Συνεχης ενημερωση
Η AEGEAN ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2009 παρουσιάζοντας αύξηση στον κύκλο εργασιών και βελτίωση της κερδοφορίας.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε €275,5εκ., σημειώνοντας αύξηση 5%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών (EBITDAR) αυξήθηκαν κατά 43% στα €42,5εκ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €18,2εκ. από €7,7εκ. το προηγούμενο έτος (αύξηση 135%). Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €13,4εκ. από €5,5εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2008 (αύξηση 143%).
Οι κυριότεροι παράγοντες που συντέλεσαν στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου ήταν κυρίως η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθώς και οι ωφέλειες στο λειτουργικό κόστος από την ανανέωση του στόλου της εταιρίας.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το πρώτο εξάμηνο του 2009 η AEGEAN συνέχισε την επέκταση του δικτύου της με την έναρξη δρομολογίων από Αθήνα προς Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλες, Βαρκελώνη, Βενετία και Πάφο ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη του δρομολογίου Αθήνα – Κωνσταντινούπολη καθώς και η έναρξη πτήσεων προς το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.
Η AEGEAN μετέφερε 2,9 εκ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2009, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 9%, εκτελώντας 12% περισσότερες πτήσεις. Συγκεκριμένα, στο δίκτυο εσωτερικού η AEGEAN μετέφερε 1,7 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2009 ενώ στο δίκτυο εξωτερικού κατέγραψε αύξηση ύψους 20%, μεταφέροντας 1,2 εκ. επιβάτες. Με δεδομένη τη μείωση των αφίξεων εξωτερικού στα αεροδρόμια της Ελλάδος κατά περίπου 10% για όλη την αγορά, η αύξηση επιβατών εξωτερικού της AEGEAN κατά 20% σημαίνει σημαντική διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της σαν τον μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση αερομεταφορέα της Ελλάδος.
Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε σχετικά:
«Οι συνθήκες στην Ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών εξακολουθούν να είναι δύσκολες με κύρια χαρακτηριστικά την κάμψη της ζήτησης και τη σημαντική πτώση των ναύλων, η επίδραση των οποίων ξεπερνά την ωφέλεια από το χαμηλότερο επίπεδο τιμών πετρελαίου.
Υπό τις παρούσες αβέβαιες συνθήκες, ασφαλείς προβλέψεις για μελλοντικά οικονομικά μεγέθη είναι εξαιρετικά δύσκολες. Σε ένα περιβάλλον όπου οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης παρουσιάζουν σημαντικές ζημίες, η AEGEAN το πρώτο εξάμηνο του 2009 παρέλαβε 8 νέα αεροσκάφη, κατέβαλε μέρισμα ύψους €18εκ. και παράλληλα πέτυχε αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων της κατά €43 εκ. φθάνοντας τα €226εκ. διαθέσιμα στο τέλος του εξαμήνου.
Ο νέος στόλος της εταιρίας, η αποδοχή από το επιβατικό κοινό, η ένταξη στην STAR ALLIANCE που αναμένεται τους επόμενους 10 μήνες και η υγιής χρηματοοικονομική μας θέση μας δίνουν τη σιγουριά για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας μας».
Τον Μάιο του 2009 το Διοικητικό Συμβούλιο της Star Alliance, της μεγαλύτερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, έκανε δεκτή την αίτηση μέλους της AEGEAN. Ως μέλος της Star Alliance από το καλοκαίρι του 2010, η AEGEAN θα αποκτήσει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές όπου υπάρχει σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βόρειος Αφρική και οι ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ταξιδιώτες που διαμένουν στην Ελλάδα θα μπορούν στο μέλλον να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η Star Alliance, παγκόσμια πρόσβαση μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου, άνετα ταξίδια και αναγνώριση από τα προγράμματα πιστότητας επιβατών.
Aegean Airlines
H Aegean Airlines είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας από πλευράς επιβατικής κίνησης, ενώ έχει αυξανόμενη παρουσία στις διεθνείς προγραμματισμένες πτήσεις, μεταξύ της Ελλάδας και προορισμών της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών. Το 2008 η Aegean μετέφερε 6 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2007. Η εταιρεία έχοντας παραλάβει ήδη 21 ολοκαίνουργια Airbus Α320/321 λειτουργεί σήμερα με ένα συνολικό στόλο 31 αεροσκαφών με μέση ηλικία τα 2 έτη, στις προγραμματισμένες πτήσεις της. Η Aegean καλύπτει 48 τακτικά δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού εκτελώντας συνολικά 200 πτήσεις την ημέρα. Η Aegean έχει γίνει αποδεκτή και είναι σε διαδικασία ένταξης στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη παγκόσμια αεροπορική συμμαχία, στην STAR ALLIANCE. Στην πορεία των 10 χρόνων ιστορίας της, η Aegean έχει βραβευθεί έξι φορές από τoν European Regions Airline Association (ERA) σε αναγνώριση της απόδοσής της, της εμπορικής επιτυχίας και της αφοσίωσης της στην ικανοποίηση των πελατών.
Επιπλέον, η Aegean έχει βραβευθεί επανειλημμένα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών ως ο σπουδαιότερος συντελεστής στην αύξηση της κίνησης επιβατών του αεροδρομίου. Πρόσφατα διακρίθηκε με το βραβείο Skytrax World Airline ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία της Ευρώπης για το 2009.
-
00:07 Το EBITDA-καμουφλάζ και η πιο καυτή είσοδος στον FTSE-100
-
00:06 Η επίθεση του Ισραήλ στο Κατάρ προμηνύει μια νέα κανονικότητα, όχι ένα τέλος
-
00:05 Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης
-
00:04 Ναυτιλία & Εμπόριο Καυσίμων: Μπροστά σε μια Παγκόσμια Μετάβαση
-
00:03 Γαλλία: Από πυλώνας της Ευρωζώνης, βαρίδι;
-
00:02 Μεταρρύθμιση στο φορολογικό δεν είχαμε
-
00:01 Παρίσι, όπως Αθήνα;
-
09/09 Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κοινωνική αντιπαροχή και την ισόβια τριτεκνική ιδιότητα
-
09/09 Eυρωμπάσκετ 2025: "Πέταξε" στα ημιτελικά η Ελλάδα με 87-76 επί της Λιθουανίας
-
09/09 Κατάρ: Διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε στην επίθεση του Ισραήλ
-
Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2026 - Όλα τα σενάρια
-
Ονειρικές αποδόσεις με μερίσματα από τον ΔΑΑ
-
Η σιωπηλή φορολογική επανάσταση της Ιταλίας
-
Φθηνότερη η συνδρομητική τηλεόραση από τη νέα χρονιά
-
Ακίνητα και Ενοίκια, μετά τη ΔΕΘ: "Δεν αρμενίζουμε στραβά, στραβός είναι ο γυαλός"
-
Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε την Ντόχα - Στόχος ανώτερα στελέχη της Χαμάς, λένε οι IDF
-
Metlen: Εκτίναξη τζίρου κατά 45% το α' εξάμηνο στα €3,6 δισ. - Στα €254 εκατ. τα καθαρά κέρδη
-
Πώς σπάζουν ολιγοπώλια και καρτέλ
-
e-ΕΦΚΑ: Στη Θυρίδα Πολίτη του Gov.gr τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων
-
Κομισιόν: "Πράσινο φως" για το πρόγραμμα SAFE ύψους €150 δισ. - Η Ελλάδα εξασφάλισε πάνω από €700 εκατ.
-
Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε την Ντόχα - Στόχος ανώτερα στελέχη της Χαμάς, λένε οι IDF (84)
-
Πώς σπάζουν ολιγοπώλια και καρτέλ (73)
-
Συνελήφθη διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Ιπποκράτειο - Ζήτησε φακελάκι 5.000 ευρώ (40)
-
Η Μέση Ανατολή στο έλεος του "εξαιρετισμού" (20)
-
Ισραήλ: Κατεδαφίζει σπίτια στους τόπους καταγωγής των δύο Παλαιστίνιων δραστών της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ (18)
-
Το νέο κεντρώο κοστούμι του Αλέξη Τσίπρα και ο "πατριωτισμός" (17)
-
Στους 24 οι άμαχοι νεκροί από ρωσική βόμβα σε ουκρανικό χωριό στο Ντονέτσκ - Χτύπησε συνταξιούχους που περίμεναν σε ουρά για τη σύνταξη (16)
-
Ακίνητα και Ενοίκια, μετά τη ΔΕΘ: "Δεν αρμενίζουμε στραβά, στραβός είναι ο γυαλός" (16)
-
Τα οικονομικά των δικαστών: Ζητούν 20% αύξηση μισθού και μηνιαίο επίδομα στέγασης 1.000 ευρώ όταν υπηρετούν εκτός μονίμου κατοικίας (11)
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης (7)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
