Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2014 08:34

  Τώρα τρέχουν και οι "μικροί" στη Λεωφόρο Αθηνών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα
   
  Μικρά «πάρτι» στο ταμπλό με τις μετοχές χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων στήνουν επενδυτές που λατρεύουν την αδρεναλίνη και το υψηλό χρηματιστηριακό ρίσκο.

  Μετά από καιρό, μέρος των υπεραξιών  που αποκτήθηκαν από την άνοδο των blue chips, διαχέεται συστηματικά πλέον σε υποτιμημένες μετοχές μικρότερων εταιρειών τις οποίες, παρά τα αμφισβητούμενα θεμελιώδη μεγέθη τους, βλέπει κανείς να «εκρήγνυνται» ανοδικά όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό.

  Η μεταφορά ρευστότητας συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση των όγκων σε τίτλους που συνήθως δεν διακινούν παρά μερικές εκατοντάδες τεμάχια, και ενίοτε πυροδοτούν ράλι διαρκείας σε πολλές από αυτές, που εναπόκειται στους ίδιους τους επενδυτές να αξιολογήσουν αν πρόκειται για τα πρώτα στάδια μιας μακροχρόνιας αντιστροφής, ή μια εν τη γενέσει της χρηματιστηριακή φούσκα που θα σκάσει.

  Στο στόχαστρο μπαίνουν μετοχές των λίγων σεντς, που παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες τόσο σε όρους λογιστικής όσο και χρηματιστηριακής αξίας, ακόμη κι αν εμφανίζουν προβληματικούς ισολογισμούς με ισχνές πωλήσεις, μεγάλες ζημιές ή ακόμη και περιορισμένες προοπτικές. Πέρα από τα θεμελιώδη μεγέθη, ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η εμπορευσιμότητα όπου στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη και κρύβει το ρίσκο του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.  

  Από την αρχή του έτους η μετοχή της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκης έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της (+142%), φτάνοντας μετά και το μεγαλοπρεπές +23% της Παρασκευής να αποτιμάται πάνω από 13 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία τελεί υπό διαπραγμάτευση μόλις στο 0,25 της λογιστικής της αξίας, ενώ είχε ζημιές 3,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013.

  Η αλευροβιομηχανία Χατζηκρανιώτης καταγράφει στις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2014 άνοδο πάνω από 110% με τις συναλλαγές να έχουν ανέβει κατακόρυφα. Η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέβει μόλις στο...1 εκατ. ευρώ.

  Μια άλλη κλωστοϋφαντουργία, η Επίλεκτος έχει επίσης πραγματοποιήσει μεγάλη διαδρομή στο ταμπλό καταγράφοντας άνοδο πάνω από 30% από την αρχή του έτους. Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 18 εκατ. ευρώ, αποτιμάται μόλις στο ήμισυ της λογιστικής της αξίας.

  Η Attica Group, μια εταιρεία που στην πραγματικότητα ανήκει στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καθώς η αξία της προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις που έχουν αφυπνιστεί μόλις το τελευταίο διάστημα. Φέτος καταγράφει άνοδο 61% ενώ έχει ανέβει πάνω από 200% από τα τέλη του περσινού Νοεμβρίου όταν και κατέστη ορατή η βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

  Η Βογιατζόγλου Systems, μια εταιρεία που πραγματοποιεί ελάχιστες συναλλαγές στο ταμπλό, έχει υπερδιπλασιάσει την αποτίμησή της στα 12 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο ενώ φέτος καταγράφει άνοδο 53%.

  Ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να βρει ακόμη κανείς πολλές στο ταμπλό: η Drouckfarben καταγράφει άνοδο άνω του 30% με την αποτίμησή της μόλις στα 7,5 εκατ. ευρώ, ο Δρομέας ενισχύεται πάνω από 20% με κεφαλαιοποίηση μόλις 13 εκατ. ευρώ, η Reds κερδίζει φέτος 30%, η Medicon περίπου 50%, η Κορδέλλου, η Έλλαστρον, η Audiovisual, η Δάϊος, η Εβροφάρμα, ο Σαραντόπουλος έχουν αποδόσεις 25-30% κ.α

  Συνήθως η «ανάσταση» των μικρών είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται προς το τέλος των ανοδικών φάσεων, ωστόσο επειδή στην παρούσα συγκυρία τα περισσότερα από τα blue chips δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη εμφανείς ενδείξεις κορύφωσης, δεν αποκλείεται για κάποιο διάστημα, λένε αναλυτές να δούμε υπεραποδόσεις ταυτόχρονα από όλες τις κατηγορίες του ταμπλό.

  Η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων δίνει ζωντάνια στην αγορά, κρύβει σημαντικές ευκαιρίες αν υποθέσει κανείς πως η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μακροχρόνια bull market,  υποκρύπτει όμως και πολύ μεγάλους κινδύνους αφού είναι βέβαιο πως μετά από λίγο καιρό αρκετές από τις εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στο ταμπλό, δεν θα υπάρχουν ή θα συνεχίσουν να υφίστανται με άλλη μορφή (εξαγορές-συγχωνεύσεις).

  Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημειώνει εύστοχα ο αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης,  η ανάκαμψη των μετοχών χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων μπορεί να αποκαθιστά σε κάποιο βαθμό τις «αδικίες» σε όρους αποτιμήσεων, ενδέχεται όμως να αποτελεί και ευκαιρία μείωσης θέσεων σε εταιρείες αμφίβολης επιχειρηματικής βιωσιμότητας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ