Συνεχης ενημερωση
Σχετικά με την από 3 Ιουλίου 2007 επιστολή του Χ.Α. και των όσων αναφέρονται σε αυτή, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
1. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία μας στις 2/7/2007 σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης που εκκρεμούσαν εναντίον της και εναντίον άλλων συνεναγομένων, συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ, α) η εταιρία μας προέβη σε εξώδικη ρύθμιση απαιτήσεων τριάντα μίας (31) ομάδων εναγόντων δυνάμει της οποίας θα καταβάλει το ποσό των Euro 5.536.042, β) εκδόθηκε η υπ? αριθμ. 135/2007 απόφαση του Εφετείου Θράκης, δυνάμει της οποίας η εταιρία υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 1.080.390 ευρώ εντόκως σε άλλες τρεις ομάδες εναγόντων, ήτοι συνολικά το ποσό των 1.334.740 ευρώ και γ) εκκρεμεί η έκδοση οριστικών αποφάσεων σχετικά με τις αγωγές των υπόλοιπων τεσσάρων (4) ομάδων εναγόντων, των οποίων η αξίωση αποζημίωσης ανέρχεται στο συνολικό ύψος των 3.880.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, η εταιρία υποχρεούται να καταβάλει σήμερα το ποσό των Euro 6.870.782 (Euro 5.536.042 + Euro1.334.740), ενώ για το υπόλοιπο ποσό των Euro3.880.000 δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης ούτε η εταιρία έχει προβεί σε τυχόν εξώδικη ρύθμισή του. Σχετικά με το ποσό αυτό η εταιρία, με βάση τα σημερινά δεδομένα, προτίθεται να σχηματίσει πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις του α? εξαμήνου 2007 μέχρι το ποσό των Euro1.700.000, το οποίο υπολογίζει κατά προσέγγιση ότι θα επιδικασθεί σύμφωνα με τα ποσά αποζημιώσεων που επιδικάσθηκαν δυνάμει της υπ? αριθμ. 97/2005 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης. Ενόψει των ανωτέρω, και με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας, στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου που έληξε στις 30-6-2007 θα απεικονισθεί το συνολικό ποσό των Euro 8.570.782 (Euro 5.536.042 + Euro 1.334.740 + Euro 1.700.000) στα έκτακτα αποτελέσματα με ανάλογη μείωση των αποτελεσμάτων της περιόδου και εξ αυτού αναμένεται να μειώσει ισόποσα την καθαρή θέση της εταιρίας.
2. Η εταιρία είχε σχηματίσει πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις του α? τριμήνου 2007 μόνον για το ποσό των 281.840 Euro, για το οποίο είχε κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η υπ? αριθμ. 97/2005 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης. Η εταιρία δεν είχε σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για το σύνολο της επιδικασθείσας αποζημίωσης, δηλαδή για το ποσό των 1.080.390 ευρώ, καθώς έκρινε ότι δεν υφίσταται σχετική υποχρέωσή της. Η κρίση αυτή της εταιρίας βασίσθηκε στο γεγονός ότι η υποχρέωσή της να καταβάλει το ποσό των 1.080.390 που είχε επιδικάσει η υπ? αριθμ. 97/2005 πρωτόδικη απόφαση δεν είχε κριθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία αποτελεί τίτλο εκτελεστό και δυνάμει της οποίας μπορεί να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να καταβάλει άμεσα το επιδικασθέν ποσό. Η υποχρέωση δηλαδή της εταιρίας σχετικά με την ανωτέρω απαίτηση ήταν ενδεχόμενη κατά την έννοια του ΔΛΠ 37 Προβλέψεις, ενδεχόμενες υποχρεώσεις και ενδεχόμενες απαιτήσεις (στην παρ. 15 του οποίου προβλέπεται ρητά η περίπτωση της αγωγής εξαιτίας της οποίας μία υποχρέωση της εταιρίας εμφανίζεται ως ενδεχόμενη), μέχρι την έκδοση εντός του 2007 της υπ? αριθμ. 135/2007 απόφασης του Εφετείου Θράκης η οποία απέρριψε την έφεσή μας. Για τους ίδιους λόγους, ενδεχόμενες υποχρεώσεις αποτελούσαν και τα ποσά που αξιώνονταν με τις υπόλοιπες αγωγές αποζημιώσεων, τις οποίες δεν αφορούσε η υπ? αριθμ. 97/2005 απόφαση και επί των οποίων δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οριστικές αποφάσεις.
Με την έκδοση, πλέον, εντός του 2007 της υπ? αριθμ. 135/2007 απόφασης του Εφετείου Θράκης, η υποχρέωση της εταιρίας μας εκ της υπ? αριθμ. 97/2005 απόφασης κατέστη μη ενδεχόμενη και για το λόγο αυτό η εταιρία θα σχηματίσει σχετική πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις του α? εξαμήνου 2007, ως αναφέρεται ανωτέρω υπό 1. Για τον ίδιο λόγο θα σχηματισθεί πρόβλεψη και για το ποσό που αφορά η εξώδικη ρύθμιση σχετικά με τις αγωγές 31 ομάδων εναγόντων. Ενόψει των ανωτέρω προκύπτει, ότι η εταιρία μας, μέχρι την έκδοση της υπ? αριθμ. 135/2007 απόφασης του Εφετείου Θράκης και της εξώδικης ρύθμισης απαιτήσεων αποζημίωσης ορισμένων εναγόντων, δεν όφειλε να σχηματίσει πρόβλεψη τόσο για το επιδικασθέν πρωτοδίκως ποσό των 1.080.390 όσο και για τα υπόλοιπα αξιούμενα ποσά αποζημιώσεων, καθώς αποτελούσαν ενδεχόμενες υποχρεώσεις της τις οποίες γνωστοποίησε ως όφειλε σύμφωνα με το ΔΛΠ 37 στις σημειώσεις των οικονομικών της καταστάσεων των χρήσεων 2005 και 2006. Ειδικότερα, τόσο στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2005 όσο και στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2006 αλλά και στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις των ανωτέρω ετών, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εταιρίας μας, υπήρχε σαφής αναφορά στις αγωγές που είχαν ασκηθεί εναντίον της εταιρίας μας καθώς και στο στάδιο στο οποίο βρίσκονταν.
3. Η εταιρία έχει ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης για τις δικές της δραστηριότητες μέρος των οποίων αφορά την μεταφορά προϊόντων της με ιδιόκτητα φορτηγά. Ασφαλιστικές καλύψεις για ξένες δραστηριότητες, όπως η μεταφορά προϊόντων της εταιρίας μας με Δημοσίας Χρήσεως μεταφορικά μέσα πραγματοποιούνταν από τις εκάστοτε μεταφορικές εταιρίες.
4. Τα αναφερόμενα στην από 21-4-2003 ανακοίνωσή μας στο ΗΔΤ του Χ.Α. είχαν βασισθεί σε εκτιμήσεις της εταιρίας σύμφωνα με τα τότε υφιστάμενα δεδομένα και τα στοιχεία που μέχρι τότε είχαν έρθει στη δημοσιότητα για τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο έλαβε χώρα στις 13-4-2003, όπως αναφέρουμε και στην ανωτέρω ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας όπως αυτή αποτυπώνεται στην από 2/7/2007 ανακοίνωσή μας αλλά και στην παρούσα, δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της εταιρίας σε βαθμό που να δυσχεραίνεται η πορεία των εργασιών της και η υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων.
-
22:05 Βενεζουέλα: Σχεδιάζει τακτική ανταρτοπολέμου εάν δεχθεί εισβολή από τις ΗΠΑ
-
21:51 Bloomberg: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν την κλοπή $13 δισ. σε Bitcoin
-
21:47 Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι τραυμάτισαν τέσσερις Παλαιστίνιους και πυρπόλησαν περιουσίες
-
21:35 ΟΗΕ: Το Νότιο Σουδάν κινείται προς "αρνητική και πιθανώς επικίνδυνη κατεύθυνση"
-
21:23 Νιούσομ (κυβερνήτης Καλιφόρνιας) από την COP30: Ο Τραμπ επιμένει στην ανόητη στάση του
-
21:19 Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, στενός συνεργάτης του Νετανιάχου
-
21:18 Ρουμανία: Κρατικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία της Lukoil θέλει ο υπ. Ενέργειας
-
21:09 Xεζμπολάχ: Καταδικάζει τις αμερικανικές πιέσεις στη Βηρυτό - "Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα μας"
-
20:59 Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την κατασκευή στρατιωτικής βάσης 10.000 ατόμων "κοντά στη Γάζα"
-
20:40 Μαχμούντ Αμπάς: Υπόσχεται "μεταρρυθμίσεις" στην Παλαιστινιακή Αρχή και ταχεία διεξαγωγή εκλογών
-
Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,2% η ΝΔ - "Πρασινίζουν" Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος
-
Ρεύμα από πυρηνικά στην Ελλάδα: Τζίρος 2,4 δισ. ευρώ και 8.000 νέες θέσεις εργασίας από σταθμό 1GW
-
Το υπόβαθρο του ιστορικού ανταγωνισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα
-
Τι προμερίσματα δίνουν οι τράπεζες και πότε
-
Πώς μια επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο ανατινάζει τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας
-
Τα γαλάζια σου γράμματα…
-
Δεν βάζει μόνο το Βέλγιο "μπλόκο" στην κατάσχεση των ρωσικών assets - Τα υπόλοιπα εμπόδια εντός ΕΕ
-
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το βοήθημα των 250 ευρώ – Τα κριτήρια
-
Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί για τις εγκαταστάσεις της MLS Πληροφορική – Η άνοδος και η πτώση
-
"Τινάζει τη μπάνκα στον αέρα" ο Ορμπάν υπό τον φόβο εκλογικής ήττας - Αυξάνει το έλλειμμα, φορολογεί τις τράπεζες
-
Αν η οπλοκατοχή του απλού πολίτη καταργηθεί, τότε όπλα θα έχουν μόνο οι εγκληματίες (150)
-
Τα γαλάζια σου γράμματα… (57)
-
Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,2% η ΝΔ - "Πρασινίζουν" Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος (34)
-
Το υπόβαθρο του ιστορικού ανταγωνισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα (33)
-
Δεν βάζει μόνο το Βέλγιο "μπλόκο" στην κατάσχεση των ρωσικών assets - Τα υπόλοιπα εμπόδια εντός ΕΕ (10)
-
Ρεύμα από πυρηνικά στην Ελλάδα: Τζίρος 2,4 δισ. ευρώ και 8.000 νέες θέσεις εργασίας από σταθμό 1GW (10)
-
COVID: Σαφέστερη εικόνα των μακροχρόνιων επιπτώσεων (9)
-
Τι προμερίσματα δίνουν οι τράπεζες και πότε (8)
-
Πόσο έχουν φτάσει οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες - Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (7)
-
Ν. Καραχάλιος για κόμμα Καρυστιανού: "Ήταν έτοιμο, θα κάναμε ανακοινώσεις στις 24 Ιουλίου στα Χανιά" (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ