Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 28-Μαϊ-2010 17:06

    Έλαστρον: Οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2010 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).

    Η έξοδος από την ύφεση και η σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνέβαλε στην βελτίωση των συνθηκών στην διεθνή αγορά χάλυβα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η αυξημένη κατανάλωση χαλυβουργικών προϊόντων οδηγούμενη κυρίως από τις αγορές της Κίνας, της Κεντρικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου βελτιώνοντας τα επίπεδα κερδοφορίας του κλάδου διεθνώς. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης διαφοροποίησαν σημαντικά τις συνθήκες διατηρώντας την ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων στα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2009, ενώ η αύξηση των τιμών ακολούθησε μεν την διεθνή ανοδική τάση αλλά με σημαντική χρονική υστέρηση.

    Τα πιο πάνω γεγονότα διαμόρφωσαν κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2010 για τον όμιλο ΕΛΑΣΤΡΟΝ. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 21,0 εκ. έναντι € 24,3 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ενοποιημένο μικτό κέρδος παρουσίασε σημαντική βελτίωση και ανήλθε σε € 2,3 εκ. ή 11,0% επί των πωλήσεων έναντι € 1,2 εκ. ή 5% επί των πωλήσεων το 2009. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 0,2 εκ. έναντι ζημιών € 1,8 εκ. ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν οριακά θετικά έναντι ζημιών € 1,9 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε € 17,5 εκ. έναντι €21,1 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το μικτό κέρδος παρουσίασε σημαντική βελτίωση και διαμορφώθηκε σε €2,0 εκ. έναντι € 1,0 εκ. το 2009 ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη € 0,5 εκ. έναντι ζημιών € 1,4 εκ. Τέλος τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 0,2 εκ. έναντι ζημιών € 1,5 εκ. το 2009.

    Οι προσπάθειες της διοίκησης με στόχο τον έλεγχο των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, την διατήρηση της ρευστότητας και την μείωση των λειτουργικών δαπανών συνεχίστηκαν και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Έτσι το καθαρό κεφάλαιο κίνησης εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο στα € 60 εκ. έναντι € 57 εκ. στο τέλος του προηγούμενου έτους κυρίως λόγω αύξησης του όγκου των αποθεμάτων. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η αύξηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές που επικρατούσαν στην αρχή του έτους. Τέλος, οι απαιτήσεις παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα € 44,9 εκ. έναντι € 45,8 εκ. , ενώ τα διαθέσιμα του Ομίλου ανήλθαν σε € 30,0 εκ. έναντι €16,9 εκ. στο τέλος του 2009.

    Παρά τις σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας οι συνθήκες στην διεθνή αγορά χάλυβα παραμένουν ευμετάβλητες ενώ η κατάσταση στην Ελληνική αγορά επιτείνεται λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τιμές αγοράς μετά από την ανοδική πορεία που είχαν μέχρι τα μέσα του δευτέρου τριμήνου δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης ενώ η ζήτηση στην Ελληνική αγορά εξακολουθεί να παραμένει υποτονική. Με βάση τα ανωτέρω κάθε εκτίμηση για το υπόλοιπο του έτους καθίσταται δυσχερής. Σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της κερδοφορίας θα αποτελέσει η τόνωση της ζήτησης η οποία εφόσον συνδυασθεί με διατήρηση ή αύξηση των τιμών πώλησης θα οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ