Συνεχης ενημερωση
Το 2017 υπήρξε χρονιά μερικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αφενός μεν ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και αφετέρου μπήκαν οι βάσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τους προσεχείς μήνες. Τα γεγονότα αυτά συνέβαλαν θετικά στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καθώς και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων όπου ξεπέρασαν τα ευρώ 3,5 δις το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 29% σε σχέση με το 2016. Εναρμονισμένη με το πλαίσιο αυτό, η ΣΙΔΜΑ το 2017, αύξησε την λειτουργική της κερδοφορία και βελτίωσε τα αποτελέσματα της τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και Ομίλου.
Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το 2017 διαμορφώθηκε στα ευρώ 123,5 εκ., έναντι ευρώ 104,2 εκ. το 2016, ή 18,6% υψηλότερα, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας στα ευρώ 155,3 εκ. έναντι ευρώ 132,5 εκ. αυξημένος δηλαδή κατά 17,3% σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου χρόνου. Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 5,8 εκ. από ευρώ 4,9 εκ. το 2016, κυρίως λόγω αύξησης των λοιπών εσόδων και ταυτόχρονης μείωσης των λοιπών εξόδων. Τέλος τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιά ύψους ευρώ 2,6 εκ. βελτιωμένη κατά 40% , ή ευρώ 1,7 εκ., σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές αναπροσαρμογές των παγίων της ΣΙΔΜΑ του 2016. Η επανεκτίμηση της αξίας των παγίων στις 31/12/2016, είχε ως αποτέλεσμα, οι αρνητικές αναπροσαρμογές που ανήλθαν σε ευρώ 1,2 εκ., να επηρεάζουν την κατάσταση αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης. Χωρίς τις αρνητικές αναπροσαρμογές, οι ζημιές του 2017 μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 16%, ή ευρώ 0,5 εκ., βελτιώνοντας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τα αποτελέσματα του Ομίλου.
Σε επίπεδο εταιρείας ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το 2017 διαμορφώθηκε σε ευρώ 80,6 εκ. από ευρώ 70,9 εκ., ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε ευρώ 112,4 εκ. από ευρώ 99,2 εκ. το 2016, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 13,3%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 4,7 εκ., από ευρώ 4,0 εκ. το 2016, ενώ τα προ φόρων, ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 2,2 εκ. από ευρώ 3,6 εκ. το 2016, βελτιωμένα κατά 38% ή ευρώ 1,4 εκ. Σε επίπεδο εταιρείας, αν δεν λάβουμε υπόψη τις αρνητικές αναπροσαρμογές των παγίων του 2016 ύψους ευρώ 1,2 εκ. που επιβάρυναν τη χρήση, η καθαρή βελτίωση ανέρχεται σε ευρώ 0,2 εκ. ή 7,3%. Και σε επίπεδο εταιρείας η βελτίωση των αποτελεσμάτων συνεχίστηκε για πέμπτη χρονιά.
Οι θυγατρικές των Βαλκανίων παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, η μεν SIDMA Bulgaria κατά 43 %, η δε SIDMA Romania κατά 17% σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της SIDMA Bulgaria ανήλθε στα 23,1 εκ. ευρώ έναντι 16,2 εκ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της SIDMA Romania ανήλθε στα 20,9 εκ. ευρώ έναντι 17,8 εκ. ευρώ το 2016.
Επιπλέον, η SIDMA Bulgaria παρουσίασε σημαντική βελτίωση κατά 23% σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (στα ευρώ 756 χιλ.) αλλά και αποτελεσμάτων προ φόρων, αφού αύξησε την κερδοφορία της συγκριτικά με το 2016 από ευρώ 13 χιλ. σε ευρώ 189 χιλ.. Η Διοίκηση της εταιρείας πέτυχε μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων της SIDMA Bulgaria, συγκεντρώνοντας τα δάνεια της σε ένα κοινοπρακτικό με μειωμένο επιτόκιο. Όσον αφορά τη SIDMA Romania, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA παρουσίασε αύξηση κατά 7% ή ευρώ 23 χιλ. περίπου, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων παρουσίασε βελτίωση κατά ευρώ 59 χιλ. ή 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγματικές ζημιές της χρήσης. Λαμβάνοντας και τις συναλλαγματικές διαφορές υπόψη, η SIDMA Romania παρουσίασε ζημιές ύψους ευρώ 881 χιλ..
Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στα ευρώ 8,3 εκ. στο τέλος του έτους από ευρώ 7,3 εκ. πέρυσι. Η Διοίκηση της εταιρείας προέβη τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά ενεργειών που αφορούσαν αφενός μεν το δραστικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας και αφετέρου την ενδυνάμωση της δομής των λειτουργικών δραστηριοτήτων του. Η μείωση κόστους που επετεύχθη από την έναρξη της κρίσης ξεπερνά το 30%. Αφορά δε τη μείωση των δαπανών αμοιβών και εξόδων, την αναδιάρθρωση δομών και τον περιορισμό υποστηρικτικών δαπανών, χωρίς να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του.
Τέλος, η Διοίκηση της εταιρείας προβαίνει σε μία σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη διάθεση στοιχείων του ενεργητικού και την βελτίωση του ποσοστού μικτού κέρδους.
-
15:48 Κρ. Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Χρειάζεται επιθετική πολιτική για την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας
-
15:46 Ο Τραμπ ζήτησε κανόνα απλής πλειοψηφίας στη Γερουσία για να τελειώσει το shutdown - "Αρνητικά τα αποτελέσματά μας στις εκλογές"
-
15:44 Γ. Στουρνάρας: Κίνδυνος να μεταδοθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία
-
15:38 "Λουκέτο" σε ισλαμιστική οργάνωση στο Αμβούργο
-
15:34 ΗΠΑ: Απροσδόκητη δυναμική στην αγορά εργασίας τον Οκτώβριο με 42.000 νέα μισθολόγια σε επιχειρήσεις
-
15:32 Βέλγιο: Ανησυχία από τον πολλαπλασιασμό των επεισοδίων με υπερπτήσεις drones
-
15:21 Δ. Παπαστεργίου: "Θα επανεξεταστούν οι παλιές μελέτες του Κτηματολογίου"
-
15:10 Έως τις 12 Νοεμβρίου η δεύτερη φάση των μετεγγραφών φοιτητών
-
15:03 Άδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει καμία "κλίκα" ούτε συνωμοσία Μητσοτάκη-Χατζηδάκη - Ο κ. Σκλήκας φταίει και καλώς παραιτήθηκε
-
14:54 Λίβανος: Ένας νεκρός και ενας τραυματίας από ισραηλινό πλήγμα
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026
-
Το escape room των 2.025 μονάδων και το κλειδί του year-end rally
-
Ποια είναι τα φαβορί για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών -Τα πρόσωπα και οι αστάθμητοι παράγοντες
-
"Δεν υπάρχει λόγος πανικού... ακόμα", λένε οι αναλυτές μετά την κατάρρευση των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ
-
Μαμντάνι σε Τραμπ: Ξέρω ότι παρακολουθείς - Ανέβασε την ένταση
-
Ρωσία και Τουρκία διαπραγματεύονται τη διατήρηση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom
-
ChatGPT: Ήρθε το τέλος των καλών τρόπων;
-
Τι βλέπουν αναλυτές και αγορά για τα αποτελέσματα Alpha και ΕΤΕ
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ (102)
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη (42)
-
ΕΛΤΑ: 200 εκατ. χαμένα σε δέκα χρόνια (41)
-
Ευρώπη-Τουρκία συμμαχία (24)
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026 (18)
-
Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (15)
-
Αλ. Τσίπρας: Η νίκη Μαμντάνι δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική (14)
-
Γαλλία: Οδηγός έπεσε εσκεμμένα σε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" - Δέκα τραυματίες (10)
-
Τι εξηγεί την νίκη του Μαμντάνι (9)
-
Κ. Χατζηδάκης για ΕΛΤΑ: Ως εδώ! Δεν θα δεχτώ καμία στοχοποίηση και δεν θα αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ