Συνεχης ενημερωση
Ο Όμιλος εταιρειών ΕΛΒΑΛ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο 2009 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Η αρνητική συγκυρία στις αγορές όπου έχει παρουσία ο Όμιλος συνέχισε και στο 2009 να ασκεί ουσιαστική επίδραση στις δραστηριότητες και τα οικονομικά του μεγέθη. Κύριο σημείο αναφοράς, υπήρξε η υποχώρηση της ζήτησης και η σημαντική μείωση των τιμών του αλουμινίου, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2008.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε ευρώ 168,5 εκατ. έναντι ευρώ 225,9 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2008, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 25,4%. Η ανωτέρω μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγω στη πτώση των τιμών του αλουμινίου, που οδήγησαν στην επακόλουθη υποχώρηση της αξίας των τελικών προϊόντων. Σε επίπεδο όγκων, οι πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν σαφώς ηπιότερη πτώση.
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σε ευρώ 11,7 εκατ. έναντι ευρώ 14,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 21,9%, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 6,9% έναντι 6,6%.Οι ανωτέρω εξελίξεις επηρέασαν αντίστοιχα και τα υπόλοιπα μεγέθη αποτελεσμάτων, με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) να ανέρχονται στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σε ευρώ 11,6 εκατ. έναντι ευρώ 13,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σημειώνεται, ότι ο Όμιλος έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος περιορισμού των λειτουργικών του δαπανών το οποίο αρχίζει να αποδίδει σταδιακά.
Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σε ζημιές ύψους ευρώ 2,4 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 375 χιλ., ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημίες ευρώ 1,8 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 1,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (ζημίες ανά μετοχή 0,0142 ευρώ έναντι 0,0091 ευρώ του πρώτου τριμήνου 2008)
Η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΒΑΛ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μετάλλων παραμένει και στη χρήση 2009 προσηλωμένη στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό της σχεδιασμό. Οι κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις για την τρέχουσα χρήση περιλαμβάνουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων, την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου και την ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας σε αγορές που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου άγγιξαν τα ευρώ 10,9 εκατ., εκ των οποίων ευρώ 4,8 εκατ. αφορούσαν σε βελτιώσεις και αναβαθμίσεις των παραγωγικών μονάδων της μητρικής εταιρείας ΕΛΒΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν στις θυγατρικές της εταιρείες.
Σε επίπεδο ρευστότητας, οι προσπάθειες της Διοίκησης για βελτίωση των ταμειακών ροών του Ομίλου απέδωσαν καρπούς, με τις συνολικές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες να διαμορφώνονται σε ευρώ 32,3 εκατ. , ως αποτέλεσμα του περιορισμού του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 238,5 εκ. ευρώ έναντι 279 εκ. ευρώ του τέλους του 2008.
Στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών του Ομίλου η FURUKAWA - SKY ALUMINIUM απόκτησε το 25% της θυγατρικής BRIDGNORTH ALUMINIUM Ltd, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας και υπογράφηκε συμφωνία τεχνικής βοηθείας για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ταινιών λιθογραφίας.
Τέλος, σε επίπεδο εσωτερικής αναδιάρθρωσης, τον Απρίλιο του 2009 η ΕΤΕΜ προχώρησε σε πώληση στην ΕΛΒΑΛ του 55% της θυγατρικής της εταιρείας ΑΝΟΞΑΛ, στην οποία ανήκει το χυτήριο του Ομίλου στον ?γιο Θωμά Βοιωτίας. Επιπρόσθετα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η απόσχιση του κλάδου ETALBOND της εταιρείας ETEM, ο οποίος για λόγους καλύτερης λειτουργικής διαχείρισης θα δραστηριοποιείται πλέον ως ξεχωριστή νομική οντότητα με την επωνυμία ETALBOND ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΠΑΝΕΛ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ.
-
20:37 Ιταλικά ΜΜΕ: Από τον Ιανουάριο οι τουρίστες θα πληρώνουν 2 ευρώ για να θαυμάζουν τη "Φοντάνα Ντι Τρέβι" - Τι απαντά ο δήμος
-
20:26 Ταϊλάνδη: Η Καμπότζη ως "επιτιθέμενη" πρέπει να ανακοινώσει πρώτη την κατάπαυση του πυρός
-
20:20 Deal Allwyn-ΟΠΑΠ: Στις 7/1 η Γ.Σ. - Η Allwyn θα λάβει κοινές μετοχές για να διαφυλαχθεί η σχέση με τους υφιστάμενους μετόχους
-
20:10 Ο Όμιλος ΕΤΕπ διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για προσιτή στέγαση - 6 δισ. ευρώ έως το 2026
-
20:07 Vanity Fair: Η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τον Τραμπ "εκδικητικό με προσωπικότητα αλκοολικού" - Η ίδια διαψεύδει
-
20:03 Δημοσκόπηση Alco (β' μέρος): Οι πολίτες ανησυχούν για το 2026 - Το 49% των πολιτών θα ξοδέψει λιγότερα φέτος τα Χριστούγεννα
-
19:49 Βέλγιο: Διαδήλωση ευρωπαϊκών αγροτικών συνδικάτων κατά της συμφωνίας Mercosur την Πέμπτη
-
19:45 Μαρία Μαυροματάκη (Tρ. Πειραιώς): Η καινοτομία στο DNA της Πειραιώς
-
19:41 Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Συνεδριάσεις και τρακτέρ σε όλη τη Θεσσαλία
-
19:37 Ουκρανία (δημοσκόπηση): Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της αποχώρησης των δυνάμεων από το Ντονμπάς
-
Προαναγγέλλει κόμμα η Μ. Καρυστιανού- Δηκτικό σχόλιο από Ν. Πλακιά
-
Ανυποχώρητο το Βέλγιο για τα ρωσικά assets - Αυξάνονται οι φωνές υπέρ "άλλων επιλογών" για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
-
Άδειες λεωφορειολωρίδες
-
Δημοσκοπήσεις: Ο λογαριασμός που πληρώνει η κυβέρνηση για τα αγροτικά μπλόκα
-
Παρ. Τυχεροπούλου: Το πρωί "κρυμμένη" στο Πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το "απόγευμα" βασική συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διερευνά το σκάνδαλο
-
Άρον άρον νέος διαγωνισμός για την "ωρολογιακή βόμβα" του Λαυρίου - Τι καταγγέλει επιστημονικός φορέας
-
doValue: Δύο μεγάλα deals 1,7 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενων δανείων της, εξοφλούν εγγυήσεις του Ηρακλή
-
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, μια πτήση ευρωπαϊκού αερομεταφορέα προσγειώθηκε στη Βαγδάτη
-
Γιατί το 2026 φοβίζει τις χρηματιστηριακές αγορές
-
Για πόσο ακόμα αντέχει η αγορά τα αγροτικά μπλόκα
-
Άδειες λεωφορειολωρίδες (90)
-
Προαναγγέλλει κόμμα η Μ. Καρυστιανού- Δηκτικό σχόλιο από Ν. Πλακιά (59)
-
Παρ. Τυχεροπούλου: Το πρωί "κρυμμένη" στο Πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το "απόγευμα" βασική συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διερευνά το σκάνδαλο (26)
-
Για πόσο ακόμα αντέχει η αγορά τα αγροτικά μπλόκα (21)
-
Ο 16χρονος γιος του Μ. Κατρίνη οδηγούσε χωρίς δίπλωμα - "Αισθάνομαι συντριβή, αναλαμβάνω την ευθύνη", λέει ο βουλευτής (17)
-
Ανυποχώρητο το Βέλγιο για τα ρωσικά assets - Αυξάνονται οι φωνές υπέρ "άλλων επιλογών" για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας (16)
-
Ρωσία: "Όχι" σε νατοϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία - Καμία υποχώρηση για Ντονμπάς, "Νοβορόσια" και Κριμαία (14)
-
Γιατί εξελέγη ο Πιερρακάκης και πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την επιτυχία (14)
-
Αν στήναμε... καρτέλ με ελάχιστες τιμές παραγωγού, θα είχαν όφελος οι αγρότες και οι καταναλωτές; (10)
-
Reuters για δάνεια σε ελβετικό φράγκο: "Θέμα ημερών" οι ανακοινώσεις - Κούρεμα 15-50% βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (9)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ