Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 12-Νοε-2009 18:11

    ΑΤΕbank: Αποτελέσματα 9μηνου 2009

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας ο Όμιλος της ΑΤΕbank έχοντας ως κύριο άξονα της πολιτικής του την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την λελογισμένη ανάπτυξη των εργασιών του, κατάφερε για ένα ακόμα τρίμηνο να συνεχίσει τη θετική πορεία που είχε κατά το 1ο εξάμηνο 2009. 

    Η πιστωτική επέκταση του Ομίλου ανήλθε σε ετήσια βάση σε 19,9% έναντι 5,4% της αγοράς με παράλληλη αύξηση των καταθέσεων πελατείας κατά 10,0%. 

    Η κερδοφορία του Ομίλου διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο το 2008, παρά την σημαντική αύξηση των προβλέψεων επισφάλειας κατά € 171 εκ. και των ζημιών ύψους € 30 εκ. περίπου της θυγατρικής Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. 

    Τα ίδία κεφάλαια ενισχύθηκαν περαιτέρω, τόσο από τη συμμετοχή της Τράπεζας στη δέσμη μέτρων του ν. 3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας, όσο και από τον περιορισμό των απωλειών από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου χρεογράφων.

    Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2009 ανήλθαν σε € 82,4 εκ. έναντι € 83,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 1,6% (Τράπεζα: € 96,3 εκ. έναντι € 65,6 εκ., ήτοι αύξηση 46,7%). Τα αποτελέσματα του Ομίλου σε επαναλαμβανόμενη βάση, δηλαδή αφού αφαιρεθεί η καθαρή από φόρους έκτακτη αμοιβή εκκαθάρισης που είχε πιστωθεί στα αποτελέσματα του 9μηνου 2008 ύψους € 6,3 εκ., παρουσίασαν αύξηση 6,4%.

    Τα καθαρά έσοδα τόκων το 9μηνο του 2009 ανήλθαν σε € 545,9 εκ. παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 15,5% έναντι του 2008 (1ο εξάμηνο 2009: 8,4% σε ετήσια βάση). Αναλυτικότερα, στο 3ο τρίμηνο του 2009, τα καθαρά έσοδα τόκων συνέχισαν την αυξητική τους πορεία καθώς ανήλθαν σε € 207,2 εκ. έναντι € 181,0 εκ. και € 157,8 εκ. τα δύο προηγούμενα τρίμηνα του 2009. Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην βελτίωση των εσόδων τόκων του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (αύξηση 10,3% σε ετήσια βάση) όσο και στη σημαντική συγκράτηση του κόστους άντλησης χρήματος (μείωση 17,1% σε ετήσια βάση), λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

    Ως αποτέλεσμα της θετικής συμπεριφοράς των καθαρών εσόδων τόκων, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε περαιτέρω εντός του 2009 και διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 σε 2,86% έναντι 2,69% στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

    Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες του εννεάμηνου 2009 ανήλθαν στα € 57,8εκ. μειωμένα κατά 13,5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, αν δεν συνυπολογιστεί έκτακτη αμοιβή εκκαθάρισης ύψους €8,4 εκ. το 3ο τρίμηνο 2008, η μείωση της περιορίζεται σε 0,9%. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών το 3ο τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε € 19,2 εκ. έναντι € 21,0 εκ. το 2ο τρίμηνο του 2009 παρουσιάζοντας οριακή μείωση λόγω κυρίως του περιορισμού των εργασιών των θυγατρικών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Τα καθαρά έσοδα από αμιγώς τραπεζικές εργασίες (τόκοι & προμήθειες) βελτιώθηκαν περαιτέρω παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 11,9% έναντι 8,6% κατά το 1ο εξάμηνο 2009.

    Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα (εκτός τόκων και προμηθειών) του 9μήνου διαμορφώθηκαν σε € 216,6εκ. έναντι € 55,4εκ. την αντίστοιχη περίοδο το 2008. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη θετική μεταβολή των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά € 188,3εκ., εκ των οποίων €116,4 εκ. αφορούν πραγματοποιηθέντα κέρδη από πώληση χρεογράφων. Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις του 3ου τριμήνου, αν και εμφάνισαν μια αναμενόμενη κάμψη έναντι των προηγούμενων τριμήνων, ανήλθαν στο ικανοποιητικό επίπεδο των € 34,2 εκ., εκ των οποίων € 17,7 εκ. ήταν πραγματοποιηθέντα κέρδη από πώληση χρεογράφων.

    Συνολικά, στο τρίτο τρίμηνο του 2009, το σύνολο των βασικών λειτουργικών εσόδων (εκτός εσόδων χρηματοοικονομικών πράξεων), παρά την συνεχιζόμενη υστέρηση του κύκλου εργασιών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, παρουσίασε για 2ο τρίμηνο στη σειρά σημαντική βελτίωση, ανερχόμενο στα 242.1 εκ. (έναντι € 230,1 εκ. και € 193,2 εκ. τα δύο προηγούμενα τρίμηνα) με ετήσια αύξηση 15,8% έναντι του 3ου τριμήνου του 2008, επιβεβαιώνοντας την θετική πορεία των τραπεζικών εργασιών.

    Τα έξοδα διαχείρισης ανήλθαν σε € 457,1 εκ. έναντι € 430,2 εκ. στο εννεάμηνο του 2008, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 6,2%, με την σχέση εσόδων προς έξοδα να διαμορφώνεται σε 55,7% έναντι 55,3% κατά το 1ο εξάμηνο 2009. Αξίζει να τονιστεί ότι τα συνολικά έξοδα του τρίτου τριμήνου παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα έναντι του προηγούμενου τριμήνου παρά την ενσωμάτωση της αύξησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας 2009 που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ελαστικών λειτουργικών εξόδων στο πλαίσιο του προγράμματος συγκράτησης των δαπανών που εφαρμόζεται από την έναρξη της κρίσης.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009, τα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου δανείων προ προβλέψεων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 19,9% έναντι αύξησης κατά 5,4% του συνόλου της τραπεζικής αγοράς, διαμορφούμενα σε € 22,6 δις. Το χαρτοφυλάκιο δανείων μετά τις προβλέψεις ανήλθε σε € 21,6 δις, αυξημένο έναντι της 30ης Σεπτεμβρίου 2008 κατά 20,1%.

    *Δείτε τα αποτελέσματα 9μηνου 2009 της ΑΤΕbank στη στήλη "Σχετικά αρχεία".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ