Συνεχης ενημερωση
H J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. ανακοινώνει ότι την 15.11.2007 υπεγράφησαν οι οριστικές συμβάσεις που ορίζουν και την ημερομηνία έναρξης για την σύμβαση της 25ετούς παραχώρησης της Λειτουργίας, Συντήρησης, Επέκτασης, Αναμόρφωσης και Εκσυγχρονισμού του Διεθνούς Αεροδρομίου QUEEN ALIA μεταξύ της κυβέρνησης της Ιορδανίας και του ομίλου εταιρειών Airport International Group (AIG) στον οποίο συμμετέχει η J&P-ΑΒΑΞ.
Η διάρκεια κατασκευής είναι τρία έτη και ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται σε ευρώ 430 εκ περίπου, ο οποίος θα καλυφθεί με δανειακές συμβάσεις από τις International Financial Corporation (IFC), Islamic Development Bank, Calyon, Natixis και Europe Arab Bank, καθώς με ίδια κεφάλαια και έσοδα λειτουργίας του αεροδρομίου.
Η J&P-ΑΒΑΞ συμμετέχει κατά 50% στην κατασκευαστική κοινοπραξία. Το υπόλοιπο 50% στην κατασκευαστική κοινοπραξία έχει η J&P (Overseas) Ltd. Η συμμετοχή της J&P-ΑΒΑΞ στη σύμβαση παραχώρησης ανέρχεται σε 9,5%, όσο και της J&P (Overseas) Ltd.
Η J&P-ΑΒΑΞ είναι η πρώτη Ελληνική εταιρία η οποία αναλαμβάνει σύμβαση παραχώρησης μεγάλης αξίας στο εξωτερικό, και μάλιστα σε ένα νέο αντικείμενο δραστηριότητας όπως η κατασκευή και λειτουργία αεροδρομίου.
Η διοίκηση της J&P-ΑΒΑΞ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υπογραφείσα σύμβαση διότι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί φορείς δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Εταιρία δρώντας ως εταίροι της, παραχωρώντας μάλιστα την αποκλειστική ευθύνη της κατασκευής στην J&P-ΑΒΑΞ και την J&P (Overseas) Ltd.
Το αντικείμενο της επέκτασης, της λειτουργίας και της συντήρησης αεροδρομίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, και η J&P-ΑΒΑΞ προσβλέπει στην διεκδίκηση και άλλων ανάλογων έργων παραχώρησης.
Στον όμιλο AIG μετέχουν οι εταιρείες J&P (Overseas) Ltd, J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., Abu Dhabi Investment Corporation, Noor Financial Investment Company KSCC, EDGO Investment Holdings Ltd και η Aeroports de Paris Management SA.
Ο όμιλο AIG είχε επικρατήσει στον διαγωνισμό ο οποίος διεξήχθη την ?νοιξη του 2007 με προεπιλογή, ανταγωνιζόμενος πέντε ομίλους στους οποίους μετείχαν πολύ σημαντικά ονόματα του διεθνούς κατασκευαστικού και επενδυτικού δυναμικού.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο φάσεις, μεταξύ των Ομίλων :
-ΑIG, αποτελούμενο από τις J&P (Overseas) Ltd (Κύπρος), J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., Abu Dhabi Investment Corporation (ΗΑΕ), Noor Financial Investment Company KSCC (Κουβέϊτ), EDGO Investment Holdings Ltd (Ιορδανία), και Aeroports de Paris Management SA (Γαλλία).
-Amman Airport Partners, αποτελούμενο από τις HOCHTIEF (Γερμανία), Mubadala (ΗΑΕ), Saudi Oger (Σαουδική Αραβία), United Arab Investors (Ιορδανία),
-Celebi Consortium, αποτελούμενο από τις Celebi Holdings (Τουρκία), Vienna Airports (Αυστρία), Nurol Construction (Τουρκία), YDA (Τουρκία),
-IIG Consortium, αποτελούμενο από τις IIG (Κουβέιτ), Banco Efisa (Πορτογαλία), Soares de Costa (Πορτογαλία), Aeroportos de Portugal (Πορτογαλία),
-UDCH Consortium, αποτελούμενο από τις IDCH (Κουβέιτ), KJH (Κουβέιτ), Malaysia Airport Holding (Μαλαισία) και
-TAV Consortium, αποτελούμενο από τις TAV Airport Holding (Τουρκία), CCC, Kawar (Ιορδανία).
Το Διεθνές Αεροδρόμιο QUEEN ALIA βρίσκεται στην περιοχή Zizya, 32 χλμ. νότια του Αμμάν, πρωτεύουσας της Ιορδανίας. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου περιλαμβάνουν και την κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού (Terminal) σε μελέτη του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster and Partners, εκτάσεως 100.000 τμ. ώστε σε πρώτη φάση, ως το 2010, το Αεροδρόμιο να εξυπηρετεί 9 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, δηλαδή θα έχει τριπλάσια δυνατότητα από την σημερινή, ενώ, σε δεύτερη φάση, να εξυπηρετεί 12 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.
-
17:14 Η Νορβηγία δεν θα συμμετάσχει στο "Συμβούλιο Ειρήνης" του Τραμπ
-
17:08 Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Μία στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι πιθανή αλλά η Γροιλανδία πρέπει να είναι έτοιμη
-
17:01 Κ. Κυρανάκης για σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Οποιαδήποτε καθυστέρηση λόγω καιρού έχει καλυφθεί
-
16:53 Ν. Χριστοδουλίδης: Μια πιο Αυτόνομη Ένωση οφείλει να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της και τα σύνορά της
-
16:52 Πτώση άνω του 1% για τους δείκτες της Wall με φόντο τις απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία
-
16:31 Συρία: Η συμφωνία με τη Δαμασκό "δεν ισχύει πλέον", δηλώνουν οι Κούρδοι
-
16:27 Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ: "Διανύουμε ένα έτος όπου απαιτείται η λήψη αποφάσεων"
-
16:27 Μακρόν από Νταβός: Η Ευρώπη προτιμά το σεβασμό από τους νταήδες - Αποδυναμωμένος θεσμός το ΝΑΤΟ
-
16:24 Συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Αλγερίας
-
16:15 Αιχμηρό μήνυμα κατά της πολιτικής Τραμπ από Αμερικανούς καρδινάλιους
-
Γιατί το "Κόμμα Καρυστιανού" εξασφαλίζει 3η τετραετία στον Κ. Μητσοτάκη
-
Δημοσκόπηση: Ένας στους δύο Γάλλους πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν στρατιωτική "απειλή" για τη Γαλλία
-
Ο Τραμπ ανήρτησε SMS του Μακρόν: "Φίλε μου, δεν καταλαβαίνω τι κάνεις στη Γροιλανδία" - Προτείνει συνάντηση
-
Τραμπ κατά Βρετανίας: Η συμφωνία για παραχώρηση των Νήσων Τσάγκος στον Μαυρίκιο δείχνει "απόλυτη αδυναμία"
-
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, εξοργισμένος για την "ανικανότητα" στελεχών
-
Τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας δεν είναι αυτό που φαίνονται
-
Τα "γυρίζει" υπέρ Τραμπ η Ρωσία: "Η Γροιλανδία δεν αποτελεί φυσικό μέρος της Δανίας"
-
Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα "αντισταθούν πολύ" στο σχέδιο για τη Γροιλανδία - "100% θα επιβάλω τους δασμούς την 1η Φεβρουαρίου"
-
"Το κράτος θα ορίζει το ενοίκιο" σε νεόδμητα με αφορολόγητη ενοικίαση - Γιατί θα αποτύχει το μέτρο
-
Έρχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια
-
Γιατί έχασε το 1/4 των ψηφοφόρων της η ΝΔ; (53)
-
Γιατί το "Κόμμα Καρυστιανού" εξασφαλίζει 3η τετραετία στον Κ. Μητσοτάκη (29)
-
Ο Τραμπ ανήρτησε SMS του Μακρόν: "Φίλε μου, δεν καταλαβαίνω τι κάνεις στη Γροιλανδία" - Προτείνει συνάντηση (26)
-
Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα "αντισταθούν πολύ" στο σχέδιο για τη Γροιλανδία - "100% θα επιβάλω τους δασμούς την 1η Φεβρουαρίου" (26)
-
Τα "γυρίζει" υπέρ Τραμπ η Ρωσία: "Η Γροιλανδία δεν αποτελεί φυσικό μέρος της Δανίας" (24)
-
Έρχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια (24)
-
Το ψάρι βρομάει απ’ τις Βρυξέλλες! (22)
-
Τραμπ κατά Βρετανίας: Η συμφωνία για παραχώρηση των Νήσων Τσάγκος στον Μαυρίκιο δείχνει "απόλυτη αδυναμία" (16)
-
Μ. Καρυστιανού μετά τον σάλο για τις αμβλώσεις: "Διαστρεβλώθηκε σκοπίμως η απάντησή μου" (12)
-
Πώς η Ευρώπη μπορεί να πείσει τον Τραμπ (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ