Συνεχης ενημερωση
Κατά το Α΄ εξάμηνο του 2016, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ κατάφερε να βελτιώσει τη λειτουργική του κερδοφορία, ως συνέπεια τόσο της βελτίωσης του προϊοντικού μίγματός του και τη συνεπακόλουθη αύξηση του μικτού περιθωρίου του όσο και της συνεχιζόμενης μείωσης των λειτουργικών του εξόδων, μέσω της αναδιοργάνωσης των λειτουργιών του και του επαναπροσδιορισμού της κοστολογικής του βάσης.
Επιπλέον, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ προχώρησε κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος στην πώληση δραστηριοτήτων που επιβάρυναν τα Αποτελέσματά του με ζημίες, ενώ και οι μελλοντικές προοπτικές τους είχαν καταστεί αρνητικές. Από τις εν λόγω συναλλαγές επετεύχθη κέρδος συνολικού ύψους 770 χιλ. ευρώ, και παράλληλα ενισχύθηκαν ισόποσα τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου.
Η εν λόγω εξέλιξη των οικονομικών του μεγεθών επέτρεψε στον Όμιλο ΕΛΓΕΚΑ να προβεί σε ακόμα μεγαλύτερες προβλέψεις, προκειμένου να "θωρακίσει" περαιτέρω τα μεγέθη του Ενεργητικού του. Ως εκ τούτου, τα Αποτελέσματα του Ομίλου ενσωματώνουν απομείωση της υπεραξίας που αναγνωρίστηκε κατά την εξαγορά της θυγατρικής "ARISTA Α.Ε.Β.Ε." ύψους 1.900 χιλ. ευρώ, προεξόφληση του υπολοίπου ενός εκ των σημαντικότερων πελατών του Ομίλου σε παρούσες τιμές από την οποία προέκυψε ζημία ύψους 1.216 χιλ. ευρώ, καθώς και αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες πελατών κατά 380 χιλ. ευρώ.
Κατόπιν αυτών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το Α΄ εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στα € 90,5 εκατ. έναντι € 98,4 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο του 2015, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 8,1%. Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται κυρίως στη διακοπή της συνεργασίας με τον προαναφερόμενο πελάτη του Ομίλου από τα μέσα του 2015, εξαιτίας του υψηλού πιστωτικού κινδύνου που παρουσίαζε, καθώς και στη γενικότερη αναδιάρθρωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου με στόχο την επικέντρωση στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Απτή απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 20,1% έναντι 16,6% το Α΄ εξάμηνο του 2015, ενώ το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 4,8% έναντι 4,2%, με αποτέλεσμα τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφωθούν σε € 4,4 εκατ. έναντι € 4,1 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο. Εντούτοις, οι επιπλέον προβλέψεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως συνέπεια οι Ζημίες προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφωθούν σε € 6,0 εκατ. έναντι € 2,6 εκατ. το Α' εξάμηνο του 2015, ενώ οι Ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε € 4,2 εκατ. έναντι € 2,0 εκατ. της συγκρίσιμης περιόδου.
Το Β΄ εξάμηνο του 2016 αναμένεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στα οικονομικά μεγέθη των εγχώριων επιχειρήσεων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική Οικονομία. Εντούτοις, οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ και οι αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διασφαλίζουν ότι η βελτίωση των λειτουργικών του μεγεθών θα συνεχιστεί, αντιμετωπίζοντας δυναμικά τις όποιες αντιξοότητες παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον.
Τα Στοιχεία και Πληροφορίες της περιόδου 01.01.2016 - 30.06.2016, καθώς και οι Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις της ίδιας περιόδου, αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Εταιρίας (www.elgeka.gr), καθώς και στην ιστοσελίδα του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια (www.helex.gr).
-
00:14 Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν πέντε χώρες μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία
-
00:05 Κοινοί λογαριασμοί και καταμερισμός τόκων μεταξύ συνδικαιούχων: Φορολογικές συνέπειες και κίνδυνος άτυπης δωρεάς
-
00:05 Τα drones του Πούτιν στην Πολωνία στοχεύουν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την Ουκρανία
-
00:05 Το χάσμα μεταξύ τιμής και αξίας θα κλείσει. Ώρα για δράση
-
00:04 Ηγεσία χωρίς βεβαιότητες
-
00:04 Νέος αναπτυξιακός νόμος: Οι ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η σημασία της σωστής καθοδήγησης
-
00:02 Φεύγει το Ταμείο Ανάκαμψης και αρχίζουν οι κάμψεις...;
-
00:01 Το ελληνικό χρέος έως το 2040
-
10/09 Παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου: Η αινιγματική ανάρτηση Τραμπ για τη Ρωσία και η αντίδραση του ΝΑΤΟ
-
10/09 Μακρόν: Επικοινωνία με Τραμπ για Μέση Ανατολή και Ρωσία
-
Βουλγαρία στο ευρώ και στη Σένγκεν: Τι σημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ
-
Η Πολωνία κατέρριψε ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της - "Πιο κοντά από ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση μετά το 1945" - Μόσχα: Δεν σχεδιάζαμε επίθεση
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης
-
Το EBITDA-καμουφλάζ και η πιο καυτή είσοδος στον FTSE-100
-
Νέοι διοικητές ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ με σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης
-
Τραγωδία στα Τέμπη: Οι οικογένειες Πλακιά ζητούν κακουργηματικές διώξεις σε όλους όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι
-
Πιο γρήγορα η έκδοση συντάξεων στο δημόσιο - Πώς θα αναζητείται ο χρόνος ασφάλισης
-
Η Πολωνία κατέρριψε ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της - "Πιο κοντά από ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση μετά το 1945" - Μόσχα: Δεν σχεδιάζαμε επίθεση (192)
-
Παρίσι, όπως Αθήνα; (42)
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης (42)
-
Φον ντερ Λάιεν: Επικίνδυνη και πρωτοφανής παραβίαση του πολωνικού και ευρωπαϊκού εναερίου χώρου από τη Ρωσία (25)
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ (23)
-
ΗΠΑ: Πιέσεις σε ΕΕ για συντονισμένη επιβολή δασμών έως και 100% σε Κίνα και Ινδία για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου (17)
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης (15)
-
ΗΠΑ: Νεκρός από πυροβολισμό ο Τσάρλι Κερκ, πολιτικός ακτιβιστής και υποστηρικτής του Τραμπ (14)
-
Eπίσημη προσφορά για το αέριο της Κρήτης από την κοινοπραξία της αμερικανικής Chevron με την Helleniq Energy (14)
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές (10)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
