Συνεχης ενημερωση
o Ο όμιλος ΝΗΡΕΑ βελτίωσε τις πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα μείωσε σημαντικά τις δαπάνες και διατήρησε υψηλές θετικές ταμειακές ροές.
o Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν βελτιωμένες κατά 2,1% στα €86,2 εκ., ενισχυμένες από τις ανοδικές πωλήσεις ψαριών (αύξηση 3%) που αντιστοιχούν στο 87% των συνολικών πωλήσεων.
o Οι πωλήσεις από διακοπείσες δραστηριότητες συνεισέφεραν €0,9 εκ. στις συνολικές πωλήσεις εξαμήνου 2015 έναντι €9,1 εκ. το εξάμηνο του 2014. Συνεπώς, οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €87,1 εκ. έναντι €93,5 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
o Οι εξαγωγές ανήλθαν σε € 70 εκ. και αντιστοιχούν στο 80% των πωλήσεων.
o Παράλληλα, ο όμιλος ΝΗΡΕΑ συνέχισε τις σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση του κόστους, την καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, τη δημιουργία υψηλών θετικών ταμειακών ροών και την ενίσχυση της ρευστότητας.
o Οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά € 5,7 εκ. (7,1 %) έναντι του εξαμήνου 2014, από € 80,8 εκ. σε € 75,1 εκ. και η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στη μείωση των αναλώσεων. Τα υπόλοιπα των προμηθευτών σε επίπεδο Εταιρείας υποχώρησαν στα € 41 εκ. σημειώνοντας μείωση 6,7% από το τέλος του 2014.
o Η ρευστότητα ενισχύθηκε περαιτέρω με αποεπενδύσεις και θετικές ταμειακές ροές. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε € 8,2 εκ. και οι καθαρές (ελεύθερες) ταμειακές ροές σε € 9,2 εκ. έναντι € 12,1 εκ. το εξάμηνο του 2014. Οι καθαρές επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό διαμορφώθηκαν σε €3,1 εκ. έναντι €2,7 εκ. το εξάμηνο 2014.
o Στις 30 Ιουνίου 2015, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €235,9 εκ. και ήταν σταθερός έναντι της 31 Δεκεμβρίου 2014. Αντίστοιχα, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν €14,2 εκ. έναντι €9,7 εκ.
o Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαρτίου 2015 ο Όμιλος υπέγραψε συμφωνία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού με τις πιστώτριες Τράπεζες, η οποία επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 4ης Μαΐου 2015. Η συμφωνία προβλέπει την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους € 58,6 εκ. και την αναδιάρθρωση του υπόλοιπου τραπεζικού δανεισμού και αναμένεται να δώσει σταθερότητα και νέα δυναμική στον Όμιλο παρέχοντας όλα τα εχέγγυα για μία ανοδική πορεία μέσα από τη χρηματοοικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωσή του.
o Στο πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω συμφωνίας, στις 2 Ιουλίου 2015 η Εταιρεία υπέβαλλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερωτικό δελτίο προς έγκριση.
o Τα αποτελέσματα του Ομίλου προ φόρων παρουσίασαν ζημίες για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ποσό € (16,1) εκατ. έναντι του 2014 ποσού € (24,4) εκατ.
o Το ύψος των ζημιών οφείλεται κυρίως στον βιολογικό κύκλο ανάπτυξης των ψαριών σύμφωνα με τον οποίο κατά τους μήνες Ιανουάριο με Ιούλιο δεν παρουσιάζεται αύξηση της βιομάζας τους, η οποία εκδηλώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους με ανάλογη θετική επίπτωση και στα αποτελέσματα.
o Σημειώνεται ότι το EBITDA του Ομίλου το εξάμηνο του 2015 ήταν αρνητικό € (3,9) εκατ. έναντι επίσης αρνητικού € (14,0) εκατ. το 2014. Η μείωση της ζημίας κατά € 10 εκατ. οφείλεται στην αύξηση της τιμής της τσιπούρας, καθώς και στην αύξηση του ιχθυοπληθυσμού της Ισπανικής θυγατρικής εταιρείας PREDOMAR.
o Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και με προϋπόθεση την διατήρηση του επιπέδου των τιμών, εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου του 2015 θα είναι θετικά εξισορροπώντας τα αρνητικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Ο Κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΧΛΑΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΔΗΛΩΣΕ:
"O όμιλος ΝΗΡΕΑ, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συνέχισε να υλοποιεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015 το σχεδιασμό του με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, περιορίζοντας τις δαπάνες του και αυξάνοντας τις πωλήσεις του από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, επιτυγχάνοντας σημαντικού ύψους θετικές ταμειακές ροές.
Στηριζόμενοι στο έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στον κλάδο, με έμφαση στην καινοτομία και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
Η στρατηγική μας αυτή, σε συνδυασμό με τη συμφωνημένη και επερχόμενη κεφαλαιακή και δανειακή αναδιάρθρωση, θέτει τις βάσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων μας και τη συνέχιση της ανάπτυξής μας.”
-
21:14 Έτοιμος δηλώνει ο Μαμντάνι για τη συνάντησή του με τον Τραμπ
-
21:08 Ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει ότι ο Τραμπ δεν επιθυμεί να εκτελέσει βουλευτές
-
21:05 Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ
-
21:03 Ρέι Ντάλιο: Βρισκόμαστε σε "φούσκα", αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πουλήσετε
-
20:47 Δημοσκοπήσεις Metron Analysis, Pulse, MRB: Στο εύρος 29%-30% η ΝΔ, στο 23%-24% το εκλογικό "ταβάνι" ενός πιθανού κόμματος Τσίπρα
-
20:46 Ζ. Κωνσταντοπούλου: Συζητάμε για την ΕΡΤ και την ελευθερία των ΜΜΕ, ενώ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εφαρμόζεται σύστημα που κόβει την ομιλία
-
20:42 Πρέσβης Κίνας: "Χώρες που δεν στήριξαν την Ελλάδα στην κρίση εμφανίζονται σήμερα ως "προστάτες" της"
-
20:38 Λιθουανία: Έκλεισε ξανά το αεροδρόμιο του Βίλνιους εξαιτίας μπαλονιών
-
20:36 Νέοι κανόνες για τα πατίνια στον δήμο Αθηναίων
-
20:27 Ινδία: Η Reliance Industries "κόβει" το ρωσικό πετρέλαιο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
-
Σκλαβενίτης: "Το ελληνικό νοικοκυριό δεν θα ξαναμαγειρέψει"
-
ΗΠΑ: Η Κίνα διεξήγαγε εκστρατεία για να δυσφημίσει το γαλλικό μαχητικό Rafale μετά τη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν
-
Ρωσία: Τυχόν κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ θα απαντηθεί με λήψη νομικών μέτρων κατά Βελγίου και Euroclear
-
Dividend rocket η ΔΕΗ - Το παιχνίδι αλλάζει
-
Τι συμβαίνει με τα crypto; Ρωτήστε το MAGA του Τραμπ
-
Ούγγρος ΥΠΕΞ: "Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να στηρίζει οικονομικά το Κίεβο - Υπάρχει μια πολεμική μαφία"
-
Παντελιάδης: Τέσσερις - πέντε αλυσίδες το βιώσιμο μοντέλο – Δεν φταίνε τα σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια
-
Επεισόδιο στο Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό αλιευτικό - Πήγε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού
-
Η Απόλεμη Κουλτούρα της Ευρώπης και της Ελλάδας
-
Ολοκληρώθηκε το κυρίως τμήμα του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο, 2Africa
-
Η Απόλεμη Κουλτούρα της Ευρώπης και της Ελλάδας (160)
-
Σκλαβενίτης: "Το ελληνικό νοικοκυριό δεν θα ξαναμαγειρέψει" (53)
-
Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: Παραχωρήσεις εδαφών στη Ρωσία, μείωση του ουκρανικού στρατού, εγγυήσεις ασφαλείας (47)
-
Παντελιάδης: Τέσσερις - πέντε αλυσίδες το βιώσιμο μοντέλο – Δεν φταίνε τα σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια (22)
-
Αλήθειες και ψέματα για το 13ωρο - Τι αλλάζει στην πράξη για εργαζόμενους και εργοδότες (20)
-
"Εμφύλιος" δικηγόρων-δικαστών και εισαγγελέων για τα πειθαρχικά σχετικά με τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη (10)
-
Πάνω από 1 στα 4 σπίτια του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστό - Καλύτερη η εικόνα σε βόρεια και νότια προάστια (10)
-
Reuters: Έτοιμοι οι Ευρωπαίοι να αποκρούσουν αμερικανικό σχέδιο που θα εξανάγκαζε την Ουκρανία σε παραχωρήσεις (7)
-
Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον "Φραπέ" μετά την άρνησή του να προσέλθει στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (7)
-
Ούγγρος ΥΠΕΞ: "Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να στηρίζει οικονομικά το Κίεβο - Υπάρχει μια πολεμική μαφία" (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ