Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 31-Μαϊ-2007 14:45

    Σελόντα: Αποτελέσματα α΄ τριμήνου

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ:

    - Διψήφιο ποσοστό αύξησης σε όλα τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Σελόντα
    - Σε πλήρη ανάπτυξη το business plan της εταιρίας με στόχο τη δημιουργία πολύ ισχυρού Ομίλου στην Ευρώπη:
    Εξαγορά του 46%, της Fjord Marin Deniz Urunleri Sanayi Ticaret A.S. στη Τουρκία.
    Εξαγορά του 35% στην Αστραία ΑΕΒΕ.
    Συγχώνευση με απορρόφηση της Λέσβου ΑΕ.

    - Η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη στον κόσμο στην μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, με την δυναμική των 40.000 τόνων μπαραγωγής.

    - Οι εξαγωγές του Ομίλου αποτελούν σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
    Διψήφιο ποσοστό αύξησης πέτυχε, σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό του 2006, ο Όμιλος Σελόντα.

    Έτσι στο τέλος του φετινού τριμήνου του 2007, ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών του Ομίλου Σελόντα διαμορφώθηκε στα 17,19 εκατ. ευρώ, έναντι 12,02 εκατ. ευρώ που ήταν στο περυσινό τρίμηνο του 2006 παρουσιάζοντας έτσι εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 43,02%. Σημειώνεται ότι το 81,7% των συνολικών πωλήσεων ψαριού αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα του Ομίλου Σελόντα.

    Στο ίδιο διάστημα, τα Kέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) εμφάνισαν αύξηση της τάξεως του 31,60% φθάνοντας στα 6,45 εκατ. ευρώ, έναντι 4,90 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

    Τα Κέρδη Προ Φόρων του Ομίλου Σελόντα στο τέλος του φετινού τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 5,29 εκατ. ευρώ έναντι 4,34 εκατ. ευρώ που ήταν στο περυσινό τρίμηνο παρουσιάζοντας έτσι αύξηση που διαμορφώθηκε στο 21,66%.

    Τα Κέρδη Μετά από Φόρους παρουσίασαν αύξηση 20,94% φθάνοντας στο τέλος του φετινού τριμήνου στα σε 3,95 εκατ. ευρώ, έναντι 3,27 εκατ. ευρώ που ήταν στο περυσινό τρίμηνο.

    Τα Κέρδη Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, στο τρίμηνο του 2007 ανήλθαν σε 3,87 εκατ. ευρώ, έναντι 3,22 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του τριμήνου του 2006, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 20,20%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

    Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανά μετοχή ανέρχονται σε 0,13 ευρώ από 0,11 ευρώ το τρίμηνο του 2006.

    Σημειώνεται ότι ανάλογη εικόνα με αυτή των ενοποιημένων μεγεθών παρουσίασε και η Σελόντα σε επίπεδο εταιρίας.

    Ισχυρά παραμένουν και τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου Σελόντα, τα οποία στο τέλος του τριμήνου του 2007 διαμορφώνονται στα 10,46 εκατ. ευρώ τα οποία θα βοηθήσουν για την υλοποίηση των επιχειρηματικών κινήσεων και το business plan του Ομίλου με στόχο: τη διεύρυνση των αγορών, την ανάπτυξη των διεθνών δράσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς και κερδοφορίας.

    Το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα ο Όμιλος Σελόντα ανέρχεται σε 19% περίπου της Ελληνικής Παραγωγής, ενώ στόχος της Διοίκησης του Ομίλου είναι να διαμορφωθεί στο 30% στη επόμενη διετία, και στο 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής στην επόμενη τριετία.

    Η ανάπτυξη αυτή θα γίνει μέσω εξαγορών, συνεργασιών και συγχωνεύσεων και γι’ αυτό ο Όμιλος εξετάζει, πάντα με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για την εταιρεία και τους μετόχους της, εταιρείες του κλάδου τόσο στην Ελλάδα όσο καιστην Τουρκία και Ισπανία και θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό με τη οριστικοποίηση κινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και

    - Η απόκτηση του 46%, της Fjord Marin Deniz Urunleri Sanayi Ticaret A.S (Fjord Marin Turkey) η οποία διαθέτει άδειες 14.000 τόνων που καλύπτουν το 30% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Τουρκίας. Ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών της Fjord Marin Deniz Urunleri Sanayi Ticaret A.S (Fjord Marin Turkey) για το 2007 είναι 30 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 1,60 εκατ. ευρώ.


    - Η ενσωμάτωση στον Όμιλο της Υδατοκαλλιέργειες Λέσβου ΑΕ εταιρεία η οποία διαθέτει στην Λέσβο 3 μονάδες εκτροφής Τσιπούρας-Λαβρακιού δυναμικότητας έως και 3.500 τόνων ιχθύων, ιχθυογεννητικό σταθμό με δυναμικότητα παραγωγής έως και 20 εκατομμυρίων τεμαχίων γόνου και μία σύγχρονη μονάδα συσκευασίας, τυποποίησης και φιλετοποίησης και μεταποίησης ιχθύων.

    - Παράλληλα, ο Όμιλος Σελόντα θα εισήλθε ως και πλειοψηφών μέτοχος με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστραία ΑΕΒΕ. Η εταιρία Αστραία ΑΕΒΕ δραστηριοποιείται στο κλάδο Ιχθυοτροφών και την εμπορία αλιευμάτων και ιδρύθηκε από 25 μετόχους-επιχειρηματίες στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίοι διαθέτουν μία συνολική παραγωγική δυναμικότητα άνω των 14.000 τόνων αλιευμάτων ετησίως.

    Με την νέες επιχειρηματικές δράσεις ο Όμιλος Σελόντα, κάνοντας νέες παραγωγικές επενδύσεις και εκμεταλλεύοντας την παραγωγική δυναμικότητα των εταιρειών στην μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια (τσιπούρα-λαβράκι) των 40.000 τόνους, θα είναι η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη στον Κόσμο στην μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.

    Και οι τρεις ανωτέρω κινήσεις δεν απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις και τα μεγέθη του Ομίλου κατά το α τρίμηνο του 2007.

    Το καλοκαίρι του 2007 θα ξεκινήσει η παραγωγική, της νέας επένδυσης στην Ουαλία, ύψους 16 εκ. ευρώ, των 1.000 τόνων λαβρακιού στην Ουαλία σε χερσαίες εγκαταστάσεις με την μέθοδο του κλειστού κυκλώματος.

    Ολοκληρώνεται στις αρχές καλοκαιριού η κατασκευή του νέου σύγχρονου συσκευαστηρίου-κέντρου μεταποίησης του Ομίλου Σελόντα μέσου του οποίου η Σελόντα θα διακινεί τα προϊόντα της καθώς και νέα προϊόντα (π.χ. φιλέτα) υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα πάγιου εξοπλισμού, και για το 2007 - 2008 ανέρχεται συνολικά σε 15 εκατ. ευρώ.

    Επίσης ήδη στελέχη της εταιρείας βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία και έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση τωνεπενδυτικών σχεδίων ύψους 100 εκατ. ευρώ της Jazan Development Company (Gazadco) στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ:
    Για το 2007, η διοίκηση παραμένει σίγουρη για τις εκτιμήσεις της, με την υπάρχουσα επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς να περιλαμβάνονται οι πρόσφατες επιχειρηματικές δράσεις, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνονται στα 93 εκατ. ευρώ και για τα Κέρδη Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας στα 10,7 εκατ. ευρώ.

    Οι αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις της Σελόντα, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.selonda.gr) και θα δημοσιευθούν στις εφημερίδες ΕΞΠΡΕΣ της 31ης Μαίου 2007.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ