Συνεχης ενημερωση
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον
"Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου Ρεθύμνου"
- Επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας
- Έσοδα 4,6 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις τοπικές κοινωνίες
- Επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης
Στην έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου "Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου Ρεθύμνου" που προωθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχώρησε πρόσφατα με απόφασή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου αποτελεί μία μεγάλη πρότυπη πράσινη επένδυση. Το συνολικό ύψος της αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ και κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης υπερβαίνει το 60% κι αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.
Η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ελλείμματος της Κρήτης. Παράλληλα, θα επιφέρει μια σειρά από συνοδευτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην Κρήτη γενικότερα, καθώς θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, αλλά και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης.
Αναφερόμενος στην επένδυση του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης, δήλωσε: "Η εταιρεία μας συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην καθαρή ενέργεια, προωθώντας σημαντικές επενδύσεις και στην αποθήκευση ενέργειας, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μέγιστη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ και την επίτευξη των εθνικών μας ενεργειακών στόχων. Η επένδυση που προωθούμε στην Κρήτη ήδη από το 2011 είναι ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη. Συνδυάζει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την αποθήκευση κι έρχεται να απαντήσει αποτελεσματικά κι οικονομικά στο υπαρκτό πρόβλημα του ενεργειακού ελλείμματος που αντιμετωπίζει, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η Κρήτη. Αν, μάλιστα, μας είχε επιτραπεί να προχωρήσουμε εγκαίρως στην υλοποίηση της επένδυσης, είναι βέβαιο ότι η Κρήτη θα είχε ήδη διασφαλισμένη ηλεκτρική επάρκεια".
Αναλυτικότερα, ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW. Το έργο εξασφαλίζει πλήρη ευελιξία και ασφάλεια εφοδιασμού, τόσο στην παρούσα φάση όσο και μετά τη διασύνδεση της Κρήτης, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας. Το όφελός του, βάση αντίστοιχων μελετών, υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, προστατεύοντας το νησί από κινδύνους μπλακάουτ. Επίσης, μπορεί πλήρως να υποκαταστήσει τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από 1/1/2020 μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για το εν λόγω έργο ήδη από το 2011. Μάλιστα, κατά τη διαβούλευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το έργο έλαβε περί τις 90 θετικές γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης. Ο φάκελος της μελέτης παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), τον Νοέμβριο του 2018, το οποίο αποφάσισε την έγκρισή της και την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που προσφάτως υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός.
Πληροφορίες:
Επενδυτικές Σχέσεις : Αριστοτέλης Σπηλιώτης, τηλ. 210 69 68 000, mailto:tspiliotis@terna-energy.com" target="_blank">tspiliotis@terna-energy.com
Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων: Δανάη Καλαντίδη, τηλ. 210 6968000, mailto:pressoffice@gekterna.com" target="_blank">pressoffice@gekterna.com
|
|
-
11:07 Παπαγιαννίδης για Τσίπρα: Η πολιτική ζωή χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή και επανισορρόπηση
-
11:06 Ν. Κακλαμάνης για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου: Το παράδειγμα του GEM μας δίνει δύναμη να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν
-
10:52 Θεσσαλονίκη: 18 προσαγωγές και μία σύλληψη μετά από επεισόδια στο κέντρο της πόλης
-
10:45 Εξάρχεια: Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα με μολότοφ σε αστυνομικούς – 9 προσαγωγές και 2 συλλήψεις
-
10:35 ΗΠΑ: Δικαστικό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Τραμπ για τα επιδόματα τροφίμων των φτωχών Αμερικανών
-
10:33 Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πιο δύσκολη που μπορώ να θυμηθώ – Προτεραιότητα της πολιτείας οι ένστολοι
-
10:33 ΔΕΗ: Στα 13,9 λεπτά η κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο το Νοέμβριο, με έκπτωση 26%
-
10:30 Ενεργειακός κόμβος στο φυσικό αέριο η Ελλάδα - P-TEC: στην Αθήνα η συνεδρίαση της διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια
-
10:27 Λίβανος: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής
-
10:15 Στην Κύπρο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης - Παρίσταται στο 12ο ετήσιο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη
-
Γιατί δεν αυξάνονται - προς το παρόν - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Οι σταθμοί του 2027 και του 2030
-
Σκληρό "κατηγορώ" Ομπάμα κατά Τραμπ - "Σα να έχουμε κάθε μέρα Halloween"
-
Ελαιόλαδο: Στοπ στις ακραίες τιμές, ανάσα για αγορά και καταναλωτές
-
Δολοφονημένος βρέθηκε στην Αράχωβα ο Γ. Λάλας που είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία Καραϊβάζ
-
Αυτοκίνητα: Η κινεζική επέλαση σε αριθμούς
-
Βρετανία: Δέκα τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο στο Χάντινγκτον - Οι 9 σε κρίσιμη κατάσταση
-
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η επόμενη ημέρα μετά τη διόρθωση του Οκτωβρίου
-
Τι οδηγεί την έκρηξη των εσόδων στον τουρισμό
-
Δίμηνο - φωτιά για το Μέγαρο Μαξίμου
-
Πώς θα αξιοποιήσουν τα κεφάλαια των πελατών τους οι τράπεζες
-
Δολοφονημένος βρέθηκε στην Αράχωβα ο Γ. Λάλας που είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία Καραϊβάζ (4)
-
Ελαιόλαδο: Στοπ στις ακραίες τιμές, ανάσα για αγορά και καταναλωτές (4)
-
Σκληρό "κατηγορώ" Ομπάμα κατά Τραμπ - "Σα να έχουμε κάθε μέρα Halloween" (3)
-
Ο Τραμπ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση τη Νιγηρία λόγω "των δολοφονιών χριστιανών" (2)
-
Αυτοκίνητα: Η κινεζική επέλαση σε αριθμούς (2)
-
Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πιο δύσκολη που μπορώ να θυμηθώ – Προτεραιότητα της πολιτείας οι ένστολοι (1)
-
Βρετανία: Δέκα τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο στο Χάντινγκτον - Οι 9 σε κρίσιμη κατάσταση (1)
-
Γιατί δεν αυξάνονται - προς το παρόν - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Οι σταθμοί του 2027 και του 2030 (1)
-
Δίμηνο - φωτιά για το Μέγαρο Μαξίμου (1)
-
Τι οδηγεί την έκρηξη των εσόδων στον τουρισμό (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ