Συνεχης ενημερωση
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία σύστασης κοινής εταιρείας συμμετοχών, που υπεγράφη την 3η Ιουλίου 2008, μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., του μεγαλύτερου βιομηχανικού και εμπορικού ομίλου στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της EDISON SpA, της δεύτερης ιταλικής ενεργειακής εταιρείας.
Η νέα εταιρεία ονομάζεται elpedison και μέσω των θυγατρικών της, θα αποτελεί την δεύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Από εταιρική άποψη, η ολοκλήρωση της συμφωνίας υλοποιήθηκε με την συμμετοχή 50%-50% της ΕΛΠΕ και EDISON, στο μετοχικό κεφάλαιο της elpedison, η οποία κατέχει πλέον το 100% της "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ A.E." και το 65% της "ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.".
Όπως δήλωσε ο κος Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, "Η δημιουργία της elpedison, διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και συνεισφέρει στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας. Η νέα εταιρεία ενισχύει την προσπάθεια του Ομίλου μας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας σε ολόκληρο το ενεργειακό φάσμα".
"Με την ίδρυση της elpedison -δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON, κος Umberto Quadrino- συνεχίζεται η στρατηγική ανάπτυξης της EDISON στις διεθνείς αγορές. Η είσοδός μας ως του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού στην Ελλάδα με ένα αξιόλογο μερίδιο αγοράς, μας επιτρέπει άμεσα την εξασφάλιση σημαντικών αποτελεσμάτων τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και σε εκείνον της προμήθειας στους τελικούς πελάτες".
Η "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε." διαχειρίζεται την, ήδη σε λειτουργία, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα αυτή, αποτελεί τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Η "ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε." ολοκληρώνει την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου 420 MW στη Θίσβη Βοιωτίας.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και η διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση της "ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε." από την "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.", η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2009. Προβλέπεται ότι μετά την ολοκλήρωση και της εν λόγω διαδικασίας, η elpedison θα κατέχει το 75% της "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", ενώ το 25% θα ανήκει στους σημερινούς μετόχους μειοψηφίας της "ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.", δηλαδή στις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ (HED) και ΧΑΛΚΟΡ, θυγατρικές των Ομίλων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ αντίστοιχα, με την καταβολή ενός συμπληρωματικού τιμήματος στους μετόχους της elpedison.
Πρόεδρος της elpedison, εξελέγη ο κος Θεόδωρος Βάρδας και Διευθύνων Σύμβουλος ο κος Roberto Pot, εκπροσωπώντας την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και EDISON SpA αντίστοιχα.
Στόχος της elpedison είναι η δημιουργία παραγωγικού δυναμικού άνω των 2000 MW (εκ των οποίων 390 MW ήδη σε λειτουργία), ίσο προς το 20% της ελληνικής αγοράς. Η νεοσύστατη εταιρεία θα αναπτυχθεί και στον τομέα της εμπορίας και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και σε εκείνον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-
21:19 Απατεώνες απέσπασαν ως "τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ" χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 100.000 ευρώ από 70χρονη
-
20:56 Τη σημασία της ενότητας επεσήμανε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο βασιλιάς Κάρολος
-
20:43 Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο στηρίζει τον γιο του για πρόεδρο στις εκλογές του 2026
-
20:19 Σουηδία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν νεαρό που επιτέθηκε σε ενοίκους σπιτιού στο Μπόντεν
-
20:00 Startups: Γιατί οι Έλληνες fund managers αισιοδοξούν για το 2026
-
19:37 NYT: Γιατί η Ρωσία θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων για την Ουκρανία
-
19:20 Ισραήλ: 5 συλλήψεις για τον τραυματισμό βρέφους κατά την επίθεση εποίκων σε σπίτι Παλαιστινίων
-
18:56 Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - "Υπάρχουν καλές ιδέες για μια βιώσιμη ειρήνη"
-
18:35 Με ιδιαίτερη αναφορά στην Ουκρανία το μήνυμα του ποντίφικα για τα Χριστούγεννα
-
18:13 Σουηδία: Η αστυνομία ερευνά "σοβαρό περιστατικό" στην πόλη Μπόντεν
-
Μερίδια προμηθευτών: Κάτω από το 50% η ΔΕΗ – Άνοδος για Metlen, στο 15% ΗΡΩΝ–NRG
-
Τι αυξήσεις μισθών θα φέρει το ξεπάγωμα των συλλογικών συμβάσεων
-
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Ζελένσκι: Ευχόμαστε να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο Πούτιν για να έλθει ειρήνη
-
Τα 13 μεγάλα επιχειρηματικά deals του νέου έτους
-
Κερδίζεις συχνά και παρ’ όλα αυτά χάνεις; Δες πού βρίσκεται το πρόβλημα
-
Η Μόσχα παρουσίασε πρόταση στο Παρίσι σχετικά με τον φυλακισμένο στην Ρωσία Γάλλο ερευνητή Λοράν Βινατιέ
-
Η τηλεργασία παράγει εκτελεστές - Το γραφείο διαμορφώνει ηγέτες
-
Νόβακ: Οι κυρώσεις καθυστερούν τα σχέδια της Ρωσίας για τριπλασιασμό της παραγωγής LNG
-
Η "ακτινογραφία" των τριών: Τσίπρας, Καρυστιανού, Σαμαράς
-
ΟΣΥ: Η αναζήτηση οδηγών στα λεωφορεία γίνεται… μαραθώνιος
-
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Ζελένσκι: Ευχόμαστε να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο Πούτιν για να έλθει ειρήνη (27)
-
Η "ακτινογραφία" των τριών: Τσίπρας, Καρυστιανού, Σαμαράς (24)
-
Η τηλεργασία παράγει εκτελεστές - Το γραφείο διαμορφώνει ηγέτες (17)
-
CNN: Η σκιά της Ρωσίας κάνει την προοπτική του πολέμου πραγματική για την Ευρώπη - "Οι κυβερνήσεις πρέπει να πουν την αλήθεια στους λαούς τους" (16)
-
Φτιάχνεται αυτός ο κόσμος; (8)
-
ΟΣΥ: Η αναζήτηση οδηγών στα λεωφορεία γίνεται… μαραθώνιος (5)
-
Κερδίζεις συχνά και παρ’ όλα αυτά χάνεις; Δες πού βρίσκεται το πρόβλημα (5)
-
Ο Τραμπ εύχεται "ευτυχισμένα Χριστούγεννα" σε όλους, "συμπεριλαμβανομένων των αποβρασμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς" (3)
-
Απατεώνες απέσπασαν ως "τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ" χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 100.000 ευρώ από 70χρονη (2)
-
Σαρωτικοί έλεγχοι της τροχαίας για αλκοτέστ – Σε 7.000 ελέγχους εντοπίστηκαν 87 παραβάτες (2)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ