Συνεχης ενημερωση
Το Α' εξάμηνο του 2019 συνεχίστηκε η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, με το οικονομικό κλίμα να παραμένει θετικό και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος να βελτιώνεται. Η σημερινή συγκυρία, που δημιουργήθηκε με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τις ισχυρές προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, βρίσκει την ελληνική οικονομία σε ανοδική τροχιά, αλλά με ρυθμούς μεγέθυνσης που είναι σχετικά ασθενείς. Κατά το τρέχον έτος, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί κάτω από 2%, πιθανότερα περί του 1,8%, σύμφωνα με τη έκθεσή του δευτέρου τριμήνου του 2019 του ΙΟΒΕ. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όπως το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις χαμηλές ξένες επενδύσεις αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΣΙΔΜΑ κατέγραψε οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων του σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.
Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του, το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμορφώθηκε στα ευρώ68,3 εκ. ή 0,1% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα ευρώ 85,9 εκ. από ευρώ 86,4 εκ. μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 2.395 χιλ. από ευρώ 2.561 χιλ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 331 χιλ. από ευρώ 1.666 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αν και ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο, η μείωση των τιμών στη διεθνή αγορά προκάλεσε αντίστοιχη μείωση των τιμών πώλησης με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του περιθωρίου μικτού κέρδους, κυρίως της μητρικής εταιρείας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 5,1% (από 10,1% το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε 9,6% το πρώτο εξάμηνο του 2019) και αντίστοιχη επιδείνωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της. Ωστόσο τα αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν, απόρροια των διαπραγματεύσεων της μητρικής εταιρείας με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την μείωση του χρηματοοικονομικού της κόστους.
Σε επίπεδο Εταιρείας ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε ευρώ 43,3 εκ. από ευρώ 42,7 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 1,6%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε ευρώ 60,9 εκ. από ευρώ 60,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, οριακά αυξημένος κατά 0,2%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 1,8 εκ., από ευρώ 2,0 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα προ φόρων, παρουσίασαν κέρδη ευρώ 0,1 εκ. από ζημιές ευρώ 1,3 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
Στις θυγατρικές εταιρείες, η μεν SIDMA Bulgaria παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2 %, η δε SIDMA Romania μείωση κατά 6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της SIDMA Bulgaria ανήλθε στα 13,4 εκ. ευρώ έναντι 13,2 εκ. ευρώ ενώ της SIDMA Romania στα 12,1 εκ. ευρώ έναντι 12,9 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα μεγέθη των θυγατρικών, η SIDMA Bulgaria παρουσίασε μείωση, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά ευρώ 67 χιλ., από ευρώ 434 χιλ. πέρυσι σε ευρώ 367 χιλ. φέτος και ισόποση μείωση κερδών από ευρώ135 χιλ. πέρυσι σε ευρώ 65 χιλ. φέτος.
Η SIDMA Romania σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) παρουσίασε αύξηση 52%, από ευρώ 154 χιλ. το πρώτο εξαμήνου του 2018 σε ευρώ 234 χιλ. φέτος, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων παρουσίασε ζημιές ύψους ευρώ 480 χιλ. από ευρώ 434 χιλ. πέρυσι. Αν δεν λάβουμε υπόψη τις συναλλαγματικές διάφορες, όπου το 2019 ήταν περισσότερες κατά ευρώ 94 χιλ. σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2019 μειώθηκαν κατά ευρώ 47 χιλ. ή 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.
Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στα ευρώ 6,9 εκ., ενώ ο δανεισμός του μειώθηκε κατά ευρώ 2,5 εκ. ή 2,3%.
Αποφάσεις Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 2019, παραβρέθηκαν 20 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 78,96 % του Μετοχικού Κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου και εγκρίθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
− Η έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών και οι ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της χρήσης 2018.
− Η απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή για το 2018.
− Η εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών και έγκριση της αμοιβής αυτών για το 2019.
− Οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας για το 2018 και η προέγκριση των αμοιβών τους για το 2019.
− Χορήγηση αδείας σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Διευθύνσεως της Εταιρείας για την συμμετοχή τους σε Διοικητικά Συμβούλια ή στην Διεύθυνση συνδεδεμένων εταιρειών.
− Η εκλογή νέου Δ.Σ.
− Ο ορισμός των μελών της επιτροπής ελέγχου.
− Τα μέτρα και οι συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 47 του κ.ν. 2190/1920, λόγω μείωσης τους σε ποσοστό κατώτερο του μισού του μετοχικού της κεφαλαίου.
− Η τροποποίηση των όρων της από 25/01/2012 σύμβασης του Ομολογιακού Δανείου με την Τράπεζα EUROBANK ERGASIAS Α.Ε. όπου η λήξη του παραταθεί μέχρι την 31.12.2019.
-
15:48 Κρ. Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Χρειάζεται επιθετική πολιτική για την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας
-
15:46 Ο Τραμπ ζήτησε κανόνα απλής πλειοψηφίας στη Γερουσία για να τελειώσει το shutdown - "Αρνητικά τα αποτελέσματά μας στις εκλογές"
-
15:44 Γ. Στουρνάρας: Κίνδυνος να μεταδοθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία
-
15:38 "Λουκέτο" σε ισλαμιστική οργάνωση στο Αμβούργο
-
15:34 ΗΠΑ: Απροσδόκητη δυναμική στην αγορά εργασίας τον Οκτώβριο με 42.000 νέα μισθολόγια σε επιχειρήσεις
-
15:32 Βέλγιο: Ανησυχία από τον πολλαπλασιασμό των επεισοδίων με υπερπτήσεις drones
-
15:21 Δ. Παπαστεργίου: "Θα επανεξεταστούν οι παλιές μελέτες του Κτηματολογίου"
-
15:10 Έως τις 12 Νοεμβρίου η δεύτερη φάση των μετεγγραφών φοιτητών
-
15:03 Άδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει καμία "κλίκα" ούτε συνωμοσία Μητσοτάκη-Χατζηδάκη - Ο κ. Σκλήκας φταίει και καλώς παραιτήθηκε
-
14:54 Λίβανος: Ένας νεκρός και ενας τραυματίας από ισραηλινό πλήγμα
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026
-
Το escape room των 2.025 μονάδων και το κλειδί του year-end rally
-
Ποια είναι τα φαβορί για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών -Τα πρόσωπα και οι αστάθμητοι παράγοντες
-
"Δεν υπάρχει λόγος πανικού... ακόμα", λένε οι αναλυτές μετά την κατάρρευση των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ
-
Μαμντάνι σε Τραμπ: Ξέρω ότι παρακολουθείς - Ανέβασε την ένταση
-
Ρωσία και Τουρκία διαπραγματεύονται τη διατήρηση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom
-
ChatGPT: Ήρθε το τέλος των καλών τρόπων;
-
Τι βλέπουν αναλυτές και αγορά για τα αποτελέσματα Alpha και ΕΤΕ
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ (102)
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη (42)
-
ΕΛΤΑ: 200 εκατ. χαμένα σε δέκα χρόνια (41)
-
Ευρώπη-Τουρκία συμμαχία (24)
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026 (18)
-
Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (15)
-
Αλ. Τσίπρας: Η νίκη Μαμντάνι δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική (14)
-
Γαλλία: Οδηγός έπεσε εσκεμμένα σε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" - Δέκα τραυματίες (10)
-
Τι εξηγεί την νίκη του Μαμντάνι (9)
-
Κ. Χατζηδάκης για ΕΛΤΑ: Ως εδώ! Δεν θα δεχτώ καμία στοχοποίηση και δεν θα αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ