Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Δεκ-2021 10:27

  Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων

  ΠΟΜΙΔΑ για αντικειμενικές: Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι στρεβλώσεις παλαιότητας και συμπληρωματικού φόρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα 

  Το καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων με τα επιτόκια να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, εκμεταλλεύονται εταιρείες real estate, προχωρώντας σε ομολογιακές εκδόσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. 

  Στόχος τους είναι να εκμεταλλευθούν τη νέα περίοδο ανόδου της ζήτησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως είναι τα logistics και οι γραφειακοί χώροι, αλλά και να καλύψουν τις απώλειες που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των τιμών.  

  Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2022 αναμένεται να τρέξει η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Premia Properties. Τα κεφάλαια του ομολόγου θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων σε κατηγορίες όπως οι κατοικίες, τα logistics και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, όπως κλινικές, νοσοκομεία, σχολεία και γηροκομεία. Παράλληλα η εισηγμένη προχώρησε στις 18 Νοεμβρίου στην κατάθεση αίτησης για τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), η οποία αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές του νέου έτους. 

  Πρόσφατα η Noval Property ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου 120 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων η Νoval δρομολογεί, σε συνεργασία με την Brooklane Capital, την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην έκταση της πρώην Kodak στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι (πλησίον Αττικής Οδού). Το συνολικό ύψος της επένδυσης προβλέπεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Εντός του 2022 αναμένεται να ωριμάσει αδειοδοτικά και η υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων (Νόμος 3894/2010) στο τέλος του 2019, σε μικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

  Ομόλογο 300 εκατ. ευρώ εξέδωσε μέσα στο καλοκαίρι η Prodea, η οποία σχεδιάζει επενδυτικό πρόγραμμα για νέα ακίνητα αξίας 400 εκατ. ευρώ για το επόμενο 18μηνο, εκ των οποίων ποσοστό πάνω από 80% είναι "πράσινα". Στα πλέον προχωρημένα είναι το κτίριο γραφείων "Element" στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι, επιφάνειας 7.500 τ.μ., το οποίο είναι προμισθωμένο, ενώ σε συνεργασία με την Dimand αναπτύσσει στο Μαρούσι, απέναντι από το The Mall το νέο "πράσινο" κτίριο όπου θα στεγαστεί η Kaizen Gaming. Eπίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά που θα ολοκληρωθεί το 2023. 

  Τέλος, επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Briq Properties μέσα στους προσεχείς μήνες μέσω των διαθέσιμων γραμμών χρηματοδότησης της, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ