Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 12:02

  ΕΚΤ: Πιέσεις στις τιμές των ακινήτων εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας

  ΕΚΤ: Πιέσεις στις τιμές των ακινήτων εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη θα δεχθούν πιέσεις καθώς η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους εκτός εργασίας και πλήττει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, τόνισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Οι τιμές των ακινήτων ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές στο α΄ κύμα της πανδημίας, και παρουσιάσαν αύξηση μεγαλύτερη του 5% στο α΄ μισό του 2020, χάρη στο μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων και των προγραμμάτων προστασίας των θέσεων εργασίας που έθεσαν σε εφαρμογή οι κυβερνήσεις.

  Αλλά καθώς κάποια από τα μέτρα αυτά λήγουν και οι οικονομικοί δείκτες είναι πτωτικοί, η ΕΚΤ τόνισε πως οι προοπτικές δεν είναι πλέον τόσο ρόδινες.

  Στο report της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών ακινήτων μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όσο περνάει ο καιρός, ως αποτέλεσμα της πτώσης του ΑΕΠ, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των προσδοκιών απασχόλησης.

  Σε επίπεδο χωρών, μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τιμές στο Λουξεμβούργο, ενώ τα πιο χρεωμένα νοικοκυριά είναι στην Ολλανδία.

  Οι τράπεζες ήδη έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε πίστωση ενώ η ζήτηση υποχωρεί, αναφέρει η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ