Συνεχης ενημερωση
Ανακοινώνεται ότι κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας που συνήλθε την 19η Ιουνίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της οδού Λυκοβρύσεως 7, Μεταμόρφωση παρέστησαν ή εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι, κάτοχοι 82.883.049 μετοχών σε σύνολο μετοχών 114.320.400, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,50 % του μετοχικού κεφαλαίου. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, είναι οι κάτωθι :
- Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 01.01 – 31.12.2023, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, καθώς και των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή. (Εγκρίθηκε υπέρ 100 % των παρισταμένων- Κατά 0%)
- Έγκριση για τη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση 01.01 – 31.12.2023. (Εγκρίθηκε υπέρ 100 % των παρισταμένων- Κατά 0%)
3. Έγκριση της συνολικής διαχείρισης της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4548/2018, όπως ισχύει και απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών της Εταιρίας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την εταιρική χρήση 01.01-31.12.2023, σύμφωνα με το άρθρο 117, παρ. 1, περ. γ' του Ν. 4548.2018, όπως ισχύει.(Εγκρίθηκε υπέρ 100 % των παρισταμένων- Κατά 0%)
4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή για τον έλεγχο των Οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 01.01 – 31.12.2024. (Εγκρίθηκε υπέρ 100 % των παρισταμένων- Κατά 0%)
5. Παροχή αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 98 του Ν. 4548/2018, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όπως συμμετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή διαχειριστικά συμβούλια άλλων εταιριών με ανταγωνιστικούς ή μη της Εταιρίας σκοπούς.(Εγκρίθηκε υπέρ 100% των παρισταμένων- Κατά 0%)
6. Έγκριση της Εκθέσεως Αποδοχών του άρθρου 112 του Ν. 4548/2018 (για τις καταβληθείσες αμοιβές για την εταιρική χρήση 01.01 – 31.12.2023).(Εγκρίθηκε υπέρ 100 % των παρισταμένων- Κατά 0%)
7. Προέγκριση αμοιβών και αποζημιώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 01.01–31.12.2024. (Εγκρίθηκε υπέρ 100 % των παρισταμένων- Κατά 0%)
8. Υποβολή κοινής Έκθεσης των Ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενημέρωση για τα πεπραγμένα του 2023, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 5 του ν. 4706/2020 (θέμα το οποίο δεν τίθεται σε ψηφοφορία).
9. Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου προς τους μετόχους για τα πεπραγμένα της Επιτροπής κατά την εταιρική χρήση 2023 και υποβολή της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής, κατ' άρθρο 44 παρ. 1θ του Ν. 4449/2017
(θέμα το οποίο δεν τίθεται σε ψηφοφορία).
10. Αγορά Ιδίων Μετοχών.
(Εγκρίθηκε υπέρ 100 % των παρισταμένων- Κατά 0%)
11. Λοιπές Ανακοινώσεις.
Τα αποτελέσματα για το πρώτο 5μηνο του του 2024 διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Οι πωλήσεις της μητρικής στο 5μηνο του 2024 ανέρχονται σε 11,9 εκατ. ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το αντίστοιχο 5μηνο του 2023 ανερχόταν σε 10,2 εκατ. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 1,7 εκατ. και σε ποσοστό 16,1%. Ειδικότερα, κατά το 5μηνο του 2024, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 12,9 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένος κατά 1,8 εκατ και σε ποσοστό 16,3%.
- Τα Κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής για το 5μηνο του 2024, ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά 5μηνο του 2023 ανερχόταν σε 0,3 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 317%. Αντίστοιχα σε ενοποιημένη βάση το EBITDA ανήλθε στο 1,7 εκατ. (από 0,5 εκατ. ευρώ) αυξημένα κατά 1,2 εκατ. και σε ποσοστό 213%.
- Ο δανεισμός του ομίλου στις 31/5/2024 μειώθηκε κατά 1,8 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023 σε 46,2 εκατ. ευρώ στις 31/5/2024.
- Η Εταιρία ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την ALPHA BANK, ενώ με την ΕΤΕ και την ATTICA BANK έχει συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο και αναμένεται άμεσα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Η αναδιάρθρωση αφορά χρεολύσια Ομολογιακών Δανείων των ετών 2023-2025 συνολικής αξίας 11.049 χιλ. εκ ευρώ.
- Τα αποτελέσματα του 2023 δεν ήταν θετικά και επηρεάστηκαν από διάφορους παράγοντες όπως η αύξηση του κόστους εργασίας και ενέργειας, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η αβεβαιότητα σχετικά με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ με αποτέλεσμα την αύξησή των ναύλων αλλά και του χρόνου μεταφοράς των εμπορευμάτων και τέλος η πίεση από την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.
- Επίσης, η πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα πίεσε τα συνολικά αποτελέσματα του ευρύτερου κλάδου του ελληνικού μαρμάρου. Η κινεζική αγορά δεν έχει επανέλθει παρά τις προβλέψεις μας για επανάκαμψη μετά το άνοιγμα της χώρας. Τα έτη προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρίας μας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας στην οικοδομική της δραστηριότητα μειώθηκαν στο 35%.
- Η εταιρεία αντιστάθμισε τις κάποιες απώλειες από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στη Νότια Αμερική, και στη ΝΑ Ασία. Ταυτόχρονα η εταιρεία μειώνοντας την εξάρτηση της από την Κίνα ,έκανε οργανωμένες κινήσεις άλλαξε το μίγμα πωλήσεων της αναπτύσσοντας δίκτυο πωλήσεων ετοίμων προϊόντων με την ανάληψη προμήθειας μαρμάρων σε μεγάλα έργα του εξωτερικού. Οι ενέργειες αυτές απέδωσαν και ήδη έχουμε αναλάβει και εκτελούμε από την αρχή του 2024, έργα συνολικής αξίας 12.000.000€ που θα εκτελεσθούν ως το τέλος του έτους (Αμερική 3 έργα αξίας 4.500.000€, Βιετνάμ αξίας 5.000.000€ και Τουρκμενιστάν αξίας 2.500.000€ ), ενώ, αναμένεται και η τελική επιβεβαίωση νέων παραγγελιών για προμήθεια μαρμάρων, αξίας 10.000.000€ και σε άλλα έργα του εξωτερικού.
Για την ενίσχυση της παραγωγής μας σε πρώτη ύλη, από τις αρχές του 2024 λειτουργούμε τέσσερα νέα λατομεία:
α) στην θέση Μαντριά στη Δράμα, λατομείο με λευκό δολομίτικο μαρμαρο
β) στη θέση Αγ. Πέτρος της Δράμας, με λευκό δολομιτικό μάρμαρο
Γ) στη θέση Λιθαροστρούγκα της Λειβαδιάς, με γκρί μάρμαρο
Δ) στη θέση Στοιχειωμένο της Λειβαδιάς με μπεζ μάρμαρο
Η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα δυο νέα λατομεία της ΙΚΤΙΝΟΣ , έχουν ευρεία αποδοχή και εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει αύξηση παραγωγής κατά 10 % περίπου για το 2024. Ειδικά θα αναφέρω ότι το λευκό μάρμαρο στο λατομείο μας στον Άγιο Πέτρο είναι πάρα πολύ υποσχόμενο καθώς πρόκειται για πολύ λευκό μάρμαρο.
Σημειώνεται, ότι προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου περίπου 100 στρ στο Βώλακα, που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20% για το 2024, μια υπόθεση που μας ταλαιπωρεί 2 χρόνια αλλά πιστεύουμε ότι θα λυθεί πολύ σύντομα.
Να σημειωθεί ότι τα διάφορα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ που εξορύσσονται από τα νέα λατομεία μας, αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης.
Τέλος, αναφορικά με το project της Κρήτης η εταιρεία αναζητά επενδυτή για την ολοκλήρωση της πώληση της.
-
14:59 Έρευνα Coca-Cola - ΟΠΑ: Οι καταναλωτές προτιμούν τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρήσεις HORECA
-
14:59 ΕΑΕΕ: Αύξηση 4,6% στην παραγωγή ασφαλίστρων το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2025
-
14:59 Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Κωνσταντινούπολη
-
14:56 ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Δεν επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά
-
14:45 ΕΕ-Ουκρανία: Στο Κίεβο θα μεταβεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιε
-
14:43 Handelsblatt: Η ελληνική φορολογική διοίκηση χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής
-
14:35 ΠΟΥ: Έκκληση για 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων το 2026
-
14:31 Carbon Farming Schools 2025: ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές
-
14:28 Ιταλία: Οπαδός του Μουσολίνι και του Πούτιν απειλεί με διάσπαση την ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι - και δυσκολεύει τη Μελόνι
-
14:27 PayPal: Νέος CEO ο Ενρίκε Λόρες - Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου
-
Η λίστα των 15 μετοχών που συστήνουν οι αναλυτές εν όψει αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου
-
Το ΣτΕ "μπλόκαρε" τα δώρα στο Δημόσιο- Τι απαντά ο πρόεδρος Δικαστών- Εισαγγελέων
-
Τραμπ: Απαιτεί 1 δισ. δολάρια για ζημίες και τόκους από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
-
Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
-
Ανακάμπτουν χρυσός και ασήμι μετά το sell-off
-
Αξιολόγηση στο δημόσιο... Εδώ γελάνε...;
-
Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές βγαίνουν κερδισμένοι από την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου
-
Αντιπλημμυρική θωράκιση και άλλες απάτες
-
Γιατί η εκρηκτική άνοδος του ασημιού είναι σημαντικότερη από ό,τι δείχνει
-
Το 5ο Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: Η αγορά παλιών σπιτιών περνάει στη φάση των 2 (!) τιμών πώλησης...
-
Το πρόβλημα της χώρας είναι συνταγματικό (58)
-
Το ΣτΕ "μπλόκαρε" τα δώρα στο Δημόσιο- Τι απαντά ο πρόεδρος Δικαστών- Εισαγγελέων (54)
-
Αντιπλημμυρική θωράκιση και άλλες απάτες (13)
-
Οριζόντιο "όχι" της Αντιπολίτευσης στην πρόταση Μητσοτάκη για Συνταγματική Αναθεώρηση (10)
-
Αξιολόγηση στο δημόσιο... Εδώ γελάνε...; (10)
-
Ρωσία: Ανάπτυξη ΑΕΠ 1%-1,3% το 2026, δηλώνει ο αναπλ. πρωθυπουργός Νόβακ (9)
-
Πρωθυπουργικά μηνύματα, με το βλέμμα στις εκλογές του 2027: Το δίλημμα είναι "Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης ή Κωνσταντοπούλου ή Βελόπουλος" (8)
-
FT: Ουκρανία, Ευρώπη, ΗΠΑ συμφώνησαν στο πώς θα εφαρμοστεί η εκεχειρία - Συντονισμένη απάντηση κατά Ρωσίας αν την παραβιάσει (7)
-
Βιολάντα: Πώς "χάθηκαν" το υπόγειο και δεξαμενές αερίου από τις άδειες - Νέα στοιχεία για την τραγωδία (5)
-
Αναδίπλωση Χρ. Αλεξοπούλου μετά το άδειασμα Μητσοτάκη για "το τζάμπα πέθανε" (3)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ