Συνεχης ενημερωση
Δελτίο Τύπου
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ RTB -BOR
ΕΠΙΔΙΚΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 40 εκ. ΔΟΛ. ΗΠΑ
Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη στη διεθνή διαιτησία, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για την καταδίκη της Σερβίας σε αποζημίωση, εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαίωσε την ελληνική επιχείρηση.
Μεταξύ των πρωτοπόρων επιχειρηματικών κινήσεων της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στο τομέα της εμπορίας μετάλλων ήδη από το 1996, ήταν η συνεργασία της με την Σερβική εταιρεία RTB Bor, η οποία αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά και μεταλλευτικά συγκροτήματα εξόρυξης και παραγωγής χαλκού και ελέγχεται από το Σερβικό Δημόσιο.
Το έτος 2004, η RTB Bor άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ενώ πάγωσε τις αποπληρωμές της σε χρήμα και μέταλλο παρότι είχε εις χείρας της σημαντικές προκαταβολές και προχρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης από την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ όπως και μετάλλευμα χαλκού ιδιοκτησίας της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ προς επεξεργασία.
Παράλληλα, η Σερβική Κυβέρνηση έλαβε μία σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων με τα οποία στην ουσία επικύρωσε την αθέτηση των υποχρεώσεων της κρατικής επιχείρησης, απαγορεύοντας την πληρωμή παλαιών υποχρεώσεων χωρίς προηγούμενη άδεια της Κυβέρνησης, καθώς και την αναγκαστική εκτέλεση εκ μέρους των δανειστών για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, βλέποντας την πολλών εκατομμυρίων επένδυσή της να καταστρέφεται και την αδυναμία να προσφύγει στα Σερβικά εθνικά δικαστήρια, πρώτον, μηδένισε την απαίτηση έναντι της Σερβικής κρατικής εταιρείας RTB Bor στις λογιστικές καταστάσεις και ισολογισμούς, προστατεύοντας τους μετόχους της (με κόστος εκατομμυρίων ευρώ) και δεύτερον, επικαλέστηκε την προστασία της διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογράψει το έτος 1998 η Ελλάδα με την Γιουγκοσλαβία για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων (BIT). Άσκησε αγωγή κατά του Σερβικού κράτους με τη διαδικασία που προβλέπει η διακρατική αυτή συμφωνία ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου που συγκροτήθηκε με Eπιδιαιτητή τον Γερμανό Klaus Sachs και Διαιτητές των Αμερικανό Doak Bishop και τον Σέρβο Mirko Vasiljevic.
Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η Σερβία με μία σειρά νομοθετικών μέτρων από το έτος 2004 μέχρι το 2012, θέτοντας υπό νομοθετική ασυλία την RΤΒ Bor, με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης/ιδιωτικοποίησης, που ποτέ δεν συνέβη, αφ' ενός εμμέσως απαλλοτρίωσε την επένδυση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ χωρίς αποζημίωση, αφ' ετέρου διέψευσε τη νόμιμη και εύλογη προσδοκία της ως επενδυτή να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από το Σερβικό Κράτος. Με τον τρόπο αυτό, το Σερβικό Κράτος παραβίασε τις διεθνείς του υποχρεώσεις από την διακρατική σύμβαση έναντι της Ελλάδας και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η αποζημίωση που επιδικάσθηκε ανέρχεται περίπου στο ύψος των 40 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Η απόφαση αποτελεί σημαντικό σταθμό στα διεθνή χρονικά της διαιτησίας λόγω της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητας των πραγματικών περιστατικών, καθώς και της εξαιρετικής δυσκολίας που υπάρχει όταν ιδιωτική εταιρεία προσφεύγει στα Διαιτητικά Δικαστήρια εναντίον ανεξάρτητου (και μάλιστα Ευρωπαϊκού) κράτους – (Private Company VS Sovereign State) και θα πρέπει να εξαρθεί η σημαντική συμβολή των εξειδικευμένων δικηγορικών γραφείων "Μουσάς Δικηγορική Εταιρεία", Three Crowns (Γ. Πετρόχειλος-Παρίσι) και BDK (Σερβία) στην δικαίωση αυτή.
Η δικαστική απόφαση κλείνει ένα από τα τελευταία σημαντικά "ανοιχτά μέτωπα" της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τον καλύτερο τρόπο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σημαντική ρευστότητα που εξασφαλίζουν η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους €300 εκ. τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και οι μηνιαίες θετικές ταμειακές ροές των δραστηριοτήτων της ενιαίας πλέον εταιρείας (Μεταλλουργία, εξειδικευμένες ενεργειακές κατασκευές, ρεύμα και φυσικό αέριο) και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη δραστηριοτήτων και μεγεθών..
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
κα. Αντιγόνη Φάκου: Γραφείο Τύπου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Tel. 210-6877346 | Fax 210-6877400 | E-mail: Antigoni.Fakou@mytilineos.gr .
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
H Εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου και Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 2.700 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Εταιρείας στη διεύθυνση www.mytilineos.gr
-
18:49 Την Τρίτη υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον ΠτΔ, Κ. Τσούλα, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
-
18:34 Α. Πάνας: Η τρίμηνη παράταση λειτουργίας των ΕΛΤΑ δεν είναι λύση - Είναι αναβολή του προβλήματος
-
18:14 Προφυλακίστηκε 38χρονη για την κλοπή στο Λούβρο
-
17:59 Τουρκία: "Άγκυρα και Βερολίνο επιλέγουν την συμπόρευση πάρα τις διαφορές"
-
17:46 Μπαχρέιν: Ο πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ Σάρα αναμένεται να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον
-
17:28 Αλλάζει το σχέδιο αναδιάρθωσης των ΕΛΤΑ - Αναστέλλονται για τρεις μήνες τα "λουκέτα" στην περιφέρεια
-
17:13 Άγνωστη η προέλευση του drone στο αεροδρόμιο Βερολίνου
-
17:11 Βόρεια Μακεδονία: Αύριο ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών
-
17:00 Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς στον λόφο του Στρέφη - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός
-
16:46 Στο Μέτσοβο την Κυριακή ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας για την απελευθέρωση της πόλης
-
Στον "πάγο" αδειοδοτήσεις καταστημάτων και απαξίωση ακινήτων ελέω πολεοδομικού σχεδιασμού
-
Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με ΗΠΑ για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο
-
Βεντέτα στην Κρήτη - Βόμβες και πυροβολισμοί με νεκρούς και τραυματίες - Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο
-
Πλειστηριασμοί: Τα "επώνυμα" σφυριά που θα χτυπήσουν τον Νοέμβριο
-
Η Χρυσή Ζωή
-
Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;
-
Καζίνο στην Ελλάδα: Μετέωρο βήμα και ανάκαμψη με… λίγους παίκτες
-
Αλλαγή σελίδας για τα ελληνικά ναυπηγεία – Ανασυγκρότηση, επενδύσεις και ο ρόλος του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE
-
Perfetti Van Melle: Ο γίγαντας της τσίχλας που διπλασίασε τον τζίρο του στην Ελλάδα
-
Ο ρωσικός στρατός απέτρεψε προσπάθεια του Κιέβου να ενισχύσει με ειδικές δυνάμεις την άμυνα του Ποκρόβσκ
-
Βεντέτα στην Κρήτη - Βόμβες και πυροβολισμοί με νεκρούς και τραυματίες - Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο (20)
-
Berkshire Hathaway: Νέο ρεκόρ ρευστότητας $381,7 δισ. - Καθαρός πωλητής για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο (18)
-
Η Χρυσή Ζωή (9)
-
Α. Σαμαράς: Να επανεξεταστεί η απόφαση για το κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ (6)
-
Τι σημαίνει για τις τιμές "στο ράφι" η μείωση του πληθωρισμού στο 1,7% τον Οκτώβριο (6)
-
Οι G7 ανακοίνωσαν σχέδια ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες (5)
-
Πλήρης η επικράτηση του ψηφιακού χρήματος - Εννέα στις δέκα συναλλαγές ανέπαφες (4)
-
Ο ρωσικός στρατός απέτρεψε προσπάθεια του Κιέβου να ενισχύσει με ειδικές δυνάμεις την άμυνα του Ποκρόβσκ (4)
-
Ο αρχιστρατηγός της Ουκρανίας διαψεύδει τους Ρώσους: Κρατάμε το Ποκρόβσκ - Τι δείχνει το Deepstate (3)
-
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ για τα ΕΛΤΑ - Ζητούν επανεξέταση της απόφασης (3)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ