Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 29-Αυγ-2008 17:42

    ΑΝΕΚ: Οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2008

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. (ΑΝΕΚ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της περιό-δου από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2008: 

    1. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
    Κύκλος Εργασιών 

    Ο κύκλος εργασιών της ΑΝΕΚ κατά το α? εξάμηνο του 2008, ανήλθε σε ευρώ 101,5 εκατ., έναντι ευ-ρώ 100,6 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 1% σε σχέση με το α? εξάμηνο του 2007. 

    Αντίστοιχα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά το α? εξάμηνο του 2008, ανήλθε σε ευρώ 114,9 εκατ., έναντι ευρώ 111,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3%.
    Κόστος Πωληθέντων 

    Το κόστος πωληθέντων προ αποσβέσεων της Μητρικής κατά το α? εξάμηνο του 2008, ανήλθε σε ευρώ 86,6 εκατ. έναντι ευρώ 71,8 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά ευρώ 14,8 εκατ. ή 21% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007. Η μεταβολή αυτή οφείλεται, κυρίως, στη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων ?τα οποία αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα κόστους του κλάδου? και επιβάρυνε, σε μεγάλο βαθμό, τα αποτελέσματα. Επίσης, το κόστος πωληθέντων επηρεάστηκε από την αύξηση των επισκευών και συντηρήσεων των πλοίων. Τα υπόλοιπα κόστη παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. 

    EBITDA 

    Επακόλουθο των παραπάνω γεγονότων ήταν τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυ-τικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας να διαμορφωθούν οριακά αρνητικά σε ευρώ 0,7 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 13,9 εκατ. την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Πρέπει να ση-μειωθεί ότι γενικά λόγω της έντονης εποχικότητας του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας, τα αποτελέ-σματα του α? εξαμήνου δεν είναι ενδεικτικά για ολόκληρο το έτος. Η μείωση των τιμών των καυσίμων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα των αποτε-λεσμάτων κατά το β? εξάμηνο της χρήσης.
    Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέ-σεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν αρνητικά σε ευρώ 2,3 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 13,8 εκατ. την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. 

    Αποτελέσματα μετά από φόρους 

    Οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ευρώ 13,0 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 1,3 εκατ. το α? εξάμηνο του 2007. 

    Τέλος, για τον Ομιλο οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ευ-ρώ 14,1 εκατ., έναντι ζημιών ευρώ 1,7 εκατ. 

    2. ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

    Αναδιάρθρωση δανεισμού 

    Κατά τη διάρκεια του α? εξαμήνου 2008 ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δα-νεισμού της Εταιρείας με την οποία επιτεύχθηκαν ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής και μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. 

    Πληρωμή μερίσματος 

    Τέλος, κατά το μήνα Ιούλιο ολοκληρώθηκε η καταβολή του μερίσματος στους Μετόχους της Εταιρεί-ας για τη χρήση 2007 συνολικού ποσού ευρώ 8,1 εκατ. ή ευρώ 0,05 ανά μετοχή.
    Νέες γραμμές 

    Από τον Απρίλιο η ΑΝΕΚ δραστηριοποιείται και στις Κυκλάδες με το πλοίο ΕΓ/ΟΓ ΠΡΕΒΕΛΗΣ το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ίος - Σαντορίνη. 

    Επίσης, τον Ιούλιο δρομολογήθηκε το πλοίο ΕΓ/ΟΓ ΛΙΣΣΟΣ στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

    Ε/Γ - Ο/Γ Έλυρος 

    Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες μετασκευής του νέου πλοίου της ΑΝΕΚ το οποίο αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του και να ενισχύσει σημαντικά το στόλο της Εταιρείας. Οι κε-φαλαιουχικές δαπάνες του α΄ εξαμήνου του 2008 που αφορούν στη μετασκευή του εν λόγω πλοίου ανήλθαν σε ευρώ 26,6 εκατ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ