Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιαν-2023 07:39

  Γιατί οι ΑΕΕΑΠ θα συνεχίσουν το επενδυτικό μπαράζ του 2022

  Γιατί οι ΑΕΕΑΠ θα συνεχίσουν το επενδυτικό μπαράζ του 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Σημαντικές επενδύσεις τη νέα χρονιά αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), συνεχίζοντας το επενδυτικό μπαράζ του 2022. 

  Σύμφωνα με στελέχη του real estate, μόνο τον Δεκέμβριο του 2022, οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι ΑΕΕΑΠ ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο της χρονιάς οι επενδύσεις των θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά real estate ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield Proprius, οι ΑΕΕΑΠ επένδυσαν σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, κυρίως στα σύγχρονα κτίρια γραφείων, τις αγορές γης για ανάπτυξη, καθώς και στον τομέα της φιλοξενίας. 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο 2023, παρά την άνοδο του κόστους χρήματος, για όσες ΑΕΕΠ ή εταιρείες real estate κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια (μέσω ΑΜΚ, πράσινων ομόλογων κ.λπ.), με επιτόκιο πολύ μικρότερο από αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά. 

  Η εξασφάλιση των κεφαλαίων αυτών δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να συνεχίσουν -ακόμη και εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων- να επενδύουν στην αγορά real estate (ξενοδοχειακές μονάδες, logistics, γραφεία, οικιστικά ακίνητα κ.λπ.). 

  Όσον αφορά την κυρίαρχη τάση των ΑΕΕΑΠ για το 2023, αφορά τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πράσινων ακινήτων. Με δεδομένο ότι αυτού του είδους τα ακίνητα εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κτιριακού αποθέματος, η στρατηγική των εταιρειών αφορά είτε στην απόκτηση παλιών ακινήτων σε στρατηγικά σημεία, που να μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά, είτε στην ανάπτυξη νέων ακινήτων, με την υιοθέτηση βιοκλιματικών χαρακτηριστικών.

  Άλλωστε τα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) και οι βιώσιμες αναπτύξεις βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής χρηστών και επενδυτών, ενώ αποτελούν πλέον εργαλείο στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων, πελατών και προσωπικού. Οι επενδυτές έχουν ως στόχο την πιστοποίηση των ακινήτων τους κατά LEED, BREEAM, καθώς και άλλα διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα βαθμολόγησης και συγκριτικής αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι μπορεί να αξιοποιήσουν το momentum στην ελληνική αγορά που χαρακτηρίζεται από έλλειψη νέου στοκ, αυξημένη ζήτηση από χρήστες για χώρους ποιοτικών προδιαγραφών καθώς και από την αύξηση των ενοικίων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ