Συνεχης ενημερωση
Αρνητικό κλίμα επικράτησε και τον Απρίλιο στις διεθνείς αγορές των κρατικών ομολόγων μετά από τις σημαντικές απώλειες του Μαρτίου.
Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα επιβεβαίωσαν την ισχυρή ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας και τη συνεχιζόμενη θετική πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Επιπλέον, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα $70 το βαρέλι στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης ενώ οι τιμές του χρυσού σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα ($655 την ουγκιά) των τελευταίων 25 ετών στα τέλη του Απριλίου.
Οι παραπάνω παράγοντες ενέτειναν τους φόβους των επενδυτών για νέες πληθωριστικές πιέσεις και ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ην. Πολιτειών. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα στους μακροπρόθεσμους τίτλους, οπότε και η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων αυξήθηκε, κυρίως στις Ην. Πολιτείες.
Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης, ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των αποδόσεων ήταν μεταξύ 17 και 25 μονάδες βάσης (bps), με την απόδοση του 3ετούς τίτλου να φτάνει σε 3,71% στα τέλη Απριλίου από 3,54% στις 31 Μαρτίου, την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται σε 4,32% από 4,07% και του 30ετούς σε 4,66% από 4,41%.
Ως εκ τούτου, η κλίση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων αυξήθηκε (steeper yield curve) τον Απρίλιο καθώς η διαφορά της απόδοσης (yield spread) μεταξύ του 3ετούς και του 30ετούς ομολόγου έφτασε σε 95 bps από 87 bps στα τέλη του Μαρτίου. Τέλος, η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς τίτλου αναφοράς ανήλθε σε 32 bps, από 29 bps που είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα.
-
23:18 Οι τεχνολογικές ανησυχίες έφεραν σε θέση πρωταγωνιστή τον Dow Jones
-
23:11 Μερτς, ο καγκελάριος που δεν βγαίνει στη σύνταξη
-
23:08 K. Πιερρακάκης: Aπό το 2019 έως σήμερα έγιναν στην Ελλάδα όσες άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν γίνει στα πρώτα 17 χρόνια του ευρώ
-
22:55 Ουκρανικός στρατός: "Σημαντική επιδείνωση" στη Ζαπορίζια - Οι Ρώσοι κατέλαβαν τρεις οικισμούς
-
22:37 Κέρδη άνω του 1% για το αργό - Μικρές μεταβολές ο χρυσός
-
22:25 Ν. Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε υπαρκτή απειλή - Αναγκαιότητα η πλήρης μεταρρύθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων
-
22:05 Βενεζουέλα: Σχεδιάζει τακτική ανταρτοπολέμου εάν δεχθεί εισβολή από τις ΗΠΑ
-
21:51 Bloomberg: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν την κλοπή $13 δισ. σε Bitcoin
-
21:47 Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι τραυμάτισαν τέσσερις Παλαιστίνιους και πυρπόλησαν περιουσίες
-
21:35 ΟΗΕ: Το Νότιο Σουδάν κινείται προς "αρνητική και πιθανώς επικίνδυνη κατεύθυνση"
-
Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,2% η ΝΔ - "Πρασινίζουν" Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος
-
Ρεύμα από πυρηνικά στην Ελλάδα: Τζίρος 2,4 δισ. ευρώ και 8.000 νέες θέσεις εργασίας από σταθμό 1GW
-
Το υπόβαθρο του ιστορικού ανταγωνισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα
-
Τι προμερίσματα δίνουν οι τράπεζες και πότε
-
Πώς μια επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο ανατινάζει τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας
-
Τα γαλάζια σου γράμματα…
-
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το βοήθημα των 250 ευρώ – Τα κριτήρια
-
Δεν βάζει μόνο το Βέλγιο "μπλόκο" στην κατάσχεση των ρωσικών assets - Τα υπόλοιπα εμπόδια εντός ΕΕ
-
Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί για τις εγκαταστάσεις της MLS Πληροφορική – Η άνοδος και η πτώση
-
"Τινάζει τη μπάνκα στον αέρα" ο Ορμπάν υπό τον φόβο εκλογικής ήττας - Αυξάνει το έλλειμμα, φορολογεί τις τράπεζες
-
Αν η οπλοκατοχή του απλού πολίτη καταργηθεί, τότε όπλα θα έχουν μόνο οι εγκληματίες (152)
-
Τα γαλάζια σου γράμματα… (57)
-
Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,2% η ΝΔ - "Πρασινίζουν" Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος (34)
-
Το υπόβαθρο του ιστορικού ανταγωνισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα (34)
-
Ρεύμα από πυρηνικά στην Ελλάδα: Τζίρος 2,4 δισ. ευρώ και 8.000 νέες θέσεις εργασίας από σταθμό 1GW (13)
-
Δεν βάζει μόνο το Βέλγιο "μπλόκο" στην κατάσχεση των ρωσικών assets - Τα υπόλοιπα εμπόδια εντός ΕΕ (10)
-
COVID: Σαφέστερη εικόνα των μακροχρόνιων επιπτώσεων (10)
-
Τι προμερίσματα δίνουν οι τράπεζες και πότε (8)
-
Πόσο έχουν φτάσει οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες - Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (7)
-
Ν. Καραχάλιος για κόμμα Καρυστιανού: "Ήταν έτοιμο, θα κάναμε ανακοινώσεις στις 24 Ιουλίου στα Χανιά" (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ