Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Δεκ-2015 08:36

  To 2015 κλείνει με νέο listing στο Χ.Α.

  To 2015 κλείνει με νέο listing στο Χ.Α.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της Πανγαία ΑΕΕΑΠ την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς πορείας που ουσιαστικά ξεκίνησε στο... μακρινό 2010, όταν οι μέτοχοι της Εθνικής ενέκριναν σε γ.σ. την απόσχισης του κλάδου των επενδυτικών ακινήτων της τράπεζας με στόχο τη δημιουργία μιας αυτόνομης ΑΕΕΑΠ και στόχο, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, την εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά.

  Η διαδρομή μέχρι να συμβεί αυτό ήταν μακρά και ταραχώδης: αρχικά επιχειρήθηκε συγχώνευση με την τότε Eurobank Properties, εξετάστηκε η διάθεση ποσοστού σε ξένο private equity fund, η διάθεση του 49% στο Χρηματιστήριο εν τέλει η σύμπραξη με την Invel το 2013. 

  Το σημαντικότερο βήμα όμως για την εισαγωγή στο Χ.Α. έγινε ένα χρόνο μετά, με την απόκτηση αρχικά του 35% της  MIG Real Estate και στη συνέχεια το 82% της εταιρείας, ενώ ακολούθησε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τη ΜΙΓΡΕ, μέσω της οποίας αποκτήθηκε ο πλήρης έλεγχος της τελευταίας. 

  Αρχές του 2015 ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για συγχώνευση ΜΙΓΡΕ-Εθνική Πανγαία και μετά την έγκριση της συγχώνευσης MIG Real Estate - Πανγαία τον περασμένο Οκτώβριο, η διοικούσα επιτροπή του Χ.Α. προ εβδομάδων ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από τη συγχώνευση και ενημερώθηκε για την αλλαγή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της εταιρείας. Την περασμένη Τρίτη ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. των υφιστάμενων μετοχών της MIG Real Estate και εν συνεχεία οι νέες μετοχές θα πιστωθούν στους δικαιούχους με βάση τη σχέση ανταλλαγής που είχε αποφασιστεί. Η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Πανγαία στο Χ.Α. ορίστηκε η Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015. 

  Το χαρτοφυλάκιο

  Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Πανγαία αποτελείται σημαντικής εμπορικής αξίας ακίνητα. Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για κτήρια γραφείων και καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε κυρίως αστικές περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Ιταλία και Ρουμανία και εκμισθώνονται σε αξιόπιστους (blue-chip) μισθωτές. 

  Στο πληροφοριακό σημείωμα για την έμμεση εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της "Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ”, μέσω συγχώνευσης δι’ απορρόφησης από την εισηγμένη MIG Real Estate, αναφέρεται πως η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ΑΕΕAΠ στην Ελλάδα, ύψους 1,6 δισ.ευρώ, βάσει των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εθνική Πανγαία στο τέλος του 2014 καθώς και των στοιχείων των συγχωνευόμενων εταιρειών (με ημερομηνία 31/01/2015).

  Σύμφωνα με το business plan, θα συνεχίσει να εστιάζει στην απόκτηση εμπορικών ακινήτων (ενδεικτικά, κτήρια γραφείων, καταστήματα, supermarkets, αποθήκες - logistics, κλπ) στην Ελλάδα. Στόχος είναι, όμως να επεκτείνει τη δραστηριότητά της επιλεκτικά και σε λοιπές χώρες της ΝΑ Ευρώπης. 

  Η συγχώνευση στοχεύει επίσης στην επίτευξη μεγαλύτερης εμπορευσιμότητας των μετοχών της νέας εταιρείας που θα προκύψει. Σήμερα οι μετοχές της MIG Real Estate διαπραγματεύονται στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι μετοχές της εταιρείας που θα προκύψει θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στην ίδια κατηγορία, όμως όπως αναφέρεται, οι μέτοχοι της θα εξετάσουν εναλλακτικές διάθεσης νεοεκδοθησόμενων ή υφιστάμενων μετοχών, αντίστοιχα, για την αύξηση της διασποράς και τη μεταφορά της από την κατηγορία Χαμηλής Διασποράς στη Γενική Κατηγορία – Κύρια Αγορά Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, καθώς και τη στρατηγική των μετόχων της.

  Ν. Χρυσικόπουλος

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020