Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 07:36

  Γιατί οι ειδικοί βλέπουν καλύτερες μέρες στο real estate

  Νέες ευκαιρίες αναζητεί στην αγορά ακινήτων η Hines
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανάκαμψη μεσο-μακροπρόθεσμα και επενδυτικές προοπτικές εμφανίζει η αγορά ακινήτων, όπως σημείωσαν, χθες, στο συνέδριο Capital Link στελέχη του εγχώριου real estate. Στο πλαίσιο αυτό, παρότι οι ανοδικές τάσεις που υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ανακοπεί, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες συνεχίζουν τις επενδύσεις τους.

  Έτσι, ο ισραηλινός όμιλος Brown Hotel προγραμματίζει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 20 καινούργιων ξενοδοχείων σε ορίζοντα 18 μηνών. Η Prodea συνεχίζει τις επενδύσεις της, χωρίς να αποκλείει, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, την έκδοση ομολόγου, ενώ η Trastor επένδυσε το 2020 κεφάλαια 85 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.

  Τι αναμένεται

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής την Hines Greece Πολ Γκομόπουλο, οι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού real estate θα είναι μακροπρόθεσμα αλματώδεις, αλλά θα πρέπει η αγορά να προσελκύσει μεγαλύτερο όγκο θεσμικών επενδυτών.

  Ο πρόεδρος της Orilina Properties Στέλιος Ζαββός είπε ότι η επέκταση του e-commerce έχει φέρει σημαντικές επενδύσεις στους αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους. Αλλά και τα data centers, έχουν κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ εξίσου σημαντική ζήτηση προσελκύουν τα ποιοτικά γραφεία.

  Ο ιδρυτής της Grivalia Γιώργος Χρυσικός σημείωσε χαρακτηριστικά πως "καθαρός νικητής" της πανδημίας τα data centers, όπου μεγάλοι παίκτες, όπως η Amazon, η Microsoft και η Lamda Helix έχουν υλοποιήσει επενδύσεις. Καλά τοποθετημένα στην αγορά, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν είναι και τα υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχεία, όπως Amanzoe στην Αργολίδα που εμφάνισε πληρότητα  100% το 2020.

  Ο επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate Γ. Κορμάς ανέφερε ότι η θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, έχει πραγματοποιήσει, εδώ και πολύ καιρό, στροφή στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται σύντομα να λανσάρει μία νέα καινοτομία στην αγορά ακινήτων. Σημείωσε ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν κατέρρευσαν, με την Πειραιώς Real Estate να έχει καταφέρει να ολοκληρώσει σημαντικά deals παρά την πανδημία.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments σημείωσε πως το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ έχει περιορισμένη έκθεση στην πανδημία, καθώς μόλις το 10% αυτού περιλαμβάνει ξενοδοχεία και ακίνητα λιανικής. Όπως είπε, η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και αν χρειαστεί θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου. Λόγω όμως, της πανδημικής κρίσης τα σχέδια για άντληση ρευστότητας μέσω των αγορών μετατέθηκαν χρονικά, ενώ ανακόπηκε η τάση της υποχώρησης των αποδόσεων και της αύξησης των ενοικίων.

  Οι αποθηκευτικοί χώροι, όπως ανέφερε, εμφανίζουν ανθεκτικότητα, ενώ τα ξενοδοχεία ενδέχεται να έχουν μπροστά τους έως δύο δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, θα εμφανίσουν ανάκαμψη τύπου V που συνεπάγεται σημαντική ζήτηση.

  Ο επικεφαλής της Trastor Τάσος Καζίνος σημείωσε ότι η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις 85 εκατ. ευρώ το 2020 σε αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία, που ενίσχυσαν την αξία του χαρτοφυλακίου της σε περίπου 290 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ