Συνεχης ενημερωση
Η AEGEAN ανακοινώνει αποτελέσματα έτους 2015 με τα ενοποιημένα έσοδα να ανέρχονται σε Ε983εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2014. H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 15% και ανήλθε σε 11,6 εκ. επιβάτες, συνεχίζοντας τη δυναμική ανάπτυξης και κατά το δεύτερο έτος από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Olympic Air.
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 6% σε Ε100,3 εκ., ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε Ε68,4εκ, 15% χαμηλότερα σε σχέση με το 2014, λόγω της αύξησης των συντελεστών καθώς και του αναβαλλόμενου φόρου.
Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και μισθώσεων διαμορφώθηκε στα Ε217,3εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA[1] σε Ε111εκ., με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις να διαμορφωθούν σε Ε238εκ.[2] στις 31.12.2015.
Στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση της επιβατική κίνησης ανήλθε σε 7% σε 5,6 εκ. επιβάτες, προερχόμενη από την προσφορά ακόμη χαμηλότερων ναύλων και τη σημαντική συνεισφορά της διερχόμενης κίνησης. Η αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού ανήλθε σε 24% με την εταιρεία να μεταφέρει 6 εκ. επιβάτες
Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:
"Το 2015, παρά τις αντίξοες συνθήκες, υλοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύου και νέου στόλου και η εταιρεία αναπτύχθηκε κατά 18% από πλευράς συνολικής παραγωγής σε χιλιομετρικούς επιβάτες, την ίδια περίοδο που η οικονομία της χώρας κατέγραψε ύφεση. Μέσα σε 2 έτη από την εξαγορά της Olympic Air το 2013 πετύχαμε συνολικά 40% αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού, ρυθμό πολλαπλάσιο της αύξησης των αεροπορικών αφίξεων στη χώρα. Παράλληλα παρουσιάσαμε νέα προϊόντα για οικογένειες, αναβαθμίσαμε το πρόγραμμα πιστότητας αλλά και το επίπεδο των ηλεκτρονικών μας υπηρεσιών. Καταφέραμε με τις υπηρεσίες μας αλλά και με χαμηλότερους ναύλους να σημειώσουμε αύξηση της επιβατικής κίνησης και στις αγορές εσωτερικού όπου αντιμετωπίζουμε νέο και ισχυρό ανταγωνισμό. Έτσι τα οικονομικά μας αποτελέσματα βελτιώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά.
Είναι προφανές ότι και το 2016 αποτελεί μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις ανταγωνισμού και κινδύνους από το ασταθές περιβάλλον. Παράλληλα όμως, περιμένουμε να ωριμάσουν οι προσπάθειες και επενδύσεις σε οργάνωση, ανάπτυξη και στόλο που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι θετικό ωστόσο, ότι σε αυτό το περιβάλλον, η ζήτηση για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Αθήνα, τον κύριο κόμβο μας, διαφαίνεται ανθεκτική και ενισχυμένη από τους νέους προορισμούς και συνδέσεις που κυρίως εμείς, αλλά και άλλοι αναπτύσσουν."
Για τη χρήση του 2015 το ΔΣ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ¤0,70 ανά μετοχή.
Αποτελέσματα Ομίλου
|
Σε Euro εκατ. |
2014 |
2015 |
Δ% |
|
Έσοδα |
911,8 |
983,0 |
8% |
|
EBITDAR[3] |
209,5 |
217,3 |
4% |
|
EBITDA |
118,8 |
111,2 |
-6% |
|
Κέρδη προ φόρων |
94,9 |
100,3 |
6% |
|
Κέρδη μετά από φόρους |
80,4 |
68,4 |
-15% |
Επιβατική Κίνηση
|
Επιβατική κίνηση |
AEGEAN & Olympic Air |
||
|
(σε χιλιάδες) |
2014 |
2015 |
% |
|
Εσωτερικού |
5.240 |
5.624 |
7% |
|
Εξωτερικού |
4.873 |
6.025 |
24% |
|
Σύνολο |
10.113 |
11.648 |
15% |
|
Συντελεστής πληρότητας προγραμματισμένων πτήσεων |
78,3% |
76,9% |
-1.5 |
|
RPKs (χιλιομετρικοί επιβάτες) |
9.584 |
11.285 |
18% |
AEGEAN
H AEGEAN & η Olympic Air μετέφεραν 11,6 εκατομμύρια επιβάτες το 2015. Το πρόγραμμα δρομολογίων το 2015 κάλυπτε ένα δίκτυο 134 προορισμών, 100 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 42 χώρες, με 15 εκ. διαθέσιμες θέσεις.
Η AEGEAN είναι μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE. Η Εταιρεία βραβεύτηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά και έκτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2015, από τα Skytrax World Airline Awards.
Οι οικονομικές καταστάσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.aegeanair.com
[1] Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων
[2] Συμπεριλαμβάνονται δεσμευμένες καταθέσεις, επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.
[3] Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών
Δελτίο Τύπου - Αποτελέσματα Έτους 2015
-
14:04 Πρόεδρος της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή η κ. Δέσποινα Τσαγγάρη
-
14:01 ΑΔΜΗΕ: Υλοποιήθηκε η πλήρης ηλεκτροδότηση της Κρήτης με καθαρή ενέργεια
-
13:58 Υπερψηφίστηκε με 159 "ναι" η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
-
13:57 ΘΕΚ Α.Ε. και ΤΕΚΑΛ Α.Ε. υπέγραψαν τη σύμβαση για την κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα
-
13:43 Bank of America: Ισορροπημένο μήνυμα και προσεκτικά ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ - Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
-
13:41 Χριστούγεννα 2025: Ένα δώρο όσους το έχουν ανάγκη, αλλά και όσους αγαπάς
-
13:36 Ν. Ανδρουλάκης: ΕΛΤΑ, η ωμή εκδοχή του κράτους-λάφυρου
-
13:35 Βρετανία: Εκ νέου πτώση των λιανικών πωλήσεων λόγω φόβων για φορολογικές αυξήσεις
-
13:26 HELLENiQ ENERGY & Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή: Μια διαχρονική στήριξη που εξελίσσεται και ενισχύει το Παραολυμπιακό Κίνημα
-
13:25 ΗΠΑ: Μια αμερικανίδα δικαστής κρίθηκε ένοχη για "παρεμπόδιση" της σύλληψης ενός μετανάστη
-
Αν αυτό δεν είναι φθηνό, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημά της
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων
-
Η start up που ετοιμάζει "στρατό" 50.000 ρομπότ για αγορά εργασίας και ένοπλες δυνάμεις
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα
-
EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τη διετία 2026-2027 με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές
-
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κένεντι Σέντερ
-
Κύμα συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο- Πόσοι θα αποχωρήσουν έως και το 2026
-
Γιατί η στρατηγική ασφαλείας "Πρώτα η Αμερική" του Τραμπ είναι παραπλανητική και επικίνδυνη
-
Metlen: Τι προβλέπει η νέα συμφωνία με την KNDS και οι επόμενες κινήσεις στην άμυνα
-
Πώς θα είναι το Healthcare Park στο Ελληνικό
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα (63)
-
EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τη διετία 2026-2027 με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές (61)
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων (32)
-
Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες - "Κλοπή" το σχέδιο της ΕΕ για τα ρωσικά assets (13)
-
Μακρόν: Να εξευρεθούν τρόποι για να ξαναρχίσει ο διάλογος με τη Ρωσία (10)
-
"Η επιχειρηματικότητα θέλει τόλμη και οι νέοι την έχουμε" (10)
-
Θεσσαλονίκη: Πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης από τους παραγωγούς (8)
-
Νέα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες από τις Βρυξέλλες: "Ναι στο διάλογο, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας" (6)
-
ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις 2,48 ευρώ στα πάγια τέλη της – Τι θα ισχύσει για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις (5)
-
Αν αυτό δεν είναι φθηνό, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημά της (4)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ