Πέμπτη, 08-Δεκ-2016 17:06
Με νέα ρεκόρ συνεχίζει η Wall, στον απόηχο της ΕΚΤ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:55
Σε επίπεδα νέων ρεκόρ βρίσκονται οι αμερικανικοί δείκτες, στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές στο QE έως τον Δεκέμβριο του 2017. Η κεντρική τράπεζα ωστόσο μείωσε το ύψος των αγορών από τα €80 δισ. στα €60 δισ. το μήνα, ενώ ο Mario Draghi επισήμανε ότι "η αβεβαιότητα επικρατεί παντού" για να προσθέσει ότι "ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει κατά κύριο λόγο εξαφανιστεί".Νωρίτερα το ταμπλό της Wall Street παρουσίαζε αυξημένη μεταβλητότητα, με τους δείκτες να επιδίδονται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων.
"Το σημαντικότερο είναι ότι μείωσε το ύψος των αγορών του QE" τόνισε ο Peter Cardillo, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της First Standard Financial. "Κρατά τις επιλογές του ανοιχτές σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, περίπου όπως έπραξαν και οι ΗΠΑ".
Ο Dow Jones σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, με τη Goldman Sachs να συνεισφέρει περισσότερο στα κέρδη, ενώ τα ρεκόρ τους "σπάνε" και οι S&P και Nasdaq. Την Τετάρτη ο Dow Jones αλλά και ο S&P είχαν καταγράψει ξανά νέο ρεκόρ, συνεχίζοντας το μετεκλογικό τους ράλι.
Να σημειωθεί ότι ήταν αναμενόμενο ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και κάποιες από τις λεπτομέρειες με τις οποίες το έπραξε αυτό εξέπληξαν τους αναλυτές.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 91,50 μονάδες (0,47%) στις 19.641,12 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 7,25 μονάδες (0,32%) στις 2.248,60 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 26,55 μονάδων (0,49%) στις 5.420,31 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ' αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Goldman Sachs καθώς διαπραγματεύεται στα 240,8405 δολάρια με άνοδο 5,2805 δολαρίων ή σε ποσοστό 2,24%. Ακολουθούν η Walt Disney με κέρδη 1,77% όπως και η Boeing με κέρδη 1,12%.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Merck (-0,13%), η 3M (-0,05%) και η Coca Cola (-0,23%).
Τους επενδυτές απασχολούν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται ότι παραμένει σε επεκτακτική διάθεση, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 10.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 258 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωνόταν στις 255.000.
Οι εποχικά προσαρμοσμένες αιτήσεις είχαν αυξηθεί κατά 35.000 τις δύο προηγούμενες εβδομάδες πριν από την τελευταία πτώση. Χαρακτηριστικό είναι πως οι αιτήσεις διατηρούνται χαμηλότερα των 300.000 για 92 συνεχόμενες εβδομάδες.
Οι επενδυτές παρατηρούν με προσοχή τόσο τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσο και τα στοιχεία για την οικονομία, καθώς προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων ξεπερνούν το 95%.
Στα του πετρελαίου, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού καταγράφει σήμερα κέρδη άνω του 1,5%. Η άνοδος του πετρελαίου αποδίδεται κυρίως στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα. Οι εισαγωγές στη χώρα ενισχύθηκαν κατά 6,7% τον Νοέμβριο, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,1%.