Συνεχης ενημερωση
- Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών του ομίλου υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ
Η Διοίκηση του Ομίλου ΜΗΧΑΝΙΚΗ, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του εννεαμήνου του 2009, γνωστοποιεί τα κυριότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων:
Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, η Μηχανική Α.Ε. σημείωσε:
-Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, αμοιβές Δ.Σ., και διαφορές φορολογικού ελέγχου, διαμορφώθηκαν σε ευρώ 16,95 εκατ. έναντι ευρώ 6,27 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008, αυξημένα κατά 170,31%.
-Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ευρώ 19,40 εκατ. έναντι ευρώ 11,00 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αυξημένα κατά 76,40%.
-Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDΑ) διαμορφώθηκαν σε ευρώ 20,51 εκατ. έναντι ευρώ 22,60 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 9,27%.
-Ο Κύκλος εργασιών κατά το εννεάμηνο 2009 διαμορφώθηκε σε ευρώ 92,09 εκατ. έναντι ευρώ 136,15 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σημειώνοντας μείωση κατά 32,36%.
Σε επίπεδο Ομίλου :
-Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, αμοιβές ΔΣ, και διαφορές φορολογικού ελέγχου, και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ευρώ 10,63 εκατ. έναντι ευρώ 31,93 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008, μειωμένα κατά 66,71%
-Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, αμοιβές ΔΣ, και διαφορές φορολογικού ελέγχου διαμορφώθηκαν σε ευρώ 10,21 εκατ. έναντι ευρώ 39,17 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008, μειωμένα κατά 73,93%
-Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 12,48 εκατ. έναντι ευρώ 56,42 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 77,89%.
-Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDΑ) ανήλθαν σε ευρώ 18,80 εκατ. έναντι ευρώ 73,16 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008, παρουσιάζοντας μείωση κατά 74,30%.
-Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά το εννεάμηνο 2009 διαμορφώθηκε σε ευρώ 114,51 εκατ. έναντι ευρώ 172,24 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2008, μειωμένος κατά 33,52%.
Η αύξηση της κερδοφορίας της μητρικής εταιρίας κατά το εννεάμηνο του 2009 είναι αποτέλεσμα κυρίως, α) της αύξησης του αποτελέσματος των συγγενών επιχειρήσεων (κ/ξιών) κατα 3,4 εκατ. ευρώ, β) της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων κατά 7,1 εκατ. ευρώ, γ) της μείωσης των εξόδων διοίκησης κατά 0,8 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα μειωμένα κέρδη του ομίλου οφείλονται κατά κύριο λόγο στα μηδενικά έσοδα κατά το εννεάμηνο του 2009 από αποτίμηση επενδυτικών ακινήτων, έναντι των ευρώ 42,49 εκ στο εννεάμηνο του 2008.
Το συνολικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται σε 1.162 εκατ. ευρώ της δε Μητρικής σε 428 εκατ. ευρώ από δημόσια έργα και 92 εκατ. ευρώ από αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Το ανεκτέλεστο των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό αφορά σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε Ρωσία και Ουκρανία για τα οποία έχει ληφθεί η οικοδομική άδεια.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2009, συνεχίστηκαν οι δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις αρχές του έτους στις αγορές ακινήτων της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είναι απόρροια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος προχώρησε σε μια σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα η μετάθεση έναρξης της κατασκευής του οικισμού "Ροδόπολις" στο Γκέρμαν της Σόφιας, έως ότου βελτιωθεί το κλίμα στην τοπική αγορά. Ωστόσο, συνεχίζονται κανονικά τα έργα για την κατασκευή των συγκροτημάτων "Μέγας Αλέξανδρος", επιφάνειας 157.000 τ.μ. και "ΗΡΑ", επιφάνειας 14.000 τ.μ., αμφότερα στην Μόσχα.
Μάλιστα, καθώς οδεύουμε προς το 2010, ήδη έχει αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση στην αγορά ακινήτων της Ρωσίας, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προσβλέπει σε βελτίωση των προοπτικών της θυγατρικής ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑ.
Στον τομέα κατασκευής υποδομών συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του ρυθμού δημοπράτησης νέων δημοσίων έργων από τους αρμόδιους φορείς κατά το εννεάμηνο. Ωστόσο, υπάρχει η πεποίθηση ότι σύντομα η παραγωγή νέων έργων θα ανακάμψει, όπως άλλωστε διαφαίνεται από τις κινήσεις του Υπουργείου Υποδομών, αλλά και από την επικείμενη ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), βάσει του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010. Ως γνωστόν, η ΜΗΧΑΝΙΚΗ συμμετέχει στον διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ προς τον Πειραιά, ενώ έχει καταθέσει και φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στην Θεσσαλονίκη, έργα τα οποία η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της.
Ο Όμιλος προσδοκά σε ενίσχυση του κατασκευαστικού του αντικειμένου, ιδίως εν όψει της έναρξης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013. Πέραν όμως των έργων υποδομής, η διοίκηση έχει ήδη αποφασίσει την ενεργό δραστηριοποίηση της εταιρίας στους επερχόμενους διαγωνισμούς νέων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), θεσμός που δύναται να προσφέρει σημαντικά έσοδα στο εγγύς μέλλον.
Όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας, το πρόγραμμα μείωσης των δαπανών και η εφαρμογή κανόνων αυστηρής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης συνεχίστηκαν απρόσκοπτα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και συνολικά στο εννεάμηνο της φετινής χρήσης. Ο Όμιλος αποκομίζει ήδη από τις αρχές του έτους σημαντικές εκπτώσεις στα κατασκευαστικά έργα του εξωτερικού, ενώ και τα κόστη πρώτων υλών και υπηρεσιών έχουν μειωθεί. Τα μέτρα αυτά, παρέχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα για μια σταθερή πορεία ανάπτυξης τα επόμενα έτη.
Σημειώνεται ότι o Όμιλος αναμένει την αποπληρωμή οφειλών από το Δημόσιο, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου ευρώ 35 εκατ.
-
16:18 Μελόνι: Eργαζόμαστε για την αναβολή της διάσκεψης Mercosur
-
16:00 Πόσο πιθανή είναι μια αύξηση των επιτοκίων το 2026 - Ο προβληματισμός της ΕΚΤ
-
16:00 Π. Μαρινάκης: Νέα εποχή διαφάνειας και νομιμότητας στο σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων
-
15:43 Υπογραφή προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας
-
15:41 ΕΕ: Plan B για τη δανειοδότηση της Ουκρανίας
-
15:39 ΑΑΔΕ: Νέες αναβαθμίσεις στο Ψηφιακό Πελατολόγιο και την εφαρμογή myDATAapp
-
15:37 Ουκρανία: Πλήγμα με drones σε ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα
-
15:15 Πιο κοντά στην υλοποίηση η μεγάλη τουριστική επένδυση Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα
-
15:13 ΔΥΠΑ: Στους 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο
-
15:05 Δ. Τσιόδρας: Αυστηροί έλεγχοι για να προασπίσουμε την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών από εισαγωγές επικίνδυνων καλλυντικών
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων
-
Αν αυτό δεν είναι φθηνό, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημά της
-
Η start up που ετοιμάζει "στρατό" 50.000 ρομπότ για αγορά εργασίας και ένοπλες δυνάμεις
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα
-
EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τη διετία 2026-2027 με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές
-
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κένεντι Σέντερ
-
Goldman Sachs: "Ταύρος" για τις μετοχές το 2026 – Απίθανη μία ισχυρή διόρθωση ή μία bear market παρά τις υψηλές αποτιμήσεις
-
Μελόνι: Εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την Ουκρανία, αλλά με μια λύση που διαθέτει στέρεες βάσεις
-
Κύμα συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο- Πόσοι θα αποχωρήσουν έως και το 2026
-
Γιατί η στρατηγική ασφαλείας "Πρώτα η Αμερική" του Τραμπ είναι παραπλανητική και επικίνδυνη
-
EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τη διετία 2026-2027 με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές (71)
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα (68)
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων (34)
-
Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες - "Κλοπή" το σχέδιο της ΕΕ για τα ρωσικά assets (29)
-
Μακρόν: Να εξευρεθούν τρόποι για να ξαναρχίσει ο διάλογος με τη Ρωσία (12)
-
Θεσσαλονίκη: Πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης από τους παραγωγούς (10)
-
"Η επιχειρηματικότητα θέλει τόλμη και οι νέοι την έχουμε" (10)
-
ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις 2,48 ευρώ στα πάγια τέλη της – Τι θα ισχύσει για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις (6)
-
Νέα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες από τις Βρυξέλλες: "Ναι στο διάλογο, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας" (6)
-
"Γαλάζιος" καβγάς Καιρίδη - Δαβάκη στη Βουλή: "Πού είναι ο Δένδιας; Απαράδεκτο που δεν ήρθε" (4)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ