Συνεχης ενημερωση
Ο κύκλος εργασιών του οµίλου Ελληνικά Καλώδια ανήλθε στα 358 εκατ. ευρώ, µειωµένος κατά 12% έναντι του 2007 (407 εκατ. ευρώ), ενώ της µητρικής εταιρίας στα 258 εκατ. ευρώ έναντι 294 εκατ. ευρώ το 2007. Η µείωση αυτή ήταν αποτέλεσµα της πτώσης των τιµών των προϊόντων, καθώς και της µείωσης του όγκου των πωλήσεων, κυρίως κατά το τελευταίο τρίµηνο, λόγω της γενικότερης οικονοµικής ύφεσης και ιδιαίτερα της κάµψης στον κατασκευαστικό τοµέα.
Τα κέρδη προ φόρων, επενδυτικών και χρηµατοοικονοµικών αποτελεσµάτων και συνολικών αποσβέσεων διαµορφώθηκαν στα 14,4 εκατ. ευρώ για τον όµιλο Ελληνικά Καλώδια και στα 8,1 εκατ. ευρώ για την µητρική εταιρία έναντι 34,9 εκατ. ευρώ και 19,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2007. Τα ενοποιηµένα αποτελέσµατα µετά από φόρους µειώθηκαν σηµαντικά και διαµορφώθηκαν το 2008 σε ζηµιές 975 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 16 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ τα καθαρά κέρδη της µητρικής διαµορφώθηκαν στα 3,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας µείωση κατά 60% έναντι του 2007.
Η µείωση των αποτελεσµάτων οφείλεται σε σηµαντικό βαθµό στην εφάπαξ πρόβλεψη υποτίµησης των αποθεµάτων και κυρίως του βασικού αποθέµατος κατά 13,1 εκατ. ευρώ σε ενοποιηµένη βάση και κατά 9,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο µητρικής εταιρίας, συνέπεια της ραγδαίας και πρωτοφανούς πτώσης της τιµής του χαλκού στο χρηµατιστήριο µετάλλων. Λόγω της λογιστικής µεθόδου αποτίµησης που ακολουθείται, η απότοµη πτώση κατά 50% της τιµής του χαλκού κατά το τελευταίο τρίµηνο του 2008 µείωσε την αξία των αποθεµάτων, επιβαρύνοντας ισόποσα τα αποτελέσµατα του οµίλου και της εταιρίας αντίστοιχα.
Ο καθαρός δανεισµός (δάνεια µείον ταµειακά διαθέσιµα) του οµίλου ανήλθε στα 96 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας µείωση 29% ή 39 εκατ. ευρώ έναντι του 2007. Αντίστοιχα ο καθαρός δανεισµός της µητρικής µειώθηκε κατά 24% ή 23 εκατ. ευρώ και διαµορφώθηκε στα 71 εκατ. ευρώ.
Οι ταµειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες τόσο του οµίλου όσο και της µητρικής παρουσίασαν σηµαντική βελτίωση (αύξηση κατά 53 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).
Αποτέλεσµα των θετικών ροών ήταν η προαναφερθείσα αποπληρωµή του δανεισµού παρά τις σηµαντικές επενδύσεις, οι οποίες έφτασαν τα 12 εκατ. ευρώ σε βάση οµίλου, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ αφορούν την µητρική εταιρία.
Οι προοπτικές της εταιρίας & του οµίλου Ελληνικά Καλώδια παραµένουν θετικές για το 2009, αν και αναµένεται να επηρεαστούν από την επιβράδυνση της οικονοµικής ανάπτυξης. Ο όµιλος αναµένεται να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην Ελληνική & Ρουµανική αγορά, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει σηµαντικές παραγγελίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα εντείνονται οι ενέργειές για µείωση του κόστους, βελτίωση της παραγωγικότητας και ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεµάτων και του κεφαλαίου κίνησης, ενώ ο όµιλος συνεχίζει να εστιάζει σε προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας, εκµεταλλευόµενος τις επενδύσεις των τελευταίων ετών.
-
20:03 Δημοσκόπηση Alco (β' μέρος): Οι πολίτες ανησυχούν για το 2026 - Το 49% των πολιτών θα ξοδέψει λιγότερα φέτος τα Χριστούγεννα
-
19:49 Βέλγιο: Διαδήλωση ευρωπαϊκών αγροτικών συνδικάτων κατά της συμφωνίας Mercosur την Πέμπτη
-
19:41 Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Συνεδριάσεις και τρακτέρ σε όλη τη Θεσσαλία
-
19:37 Ουκρανία (δημοσκόπηση): Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της αποχώρησης των δυνάμεων από το Ντονμπάς
-
19:34 Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις "δεν προμηνύει τίποτα καλό"
-
19:32 Μακρόν: Το Facebook αρνήθηκε να αφαιρέσει ψευδή είδηση για πραξικόπημα στη Γαλλία
-
19:29 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας
-
19:22 Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές με "βαρίδι" άμυνα και ενέργεια
-
19:13 Κ. Μητσοτάκης: Εξι νέα μέτρα για το στεγαστικό - Αδιαπραγμάτευτη η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
-
19:10 Ν. Χριστοδουλίδης: Οι 3 άξονες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ - Ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο
-
Προαναγγέλλει κόμμα η Μ. Καρυστιανού- Δηκτικό σχόλιο από Ν. Πλακιά
-
Ανυποχώρητο το Βέλγιο για τα ρωσικά assets - Αυξάνονται οι φωνές υπέρ "άλλων επιλογών" για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
-
Άδειες λεωφορειολωρίδες
-
Δημοσκοπήσεις: Ο λογαριασμός που πληρώνει η κυβέρνηση για τα αγροτικά μπλόκα
-
Παρ. Τυχεροπούλου: Το πρωί "κρυμμένη" στο Πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το "απόγευμα" βασική συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διερευνά το σκάνδαλο
-
Άρον άρον νέος διαγωνισμός για την "ωρολογιακή βόμβα" του Λαυρίου - Τι καταγγέλει επιστημονικός φορέας
-
doValue: Δύο μεγάλα deals 1,7 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενων δανείων της, εξοφλούν εγγυήσεις του Ηρακλή
-
Γιατί το 2026 φοβίζει τις χρηματιστηριακές αγορές
-
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, μια πτήση ευρωπαϊκού αερομεταφορέα προσγειώθηκε στη Βαγδάτη
-
Για πόσο ακόμα αντέχει η αγορά τα αγροτικά μπλόκα
-
Άδειες λεωφορειολωρίδες (89)
-
Προαναγγέλλει κόμμα η Μ. Καρυστιανού- Δηκτικό σχόλιο από Ν. Πλακιά (57)
-
Παρ. Τυχεροπούλου: Το πρωί "κρυμμένη" στο Πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το "απόγευμα" βασική συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διερευνά το σκάνδαλο (26)
-
Για πόσο ακόμα αντέχει η αγορά τα αγροτικά μπλόκα (21)
-
Ο 16χρονος γιος του Μ. Κατρίνη οδηγούσε χωρίς δίπλωμα - "Αισθάνομαι συντριβή, αναλαμβάνω την ευθύνη", λέει ο βουλευτής (17)
-
Ανυποχώρητο το Βέλγιο για τα ρωσικά assets - Αυξάνονται οι φωνές υπέρ "άλλων επιλογών" για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας (16)
-
Ρωσία: "Όχι" σε νατοϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία - Καμία υποχώρηση για Ντονμπάς, "Νοβορόσια" και Κριμαία (14)
-
Γιατί εξελέγη ο Πιερρακάκης και πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την επιτυχία (14)
-
Αν στήναμε... καρτέλ με ελάχιστες τιμές παραγωγού, θα είχαν όφελος οι αγρότες και οι καταναλωτές; (10)
-
Reuters για δάνεια σε ελβετικό φράγκο: "Θέμα ημερών" οι ανακοινώσεις - Κούρεμα 15-50% βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ