Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2015 08:08

  Ανοίγει ο κύκλος των νέων εισαγωγών στο Χ.A. το 2016

  Ανοίγει ο κύκλος των νέων εισαγωγών στο Χ.A. το 2016
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χρονιά νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ευελπιστούν ότι θα είναι το 2016 επιτελικά στελέχη της ΕΧΑΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ήδη αυτή την περίοδο εργάζονται προς την κατεύθυνση προσέλκυσης νέων εταιρειών στη Λεωφόρο Αθηνών. 

  Η εισαγωγή της Πανγαία ΑΕΕΑΠ στην κύρια αγορά του Χ.Α μέσω της συγχώνευσής της με την MIG Real Estate σπάει το ρόδι της πολυετούς ανομβρίας στην είσοδο νέων επιχειρήσεων λίγο πριν την εκπνοή του 2015, και δείχνει ότι  θα αποτελέσει προάγγελο για την σταδιακή "επιστροφή" εταιρειών προς την χρηματιστηριακή αγορά η οποία τα τελευταία χρόνια και με εξαίρεση την είσοδο της ΕΛΤΕΧ Άνεμος το 2014, βλέπει μόνο εταιρείες να αποχωρούν και να διαγράφονται από το ταμπλό. 

  Η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις με νέα κεφάλαια , ο σχεδιασμός για νέες μετοχοποιήσεις προκειμένου να αντληθούν έσοδα, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι η επόμενη θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης μετά από επτά χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα να ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια σχέδια αξιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς τόσο από το Δημόσιο όσο και από ιδιώτες επιχειρηματίες. Τέτοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν θέσει ανεπίσημα στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά τους την εισαγωγή στο Χ.Α είναι η βιομηχανία Sunlight του Πάνου Γερμανού, η ακτοπλοϊκή Hellenic Seaways κ.α, ενώ αρκετές ακόμη μικρότερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να το συζητούν.

  Ο κλάδος της διαχείρισης ακινήτων αναμένεται ότι θα από τους πρώτους που θα ξαναδώσουν το παρόν στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς μετά την Πανγαία, τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Quest ΑΕΕΑΠ της φερώνυμης εταιρείας του Θ. Φέσσα η οποία δρομολογεί σχέδια εισφοράς των ακινήτων της στη νέα εταιρεία με σκοπό την αυτόνομη εισαγωγή στο Χ.Α στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. 

  Το μεγάλο deal για το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο μέτωπο της προσέλκυσης νέων εταιρειών από τον κλάδο των ακινήτων, θα είναι –αν τελικά ποτέ ευοδωθούν οι σχεδιασμοί- η εισαγωγή της μιας εκ των δύο ΑΕΕΑΠ που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν προκειμένου το Δημόσιο να εκμεταλλευτεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του. 

  Στον κλάδο της ενέργειας μια προαναγγελθείσα νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, είναι αυτή του ΑΔΜΗΕ ο οποίος σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα αποσχιστεί μέσα στο 2016 από τη ΔΕΗ και θα μεταβιβαστεί πρώτα στο Δημόσιο και εν συνεχεία το 20% θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή και το 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, πολλοί στην αγορά δεν το θεωρούν "τελεσίδικο" ενώ επιπλέον παρουσιάζει πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα ειδικά ως προς το σκέλος της αποτίμησης και της απόσχισης της εταιρείας από τη ΔΕΗ. 

  Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα σχέδια ή σκέψεις για εισαγωγή εταιρειών που ελέγχονται από το Δημόσιο την ερχόμενη χρονιά, όπως λ.χ αυτό για την πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο ή την προοπτική διάθεσης του 55% που σήμερα κατέχει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μέσω του Χρηματιστηρίου. Αμφότερα είναι σενάρια που είχαν "τρέξει" και στο παρελθόν και μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκαταλειφθεί.
   


   

  EK29122015

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ