Συνεχης ενημερωση
-Αύξηση καθαρών κερδών 28,1% - Δείκτης Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων:17,4%
-Αύξηση χαρτοφυλακίου δανείων κατά 19,1%, παρά τις διαγραφές 461 εκ. ευρώ
-Εντυπωσιακή αύξηση των υπολοίπων της λιανικής τραπεζικής σημαντικά υψηλότερη της αγοράς (+27,4%)
-Aύξηση καταθέσεων κατά 14,1%, με το κόστος άντλησης στο χαμηλό επίπεδο του 2,04%
-Δείκτης Χορηγήσεων προς Καταθέσεις στα επίπεδα του 86,1% - Επαρκής ρευστότητα
-Αύξηση του κόστους σε λογικά επίπεδα (+6,6%)
-Μείωση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο 7,1% (από 10,8% το 2006)
-Διανομή Μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή (επιπλέον του προμερίσματος 0,05 ευρώ τον Δεκέμβριο 2007)
Ικανοποιητική κερδοφορία παρουσιάζει η ATEbank κατά το έτος χρήσης 2007 με τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους (και δικαιώματα μειοψηφίας) να ανέρχονται σε 241,4 εκ. ευρώ έναντι κερδών 188,4 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 28,1%.
Τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 614,9 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3%. Η συμπεριφορά των καθαρών εσόδων τόκων επηρεάστηκε λόγω :
-της σημαντικής αύξησης των εξόδων τόκων λόγω την αλλαγής του μείγματος καταθέσεων προς τις υψηλού επιτοκίου προθεσμιακές καταθέσεις
-της πίεσης των περιθωρίων επιτοκίων λόγω υψηλού ανταγωνισμού
-του προσωρινού αρνητικού αντίκτυπου των δανείων με επιτόκιο χαμηλής εκκίνησης, τα οποία όμως με την πάροδο του 2008 θα αναπροσαρμόζονται σταδιακά υψηλότερα, επιδρώντας θετικά στα μελλοντικά έσοδα από τόκους
-των χαμηλότερων σε σχέση με το 2006 μέσων υπολοίπων για διαχείριση στην διατραπεζική αγορά
-των χαμηλότερων σε σχέση με το 2006 εσόδων τόκων από επικαιροποιήσεις χορηγήσεων σε καθυστέρηση.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου (ο λόγος καθαρών εσόδων προς μέσο τοκοφόρο ενεργητικό) μειώθηκε στο τέλος του 2007 σε 3,24% από 3,37% στις 31/12/2006.
H ATEbank παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους και αναμένει η αλλαγή του μίγματος δανείων προς τομείς υψηλότερου επιτοκίου (όπως η καταναλωτική πίστη και οι ΜΜΕ) να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα τόκων.
Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες σημείωσαν αύξηση κατά 4,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και έφτασαν στο επίπεδο των 84,5 εκ. ευρώ, επηρεασμένα κυρίως από τα χαμηλότερα έσοδα προμηθειών αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και την υψηλή συνεισφορά προς το ταμείο εγγυήσεως καταθέσεων που συνδέεται με την αύξηση των καταθετικών υπολοίπων.
Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση κατά 27,2%, φτάνοντας το επίπεδο των 251,3 εκ. ευρώ, επηρεασμένα κυρίως από τις πωλήσεις μετοχών του διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου (83,6 εκ. ευρώ, +78%) και την εντυπωσιακή πορεία του εμπορικού χαρτοφυλακίου (45,5 εκ. ευρώ, +180%).
Τα έξοδα διαχείρισης ανήλθαν σε 568,0 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 6,6% έναντι του έτους 2006. Πρέπει να σημειωθεί πως στα λοιπά έξοδα περιλαμβάνεται ποσό 3,0 εκ. ευρώ ως ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές του καλοκαιριού. Ως συνέπεια, ο δείκτης κόστους προς έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκε το 2007, σε 59,8%, έναντι 60,7% το 2006.
Οι προβλέψεις για επισφαλής απαιτήσεις ανήλθαν σε 79,9 εκ. ευρώ εκ των οποίων 78,1 εκ. ευρώ αφορά το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων και 1,8 εκ. ευρώ την πρόβλεψη απομείωσης λοιπών στοιχείων ενεργητικού.
Τα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου δανείων στο τέλος του 2007 εμφανίζουν μια αύξηση 19,1% σε σχέση με το τέλος του 2006 διαμορφούμενα σε 17,8 δις ευρώ. Επίσης, σημειώνεται ότι εάν ληφθούν υπ΄ όψιν και οι διαγραφές που πραγματοποιήθηκαν το 2007, ύψους 461 εκ. ευρώ, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων θα είχε αυξηθεί κατά 22,2%. Η αύξηση του χαρτοφυλακίου μετά προβλέψεων ανήλθε σε 23,9% συγκριτικά με το 2006.
Το χαρτοφυλάκιο προς τα νοικοκυριά συνέχισε να αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, 27,4% - αρκετά υψηλότερους των ρυθμών αύξησης της αγοράς - με αποτέλεσμα στο τέλος Δεκεμβρίου 2007 ν΄ ανέρχεται σε 6,2 δις ευρώ, έναντι 4,8 δις ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2006. Τα υπόλοιπα στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων κατά το 2007 ήταν αυξημένα κατά 26,0% σε σχέση με το 2006, διαμορφούμενα σε 5,1 δις ευρώ. Παρομοίως στην καταναλωτική πίστη εμφανίζεται σημαντική αύξηση, με υπόλοιπα 764,0εκ., κατά 46,0% το έτος 2007 σε σχέση με το 2006, ενώ τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν άνω των ρυθμών της αγοράς κατά 13,1% και ανήλθαν σε 308 εκ. ευρώ, μετά από διαγραφές 25 εκ. ευρώ.
Η συνεχής αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του τομέα των νοικοκυριών αποδεικνύει τις δυνατότητες της ATEbank να διευρύνει τις δραστηριότητες της και τα μερίδια αγοράς της σε τομείς που είχε μικρή παρουσία μέχρι πριν λίγα χρόνια. Σ΄ αυτά τα πλαίσια, οι συντονισμένες προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2007 για διείσδυση στον τομέα των ΜΜΕ αρχίζουν να εμφανίζουν θετικά σημάδια (αύξηση 12,1% εάν ληφθούν υπ? όψιν και οι σημαντικές διαγραφές) και τα επόμενα χρόνια ο τομέας αυτός θα αποτελέσει μαζί με τις δανειοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά τους κύριους τομείς ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου δανείων.
Τα 461 εκ. ευρώ συνολικών διαγραφών που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2007 συντέλεσαν στην μείωση του συνολικού δείκτη των μη εξυπηρετουμένων δανείων από 10,8% τον Δεκέμβριο 2006 σε 7,1% στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Παράλληλα, ο δείκτης κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων με συσσωρευμένες προβλέψεις παρά τις διαγραφές παρέμεινε στο ικανοποιητικά επαρκές επίπεδο του 81,1 % .
Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 14,1% σε σχέση με την 31 Δεκεμβρίου 2006 φθάνοντας το επίπεδο των 20,6 δις. ευρώ, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο επίπεδο του 86,1%. Το κόστος άντλησης καταθέσεων, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (2,04% στο τέλος του 2007) και σε συνδυασμό με τον χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για ανάπτυξη με χαμηλό κόστος σε μία περίοδο έλλειψης ρευστότητας.
Με βάση τα καθαρά κέρδη του 2007, η αποδοτικότητα του μέσου Ενεργητικού ανήλθε σε 1,07% ενώ η αποδοτικότητα των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων έφθασε το επίπεδο του 17,4%.
Η ATEbank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και με βάση τις νέες οδηγίες της ΤτΕ ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης Tier Ι να εκτιμάται το 2007 στο 9,3%.
Στρατηγικές επιλογές και στόχοι της Τράπεζας είναι:
-η περαιτέρω αύξηση των μεριδίων αγοράς, με νέα σύγχρονα και ευέλικτα προϊόντα στη λιανική τραπεζική,
- περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων,
-η εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών εντός και εκτός των ορίων της Επικράτειας,
-η συνέχιση της απεμπλοκής της Τράπεζας από συμμετοχές του μη χρηματοπιστωτικού χώρου
-η βελτίωση της αποδοτικότητας όλων των εταιριών του Ομίλου και
-η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω επένδυσης σε τεχνολογίες αιχμής (όπως η κατασκευή του νέου Μηχανογραφικού Κέντρου στο Μαρούσι που η λειτουργία του εισάγει την Τράπεζα και τις εταιρίες του Ομίλου σε μια νέα εποχή).
Με βάση τα αποτελέσματα του 2007, το Διοικητικό Συμβούλιο της ATEbank αποφάσισε να εισηγηθεί στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το προμέρισμα ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2007, δηλαδή αυξημένο κατά 11% έναντι της προηγούμενης περιόδου.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.ate.gr
-
22:18 Ο Νετανιάχου "απαιτεί" από δυτικές κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό
-
22:10 Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα εταιρείες της ΕΕ λόγω του ψηφιακού φόρου
-
21:59 ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι πρώτοι 7 συλληφέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη
-
21:50 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η θέση των ΗΠΑ για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 δεν έχει αλλάξει
-
21:40 Τσίπρας υπέρ αγροτών: Λύσεις και γεμάτα ταμεία υπάρχουν- Επίθεση σε Κυβέρνηση και απαξίωση Αντιπολίτευσης
-
21:40 Μερτς για Ουκρανία: Με βάση τις εγγυήσεις ασφαλείας, δυτικά στρατεύματα θα μπορούν να απωθούν ρωσικές δυνάμεις
-
21:38 ΥΠΑΑΤ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2025 – Προχωρά άμεσα η πληρωμή τους
-
21:29 ΗΠΑ: Κοινή δήλωση Γαλλίας, Ελλάδας, Δανίας, Σλοβενίας και Ην. Βασιλείου για τη Δυτ. Όχθη και σεβασμό κατάπαυσης πυρός στη Γάζα
-
21:09 Ήπια κέρδη ο χρυσός με φόντο τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ
-
21:04 Υπερψηφίστηκε με 159 "υπέρ" έναντι 136 "κατά" ο Προϋπολογισμός του 2026
-
Προαναγγέλλει κόμμα η Μ. Καρυστιανού- Δηκτικό σχόλιο από Ν. Πλακιά
-
Ανυποχώρητο το Βέλγιο για τα ρωσικά assets - Αυξάνονται οι φωνές υπέρ "άλλων επιλογών" για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
-
Άδειες λεωφορειολωρίδες
-
Δημοσκοπήσεις: Ο λογαριασμός που πληρώνει η κυβέρνηση για τα αγροτικά μπλόκα
-
Παρ. Τυχεροπούλου: Το πρωί "κρυμμένη" στο Πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το "απόγευμα" βασική συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διερευνά το σκάνδαλο
-
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, μια πτήση ευρωπαϊκού αερομεταφορέα προσγειώθηκε στη Βαγδάτη
-
Άρον άρον νέος διαγωνισμός για την "ωρολογιακή βόμβα" του Λαυρίου - Τι καταγγέλει επιστημονικός φορέας
-
doValue: Δύο μεγάλα deals 1,7 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενων δανείων της, εξοφλούν εγγυήσεις του Ηρακλή
-
Γιατί το 2026 φοβίζει τις χρηματιστηριακές αγορές
-
Για πόσο ακόμα αντέχει η αγορά τα αγροτικά μπλόκα
-
Άδειες λεωφορειολωρίδες (93)
-
Προαναγγέλλει κόμμα η Μ. Καρυστιανού- Δηκτικό σχόλιο από Ν. Πλακιά (59)
-
Παρ. Τυχεροπούλου: Το πρωί "κρυμμένη" στο Πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το "απόγευμα" βασική συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διερευνά το σκάνδαλο (26)
-
Για πόσο ακόμα αντέχει η αγορά τα αγροτικά μπλόκα (21)
-
Ανυποχώρητο το Βέλγιο για τα ρωσικά assets - Αυξάνονται οι φωνές υπέρ "άλλων επιλογών" για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας (18)
-
Ο 16χρονος γιος του Μ. Κατρίνη οδηγούσε χωρίς δίπλωμα - "Αισθάνομαι συντριβή, αναλαμβάνω την ευθύνη", λέει ο βουλευτής (17)
-
Ρωσία: "Όχι" σε νατοϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία - Καμία υποχώρηση για Ντονμπάς, "Νοβορόσια" και Κριμαία (15)
-
Γιατί εξελέγη ο Πιερρακάκης και πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την επιτυχία (14)
-
Αν στήναμε... καρτέλ με ελάχιστες τιμές παραγωγού, θα είχαν όφελος οι αγρότες και οι καταναλωτές; (11)
-
Reuters για δάνεια σε ελβετικό φράγκο: "Θέμα ημερών" οι ανακοινώσεις - Κούρεμα 15-50% βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (10)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ