Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 21:33

  ΕΧΑΕ: Συμμετοχή του ΧΑ στο υπό διαμόρφωση χρηματιστήριο του Λιβάνου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών - ΑΤΗΕΧ και η Bank Audi SAL συμμετείχαν στη διαδικασία που προκηρύχθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λιβάνου (CMA) για την ίδρυση ενός νέου Χρηματιστηρίου (Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Συναλλαγών – ETP) στο Λίβανο, σχηματίζοντας κοινοπραξία στην οποία το ΑΤΗΕΧ συνεισέφερε  με την εμπειρία του ως διεθνής Λειτουργός Αγοράς  και πάροχος συστημάτων και υπηρεσιών και η Bank Audi με την εμπειρία και τη θέση της ως κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

  Σε συνέχεια της διαδικασίας επιλογής μεταξύ 3 προτάσεων συμμετοχής στο εν λόγω RFP, με επιστολή της η CMA επέλεξε την προαναφερθείσα κοινοπραξία Bank Audi-ATHEX για τη δημιουργία του νέου Χρηματιστηρίου. Η κοινοπραξία θα συνεισφέρει $20 εκ στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου Χρηματιστήριου. Η συμμετοχή του ATHEX εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε $1 εκ.

  Η ενεργή συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην υπό διαμόρφωση χρηματιστηριακή αγορά του Λιβάνου αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του σε συστήματα και υπηρεσίες διαπραγμάτευσης και μετα-συναλλακτικής δραστηριότητας που χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας, με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από το 2006, στην παροχή συστημάτων και υπηρεσιών προς τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στον σχεδιασμό και στην υποστήριξη λύσεων προς τρίτους στο χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς στην εγκατάσταση και παροχή συστημάτων και υπηρεσιών προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) από το 2018 και στην πρόσφατη συμμετοχή του στην ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου του Κουβέιτ από το 2019.

  Ως επόμενο βήμα, το ΑΤΗΕΧ με την Bank Audi θα συνεργαστούν στενά με τη CMA για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία θα είναι ελκυστική σε τοπικούς και διεθνείς επενδυτές και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς του Λιβάνου.

  Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών δήλωσε: "Η επιτυχής συμμετοχή του ATHEX στη διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία της χρηματιστηριακής πλατφόρμας του Λιβάνου αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση για τον Όμιλο ως διεθνή πάροχο υποδομών και υπηρεσιών κεφαλαιαγοράς. Η επιτυχής αξιοποίησή των σχέσεων που διαμορφώθηκαν με τη συμμετοχή μας - μέσω και των consortium - στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ και την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Λιβάνου δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της τεχνογνωσίας υποστήριξης των αγορών της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, στο χώρο της διαρκώς παγκοσμιοποιούμενης κεφαλαιαγοράς η δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών χρηματιστηριακών αγορών δίνει σημαντική προοπτική στην προσβασιμότητά τους από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και προσφέρει οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτές."
   

  Σχετικά με την Bank Audi

  Η Bank Audi είναι ένας Όμιλος που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής έχοντας ένα διεθνές τραπεζικό προφίλ. Η τράπεζα προσφέρει χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις, ιδιώτες, καθώς και private banking, ενώ επίσης προσφέρει υπηρεσίες κεφαλαιαγορών και factoring.

  Στα τέλη Μαρτίου 2019, τα ενοποιημένα πάγια περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν σε $46,4 δις, με σημαντικότερο τις καταθέσεις ιδιωτών ($31,3 δις). Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε $4 δις.

  Το προσωπικό του Ομίλου της Bank Audi υπερβαίνει τα 6.300 άτομα, ενώ οι μέτοχοί της υπερβαίνουν τους 1.500 κατόχους κοινών μετοχών και GDRs (Global Depositary Receipts) επί κοινών μετοχών.

  Η Bank Audi κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε Λιβανέζικους τραπεζικούς Ομίλους και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους της περιοχής. Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Βηρυτού (Beirut Stock Exchange). Τα GDRs της είναι εισηγμένα τόσο στο Χρηματιστήριο της Βηρυτού όσο και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

  Ο Όμιλος σήμερα δραστηριοποιείται σε Λίβανο, Τουρκία, Αίγυπτο, Ελβετία, Μονακό, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Γαλλία, Ιορδανία, Ιράκ και Αμπού Ντάμπι (μέσω αντιπροσωπείας).

  Stay connected

  http://www.bankaudigroup.com
  http://www.facebook.com/BankAudiLebanon
  http://www.youtube.com/BankAudiGroup

     

  Έδρα
  Bank Audi Plaza, Omar Daouk Street, Bab Idriss, Downtown Beirut, Beirut 11-2560, Lebanon.

  Σχετικά με το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ίδρυσή του το 1876, συμμετέχει σταθερά στην χρηματοοικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη των αγορών κεφαλαίου.

  Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποτελείται από την εισηγμένη εταιρία "Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX)" (Σύμβολο: ΕΧΑΕ), το "Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ATHEXCSD)" και την "Εταιρία Εκκαθάρισης Συναλλαγών (ATHEXClear)". Ο Όμιλος διαθέτει την τεχνογνωσία, τις υποδομές και τις κατάλληλες πιστοποιήσεις αναφορικά με τα παρακάτω:

  • Την οργάνωση και λειτουργία χρηματιστηριακών αγορών
  • Την εκκαθάριση συναλλαγών τόσο σε κινητές αξίες και παράγωγα προϊόντα, αποτελώντας έναν από τους 17 αδειοδοτημένους Κεντρικούς Αντισυμβαλλόμενους (CCP) στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 648/2012 (EMIR), παρέχοντας ήδη υπηρεσίες εκκαθάρισης σε όλες τις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΑΤΗΕΧ) - την Αγορά Κινητών Αξιών, την Αγορά Παραγώγων και την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α).
  • Την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ιδιωτικού δικτύου για την πρόσβαση στο Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Οικοσύστημα, παρέχοντας σημεία πρόσβασης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο (ATHEX Network).
  • Την παροχή συστημάτων λειτουργιών και υπηρεσιών στην χρηματοοικονομική κοινότητα (επενδυτικές εταιρίες, τράπεζες), λειτουργούς αγορών (Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου - ΧΑΚ, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου - ΔΕΣΦΑ και σύντομα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας - ΕΝΕΧ) και σε τρίτους (υπηρεσίες φιλοξενίας συστημάτων, ανάπτυξη εφαρμογών, κλπ.)

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως "Designated Offshore Securities Market (DOSM) υπό τον Κανονισμό S της SEC - USA, και υπό το MPFA του Hong Kong, προσφέρει μέσω των αγορών του λύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία σε επιχειρήσεις, επεκτείνει τις επενδυτικές επιλογές προσφέροντας ένα ασφαλές, σταθερό και αποτελεσματικό περιβάλλον, πλήρως εναρμονισμένο με διεθνείς πρακτικές και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Έχει αποκτήσει το ISO 22301:2012 το οποίο αποτελεί διεθνές πρότυπο επιχειρησιακής συνέχειας για όλες τις εταιρίες του, περιλαμβάνοντας όλες τις λειτουργίες του καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει.

  Οι εταιρίες του Ομίλου είναι ενεργά μέλη των οργανώσεων: Federation of European Securities Exchanges (FESE), World Federation of Exchanges (WFE), Federation of European and Asian Stock Exchanges (FEAS), European Central Securities Depositories Association (ECSDA) και European Association of CCP Clearing Houses (EACH)

  Σε μία περίοδο όπου ο ρόλος των αγορών κεφαλαίου στην αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης εταιριών είναι σημαντικά αναβαθμισμένος, ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και να προωθήσει τις Ελληνικές εταιρίες στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

  Πληροφορίες για την αγορά και τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορείτε να βρείτε εδώ και στην ιστοσελίδα www.athexgroup.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ