καθορίζουν το εύρος των απωλειών του γενικού δείκτη. Η Πειραιώς και η Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 4,31% και 4,17% αντίστοιχα, ενώ η Eurobank έκλεισε στο -3,13% και η Εθνική στο -2,86%. Μάλιστα, η τέσσερις τους διακίνησαν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού όγκου της αγοράς, με την υπόλοιπη αγορά να έχει μπει σε συναλλακτική εορταστική ραστώνη.
Πτωτικά, κατά 1,79% και 1,36% κινήθηκαν και οι Motor Oil και ΔΕΗ αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Aegean, ΕΕΕ, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Folli Follie και ΜΕΤΚΑ, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να καταγράφουν αξιοσημείωτα κέρδη.
Στον αντίποδα, Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ έκαναν τη θετική διαφορά, κλείνοντας με κέρδη 2,42% και 2,39% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Grivalia, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Λάμδα, ΟΛΠ και Μυτιληναίος.