Συνεχης ενημερωση
Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Σιδηρεμπορικής Μακεδονίας ΣΙΔΜΑ ΑΕ, στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις για το σύνολο των θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης. Παραβρέθηκαν 19 μέτοχοι που εκπροσωπούν το 79.997% του Μετοχικού Κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου.
Ομόφωνα εγκρίθηκαν η έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών και οι ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της χρήσης 2009.
Κατά την παρουσία των αποτελεσμάτων της Εταιρίας στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης η Διοίκηση αναφέρθηκε στα κυριότερα γεγονότα που χαρακτήρισαν το 2009 και τη μέχρι τώρα περίοδο του 2010.
Αναφέρθηκε ότι το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας για τον κλάδο του χάλυβα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς υπέστησαν πρωτοφανείς ζημιές, εξαιτίας της απότομης και σημαντικότατης πτώσης των τιμών του χάλυβα.
Η ΣΙΔΜΑ σε περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, κατόρθωσε να αυξήσει την παρουσία της στα Βαλκάνια. Κατά την τελευταία εξαετία, η στρατηγική τοποθέτηση στις αγορές των Βαλκανίων, με συνολικές επενδύσεις ύψους μεγαλύτερου των 30 εκ. ευρώ, για τη δημιουργία των κέντρων επεξεργασίας χάλυβα σε Ρουμανία και Βουλγαρία, βοηθούν την Εταιρία να αυξάνει σταδιακά το μερίδιο αγοράς της στις γειτονικές αυτές χώρες.
Το 2009, η Εταιρεία προχώρησε σε σειρά ενεργειών με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, με κυριότερες τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της κατά 20% σε σχέση με το 2008 καθώς και σε μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών της κατά 8,5 εκ. ευρώ.
Το 2010, έχοντας στόχο την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών της εξόδων, η Εταιρεία επισπεύδει την προγραμματισμένη από καιρό μετεγκατάσταση των αποθηκών του Ασπροπύργου στα Οινόφυτα. Έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία χορήγησης των απαραίτητων εγκρίσεων για την κατασκευή νέων αποθηκών στα Οινόφυτα με στόχο την σταδιακή μεταφορά όλων των λειτουργιών της εκεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2011. Με την ενέργεια αυτή η Εταιρία θα μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα. Από δε την μελλοντική πώληση ή την ενοικίαση των εγκαταστάσεων του Ασπροπύργου, έκτασης 35 στρεμμάτων περίπου, η Εταιρία θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.
Η Διοίκηση της Εταιρίας αναφέρθηκε επίσης στις διακυμάνσεις των τιμών, τα αποθέματα και την ζήτηση του χάλυβα, καθώς και στις επισφάλειες της αγοράς. Μετά την έντονη αύξηση του πρώτου φετινού τετραμήνου, ακολούθησε ελαφρά διόρθωση των τιμών διεθνώς. Τα αποθέματα εταιρειών του κλάδου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο του 2009. Η ζήτηση της εγχώριας αγοράς, ενώ παρουσίασε ικανοποιητική πορεία το πρώτο τετράμηνο του έτους, μειώθηκε τον περασμένο μήνα και παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τα νέα οικονομικά μέτρα, η καθυστέρηση νέων επενδύσεων και η δραστική μείωση της χρηματοδότησης των μικρών κυρίως επιχειρήσεων από τις Τράπεζες με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους δανεισμού, έχουν άμεση επίδραση στη ρευστότητα και την κατανάλωση στην αγορά. Ενώ ο αριθμός των επισφαλειών στην αγορά έχει αυξηθεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, η Εταιρεία ακολουθώντας πάντοτε αυστηρή πιστωτική πολιτική εξακολουθεί να καλύπτει τα υπόλοιπα πελατών της μέσω Ασφαλιστικών Εταιρειών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.
Τέλος έγινε αναφορά στην ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας της Εταιρίας σήμερα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, μέσω των θυγατρικών της, καθώς είναι πεποίθηση της πως οι χώρες αυτές θα ανακάμψουν με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι η εγχώρια αγορά.
Όσο αφορά το 2010, προτεραιότητα της Εταιρείας είναι η διατήρηση της ρευστότητας, η περαιτέρω μείωση των γενικών εξόδων και η προσαρμογή στην πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων. Το πρώτο τρίμηνο του έτους σε επίπεδο Ομίλου οι ζημιές μετά φόρων μειώθηκαν δραστικά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 από 6.083 χιλ. ευρώ σε 1.863 χιλ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην σταθερή βελτίωση των τιμών διεθνώς.
Στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, εγκρίθηκαν επίσης και τα ακόλουθα θέματα:
Η απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή για το 2009.
Η εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών και έγκριση της αμοιβής αυτών για το 2010.
Οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας για το 2009 και η προέγκριση των αμοιβών τους για το 2010.
Η εκλογή νέου Δ.Σ.
Η εκλογή των μελών της επιτροπής ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν.3693/2008.
Η τροποποίηση του ομολογιακού δανείου (που αφορούσε το περιθώριο του δανείου) με την τραπεζική εταιρεία HSBC Bank plc.
Οι Τροποποιήσεις των άρθρων 13 και 15 του καταστατικού της Εταιρίας
-
17:42 Νέο ιστορικό υψηλό στις ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Οκτώβριο
-
17:35 Χρηματιστήριο: "Ισοπαλία" αγοραστών - πωλητών με stock picking
-
17:31 Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία στην Επ. Οικονομικών το ν/σ για τη φορολογική μεταρρύθμιση
-
17:26 ΗΠΑ: Πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III
-
17:18 Αγορά νέων μεταγωγικών αεροσκαφών προανήγγειλε ο Ν. Δένδιας
-
17:10 Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Λ. Αυγενάκης: "Καμία πίεση μου για αποδέσμευση ΑΦΜ"
-
17:09 Σε ισχύ μέσα στο επόμενο δίμηνο τέσσερα μέτρα ύψους €1,3 δισ. για τους συνταξιούχους
-
17:07 Σερβία: Υποστηρικτές και αντίπαλοι του Αλ. Βούτσιτς διαδηλώνουν στον ίδιο χώρο
-
17:02 Εντολή Πούτιν να κατατεθούν προτάσεις για επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών
-
16:58 Από σήμερα σε εφαρμογή το νέο σύστημα ενημέρωσης δικηγόρων μέσω SMS για ορισμό δικασίμου και έκδοση αποφάσεων
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026
-
Ποια είναι τα φαβορί για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών -Τα πρόσωπα και οι αστάθμητοι παράγοντες
-
"Δεν υπάρχει λόγος πανικού... ακόμα", λένε οι αναλυτές μετά την κατάρρευση των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης
-
Το escape room των 2.025 μονάδων και το κλειδί του year-end rally
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ
-
Ρωσία και Τουρκία διαπραγματεύονται τη διατήρηση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom
-
Μαμντάνι σε Τραμπ: Ξέρω ότι παρακολουθείς - Ανέβασε την ένταση
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη
-
Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η είσοδος ιδιωτών για τα χρέη στον ΕΦΚΑ – Οι λόγοι
-
ChatGPT: Ήρθε το τέλος των καλών τρόπων;
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ (121)
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη (46)
-
ΕΛΤΑ: 200 εκατ. χαμένα σε δέκα χρόνια (42)
-
Ευρώπη-Τουρκία συμμαχία (26)
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026 (22)
-
Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (18)
-
Αλ. Τσίπρας: Η νίκη Μαμντάνι δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική (15)
-
Τι εξηγεί την νίκη του Μαμντάνι (12)
-
Γαλλία: Οδηγός έπεσε εσκεμμένα σε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" - Δέκα τραυματίες (11)
-
Κ. Χατζηδάκης για ΕΛΤΑ: Ως εδώ! Δεν θα δεχτώ καμία στοχοποίηση και δεν θα αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ