Συνεχης ενημερωση
O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του εννεαμήνου 2007 του Ομίλου ανήλθε στα € 675 εκατ. έναντι των € 649 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 3,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε € 193 εκατ. έναντι € 103 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2006 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 86,9%.
Η αρνητική εξέλιξη στην ισοτιμία € / $ (ευρώ – δολαρίου) και η υποχώρηση των τιμών της Αλουμίνας από τα επίπεδα ρεκόρ του 2006, αντισταθμίστηκαν εν μέρει, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της SOMETRA στη Ρουμανία και τη διατήρηση των τιμών των μετάλλων σε υψηλά επίπεδα στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) έφθασαν τα € 108 εκατ. έναντι € 134 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2006, και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 125 εκατ. από € 149 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου το 2006.
Το σύνολο του Ενεργητικού του Ομίλου για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το € 1,56 δις έναντι € 1,37 δις τoυ 2006. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου την 30/09/2007 ανέρχονται σε € 824,4 εκατ. έναντι € 779,1 εκατ. της 31/12/2006, ενώ αν υπολογισθούν οι πραγματικές κεφαλαιοποιήσεις της εισηγμένης θυγατρικής (mark – to – market) ‘ΜΕΤΚΑ Α.Ε.’, υπερβαίνουν τα € 1,4 δις.
Θετική πορεία στα αποτελέσματα παρουσιάζει και η ‘Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.’. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός φθάνοντας τα € 354 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 67 εκατ. από € 85 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα € 40 εκατ. έναντι € 62 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη χρηματοοικονομικών εσόδων ύψους € 9,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006 αλλά και στη μη ευνοϊκή ισοτιμία €/$ (ευρώ – δολαρίου).
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα μεγέθη του Ομίλου ΜΕΤΚΑ, παρά τις καθυστερήσεις στις αναθέσεις έργων. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός και ανήλθε στα €217 εκατ. ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €44 εκατ. από €45 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (20,4%). Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €29,1 εκατ. έναντι €28,3 εκατ.
H ΜΕΤΚΑ έχει αναδειχθεί πλέον ως ο κύριος εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων στην Ελλάδα. Η σημαντική πορεία της Εταιρίας σηματοδοτείται, τόσο από την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο (υπενθυμίζεται η ανάληψη έργου στο Πακιστάν ύψους €110 εκατ. τον Ιανουάριο του 2007), όσο και από το σημαντικότατο έργο στη χώρα μας, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 334MW στο ενεργειακό κέντρο της ENDESA Hellas του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, την έναρξη κατασκευής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 430 MW επίσης στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και την κατακύρωση του σταθμού συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι ισχύος 420MW για τη ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των €642 εκατ.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στον Τομέα της Ενέργειας με την ENDESA, την μεγαλύτερη ισπανική εταιρία ηλεκτρισμού, και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και αφορά στην ανάπτυξη ενεργειακών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη δημιουργία ENDESA Hellas. Η πορεία της νέας εταιρίας μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα, με ευρεία βάση παραγωγικού δυναμικού θερμικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αρχική κεφαλαιοποίηση €1,2 δις.
Όσον αφορά το σύνολο της εταιρικής χρήσης 2007, ο Όμιλος θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει την ισχυρή οργανική του ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας όσο και λοιπών δεικτών.
Για τα αποτελέσματα του εννιαμήνου 2007 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές αύριο, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στις 17.00.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
κα Μαρία Φιλιππή, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ομίλου, τηλ. 210-6877309, φαξ 210-6877400, e-mail: com@mytilineos.gr
κο Νικόλαο Κόντο, Διευθυντή Επενδυτικών Σχέσεων Ομίλου, τηλ. 210-6877395, φαξ 210-6877400, e-mail: nikos.kontos@mytilineos.gr
O ΄Oμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας, Τεχνικών Έργων EPC και Αμυντικής Βιομηχανίας. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου €850 εκατ. για το 2006 και απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ομίλου στη διεύθυνση www.mytilineos.gr.
-
06/09 Stellantis: Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι της "Πράσινης Συμφωνίας" για απαγόρευση πώλησης βενζινοκίνητων οχημάτων το 2035
-
06/09 89η ΔΕΘ: Ερευνητικά έργα και καινοτόμα προγράμματα παρουσιάζει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
-
06/09 ΗΠΑ: Με "Αποκάλυψη τώρα" απειλεί ο Τραμπ το Σικάγο
-
06/09 Το στίγμα των μέτρων του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Διλήμματα και εκλογές το 2027
-
06/09 Στ. Καφούνης (ΕΣΕΕ): Θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά τα κρίσιμα αιτήματα του εμπορίου μένουν σε εκκρεμότητα
-
06/09 Ευ. Τσακαλώτος για εξαγγελίες Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: "Δίνουμε ό,τι μας επιτρέπουν οι δεσμεύσεις μας στους ισχυρούς"
-
06/09 Π. Μαρινάκης: Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ισοδυναμούν με περισσότερα έσοδα για όλους τους Έλληνες
-
06/09 ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας
-
06/09 Κ. Γκιουλέκας στη ΔΕΘ: Μακεδονία και η Θράκη είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης της πατρίδας μας
-
06/09 Κ. Χατζηδάκης: Το πακέτο Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα σοβαρής πολιτικής
-
Τα 15 μέτρα για μισθωτούς, οικογένειες, συνταξιούχους, ακίνητα
-
Η λίστα με τις 10 μειώσεις φόρων και η στήριξη των συντάξεων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης
-
Αιολικά: Κατακόρυφη πτώση για την Ελλάδα το 2025 σύμφωνα με την έκθεση της WindEurope
-
Ανεβαίνει η απόκτηση κατοικίας με χρηματοδότηση από την οικοδομική επιχείρηση
-
Όλες οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
-
Το Πεντάγωνο στέλνει 10 μαχητικά στην Καραϊβική - CNN: Πλήγματα κατά των καρτέλ μέσα στο έδαφος της Βενεζουέλας ετοιμάζει ο Τραμπ
-
Η Βουλγαρία καταγράφει την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού στην ΕΕ
-
Για ποιους σχεδιάζεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
-
Μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: Πέντε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα
-
Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)
-
Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης) (51)
-
Όλες οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ (29)
-
Η λίστα με τις 10 μειώσεις φόρων και η στήριξη των συντάξεων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης (23)
-
Προσδοκίες και όνειρα πίσω από το κόμμα Τσίπρα (21)
-
Τα 15 μέτρα για μισθωτούς, οικογένειες, συνταξιούχους, ακίνητα (13)
-
Τέμπη: Πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και άλλες πόλεις – Επεισόδια στο Σύνταγμα (11)
-
Γνωστός τράπερ στα δίχτυα της ΑΑΔΕ - Αγόραζε πολυτελή αυτοκίνητα και πανάκριβα ρολόγια μέσω ΜΚΟ (11)
-
Το Πεντάγωνο στέλνει 10 μαχητικά στην Καραϊβική - CNN: Πλήγματα κατά των καρτέλ μέσα στο έδαφος της Βενεζουέλας ετοιμάζει ο Τραμπ (10)
-
Αιολικά: Κατακόρυφη πτώση για την Ελλάδα το 2025 σύμφωνα με την έκθεση της WindEurope (9)
-
Το σχέδιο Μητσοτάκη πίσω από το πακέτο της ΔΕΘ (8)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
