Συνεχης ενημερωση
26 Ιουλίου 2016
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ως "Αναγνωρισμένη Αγορά
Αξιών του Εξωτερικού" από την Επιτροπή
Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ
Το Χρηματιστήριο Αξιών χαρακτηρίζεται πλέον ως "Αναγνωρισμένη Αγορά Αξιών του Εξωτερικού" (Designated Offshore Securities Market - DOSM) από την εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ Securities and Exchange Commission (SEC). Η αναγνώριση έγινε στις 15 Ιουλίου 2016 σύμφωνα με τον Κανόνα 902(β) του Κανονισμού S του Νόμου περί Αξιών του 1933 των ΗΠΑ (Securities Act) (στο εξής ο Νόμος).
Με την εξέλιξη αυτή, το Χρηματιστήριο εντάσσεται στην ομάδα των μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων που ήδη έχουν λάβει αυτή την αναγνώριση.
Οφέλη από την αναγνώριση
Η αναγνώριση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως DOSM επιφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στους επενδυτές και τους εκδότες:
Κάθε είδους κινητές αξίες που εκδίδονται στην Ελλάδα και είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπορούν πλέον να πωλούνται χωρίς να απαιτείται από τον πωλητή να σχηματίζει προηγουμένως την εύλογη πεποίθηση ότι ο αγοραστής βρίσκεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν την αναγνώριση, οι επενδυτές που επιθυμούσαν να πωλούν τέτοιες κινητές αξίες (π.χ. μετοχές ή εταιρικά ομόλογα που εκδίδονταν από εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες σε ιδιωτική τοποθέτηση σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ) έπρεπε να λάβουν ορισμένα μέτρα για να ελέγξουν τη θέση του αγοραστή πριν τη διενέργεια της πώλησης. Με αυτή την αναγνώριση, οι επενδυτές θα είναι σε θέση πλέον να πωλούν τέτοιους τίτλους χωρίς να χρειάζεται να ακολουθούν διαδικασίες για να εξασφαλίζουν ότι οι τίτλοι δεν αγοράζονται από αγοραστή που βρίσκεται στις ΗΠΑ ή από υπήκοο των ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, η διαπραγμάτευση του συνόλου των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διευκολυνθεί περισσότερο.
Αναμένεται να αναπτυχθεί μία πιο ρευστή δευτερογενής αγορά, η οποία θα καταστήσει τις ιδιωτικές τοποθετήσεις Ελληνικών κινητών αξιών που εκδίδονται από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η αναγνώριση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως DOSM αναμένεται να διευκολύνει τη διάχυση αναλύσεων κατά τη διάρκεια προσφορών κινητών αξιών (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τοποθετήσεων μετοχών και εταιρικών ομολόγων) από εκδότες των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο για τουλάχιστον 12 μήνες.
Νομικό υπόβαθρο
Ο Κανονισμός S προβλέπει έναν "ασφαλή λιμένα" (safe harbor) για την προσφορά κινητών αξιών που διενεργούνται εκτός των ΗΠΑ. Για προσφορά κινητών αξιών, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, που διενεργείται από εκδότη εκτός των ΗΠΑ σύμφωνα με τον Κανόνα 903 του Κανονισμού S, δεν απαιτείται η δημοσίευση των πληροφοριών που ορίζει ο Νόμος (registration with SEC). Ο "ασφαλής λιμένας" που παρέχει ο Κανόνας 904 του Κανονισμού S εφαρμόζεται στις πωλήσεις κινητών αξιών από πρόσωπα που δεν είναι ο εκδότης, ο προσφέρων ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους. Μία προσφορά ή πώληση κινητών αξιών που πληροί τις προϋποθέσεις του Κανόνα 904 θεωρείται ότι έχει λάβει χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και για το λόγο αυτό δεν υπόκειται στις υποχρεώσεις δημοσίευσης πληροφοριών που επιβάλλει ο Νόμος.
Η εφαρμογή του "ασφαλούς λιμένα" του Κανόνα 904 για τις πωλήσεις απαιτεί την πλήρωση δύο γενικών προϋποθέσεων:
η προσφορά ή πώληση πρέπει να αποτελεί αντικείμενο "εξωχώριας συναλλαγής" (offshore transaction) και
να μη διενεργούνται κατευθυνόμενες ενέργειες πωλήσεων (directed selling efforts) στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον εκδότη, τον προσφέροντα, συνδεδεμένες με αυτούς εταιρείες ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους.
Για να θεωρείται μία πώληση ως "εξωχώρια συναλλαγή" πρέπει, η προσφορά να μην απευθύνεται προς ένα πρόσωπο που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, κατά το χρόνο εισαγωγής της εντολής αγοράς, ο αγοραστής πρέπει να έχει φυσική παρουσία εκτός των ΗΠΑ ή ο πωλητής πρέπει να έχει διαμορφώσει εύλογη πεποίθηση ότι ο αγοραστής βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ. Για το σχετικό θέμα ο Κανονισμός S προβλέπει επίσης ότι, αντί για την αναζήτηση του τόπου του αγοραστή, ο πωλητής μπορεί να διενεργεί τη συναλλαγή πώλησης σε ή μέσω των υποδομών μίας αγοράς η οποία έχει αναγνωρισθεί ως "Αναγνωρισμένη Αγορά Αξιών του Εξωτερικού", υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω συναλλαγή δεν έχει προσυμφωνηθεί στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, ο τόπος του αγοραστή δεν έχει σημασία.
Κατά συνέπεια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διενεργούνται κατευθυνόμενες ενέργειες πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις κινητών αξιών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών από πρόσωπα που δεν είναι ο εκδότης, ο προσφέρων ή συνδεδεμένες με αυτούς εταιρείες, θα θεωρούνται πλέον αυτοδικαίως ως "εξωχώριες συναλλαγές" βάσει του Kανονισμού S.
Σχετικά με τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών
Το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ίδρυσή του, το 1876, συμμετέχει σταθερά στις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις της χώρας.
Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποστηρίζει την ανάπτυξη και οργάνωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Λειτουργεί τις αγορές αξιών και παραγώγων, την εναλλακτική αγορά ενώ παράλληλα διενεργεί την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών.
Το Χρηματιστήριο, μέσω των αγορών του, προσφέρει λύσεις και εργαλεία χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, διευρύνει τις επιλογές των επενδυτών παρέχοντας ένα ασφαλές, σταθερό και εύκολο περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς πρακτικές και το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Οι μετοχές του Ομίλου διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σύμβολο: EXAE).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους της ιστοσελίδας του, το εταιρικό του προφίλ και τη σύνοψη της αγοράς του.
-
10:40 Ευρωαγορές: Συγκρατημένα κέρδη εν αναμονή της Fed
-
10:35 Γιατί η "φωνή" του CEO είναι πλέον κομβικής σημασίας για κάθε εταιρεία
-
10:22 Εξαιρέσεις 5 κατηγοριών μισθωμάτων από την τραπεζική καταβολή ενοικίου ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ
-
10:12 Ινδία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από κατολισθήσεις λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων στα βόρεια της χώρας
-
10:06 Συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης
-
10:03 Ριαμπκόφ: Έτοιμη η Μόσχα να συζητήσει με Ουάσιγκτον για συνεργασία στο ενεργειακό project Sakhalin-1
-
10:02 Μ. Αποστολάκη: Ζητά παρέμβαση της ΤτΕ για καταχρηστική πρακτική τράπεζας
-
09:53 Η ευλογιά των προβάτων βγάζει στους δρόμους τους κτηνοτρόφους - Κινητοποίηση σήμερα στη Λάρισα
-
09:51 Βρετανία: Σε υψηλό 18 μηνών (3,8%) παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
-
09:47 Προειδοποίηση Νετανιάχου στη Χαμάς να μην βλάψει τους ομήρους
-
Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός
-
Υπόγεια "ωρολογιακή" βόμβα στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο- Τα πορίσματα του ΕΜΠ
-
Ανθεκτικότητα στον αέρα, υπεραξία στο έδαφος
-
Πότε συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών ετών για μεγαλύτερη σύνταξη
-
Δικαστές και εισαγγελείς ορθώνουν τείχος προστασίας στον εισαγγελέα που συνέταξε την πρόταση για τα Τέμπη
-
Η Ρωσία ετοιμάζει την τελική επίθεση για την κατάληψη της πόλης Ποκρόβσκ
-
Υπεροψίαν και μέθην
-
Ο συνηθισμένος κύριος Ανδρουλάκης και η χαμένη ευκαιρία
-
Σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο λόγω Πίρι Ρέις – Ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα
-
Το μέλλον της Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένο!
-
Το μέλλον της Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένο! (23)
-
Δικαστές και εισαγγελείς ορθώνουν τείχος προστασίας στον εισαγγελέα που συνέταξε την πρόταση για τα Τέμπη (21)
-
Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός (21)
-
Φλέγεται η Γάζα - "Κόλαση πυρός" από το Ισραήλ, ανθρωπιστική τραγωδία η εκκένωση των αμάχων (9)
-
Υπόγεια "ωρολογιακή" βόμβα στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο- Τα πορίσματα του ΕΜΠ (9)
-
Α. Λοβέρδος: Υπηρετώ την επιλογή της σταθερότητας - Ο Ανδρουλάκης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση (7)
-
Πόσο αστείοι θα γίνουμε ακόμη... (5)
-
Υπεροψίαν και μέθην (5)
-
Ανθεκτικότητα στον αέρα, υπεραξία στο έδαφος (4)
-
Μ. Αποστολάκη: Ζητά παρέμβαση της ΤτΕ για καταχρηστική πρακτική τράπεζας (3)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
