Συνεχης ενημερωση
Δελτίο Τύπου
27/5/2015
Οικονομικά Αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2015
ΑΥΞΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ
Κύρια σημεία Α' Τριμήνου 2015:
Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 50% με βασικό άξονα στρατηγικής την εξωστρέφεια ως αντίβαρο στο αρνητικό εγχώριο περιβάλλον.
Σημαντική αύξηση κερδοφορίας του Τομέα της Μεταλλουργίας, που αποτέλεσε το βασικό μοχλό για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου.
Ισχυρά αποτελέσματα για τη ΜΕΤΚΑ, η οποία συνεχίζει να επιτυγχάνει υψηλά λειτουργικά περιθώρια.
Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες του Ομίλου κατά 11,6% σε καθεστώς παρατεταμένης αβεβαιότητας σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, στο Α' Τρίμηνο του 2015 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, διαμορφώθηκε στα €320,6 εκατ., έναντι των € 343,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (μείωση 6,6%). Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €74,7 εκατ. από €67,7 εκατ. το Α' Τρίμηνο του 2014 (αύξηση 10,4%), ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €22,8 εκατ., έναντι €15,2 εκατ. το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 49,7%.
Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων παρουσίασε την ισχυρότερη επίδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €139,7 εκατ., έναντι €96,3 εκατ. το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 45%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €33,1 εκατ., έναντι €8,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καταγράφοντας επίσης σημαντική αύξηση η οποία αποτυπώνει πρώτιστα την επιτυχημένη ολοκλήρωση της στρατηγικής για τη δραστική μείωση κόστους και τη διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Κατά το πρώτο τρίμηνο 2015, κατεγράφησαν υψηλές τιμές πώλησης μετάλλου και αλουμίνας, πολύ πιο ισχυρή ισοτιμία ΔΟΛ. ΗΠΑ / ΕΥΡΩ και μείωση των τιμών πετρελαίου / Φυσικού Αερίου.
Ο Τομέας Έργων EPC διατήρησε τη θετική του πορεία με τη ΜΕΤΚΑ να καταγράφει κύκλο εργασιών €125,7 εκατ. στο Α' Τρίμηνο του 2015, έναντι €189,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €32,9 εκατ. από €32,7 εκατ. το Α' Τρίμηνο του 2014. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €23,0 εκατ. έναντι €25,4 εκατ. το προηγούμενο έτος. Το επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα επιδιώξει την ανάληψη νέων έργων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι στα EBITDA A' Τριμήνου του 2015 έχει συμπεριληφθεί μη επαναλαμβανόμενο έσοδο €15εκ. που αφορά σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις από ενεργειακά έργα EPC.
Ο Τομέας Ενέργειας, ο οποίος επηρεάζεται έντονα από το εγχώριο περιβάλλον κατέγραψε κύκλο εργασιών €57,1 εκατ. στο Α' Τρίμηνο του 2015, έναντι €59,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η αποδοτικότητα των μονάδων του Ομίλου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από την αγορά LNG συνετέλεσε στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ά Τρίμηνο κατά 11,6%, ενόσω η συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6,1%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €7,7 εκατ. έναντι €27,3 εκατ., σε σύγκριση με το Α' Τρίμηνο του 2014, μείωση που οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση οριστικοποίησης του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος ή του νέου μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας. Για λόγους συντηρητικής λογιστικής αποτίμησης, δεν υπολογίστηκε το προβλεπόμενο έσοδο ύψους €11εκ. περίπου (σχετική σημείωση στις αναρτημένες λογιστικές καταστάσεις www.mytilineos.gr).
Κατά το Α' Τρίμηνο του 2015, ο Όμιλος κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις έντονες προκλήσεις, από την παρατεταμένη αστάθεια που χαρακτηρίζει το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, αυξάνοντας την κερδοφορία του. Το επόμενο διάστημα ο Όμιλος θα παραμείνει σταθερός στους στόχους για δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών, αυστηρό έλεγχο του κόστους και στρατηγική ενδυνάμωση της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
κα Έλλη Γαρδίκη, Senior Communication Officer – Press Office, τηλ. 210 6877489, φαξ. 210 6877400, e-mail elli.gardiki@mytilineos.grelli.gardiki@mytilineos.gr
O Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας και Έργων EPC. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ και απασχολεί περίπου 2.500 άμεσους και πολύ περισσότερους έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ομίλου στη διεύθυνση www.mytilineos.gr.
-
23:22 SambaNova: Η Intel σε συζητήσεις για την εξαγορά της startup που θέλει να ανταγωνιστεί την Nvidia
-
23:16 Πακιστάν-Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 6 Νοεμβρίου
-
23:07 ΗΠΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις σε διεθνή αεροδρόμια, λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
-
22:57 Apple: Στα $27,46 δισ. τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο - Ανεβάζει τον πήχη για το δ' τρίμηνο με οδηγό το iPhone 17
-
22:41 Γαλλία: Συνελήφθησαν έξι άτομα για ένοπλη ληστεία, με χρήση εκρηκτικών, σε εργαστήριο εξευγενισμού χρυσού - Πέντε υπάλληλοι τραυματίστηκαν
-
22:25 H Netflix προχωρά σε split της μετοχής της με αναλογία 10 νέων προς 1 παλαιά
-
22:20 Wall: Κόκκινα ταμπλό με υπογραφή Meta
-
22:18 Amazon: Άνω των προσδοκιών τα αποτελέσματα γ' τριμήνου και οι προβλέψεις για το δ' τρίμηνο - Άλμα 10% για τη μετοχή
-
22:02 Τανζανία: "Εγκληματίες" χαρακτηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ο στρατός - Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τουρίστες εγκλωβίστηκαν σε αεροδρόμια
-
21:42 Βουλή: Ψηφίστηκε η Σύμβαση Υποπαραχώρησης για την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση και εκμετάλλευση του Τουριστικού Λιμένα Μεγάλων Σκαφών Κέρκυρας
-
Θεσσαλονίκη: "Κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως η Εγνατία έγινε Μανχάταν" λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ
-
Ο πρώτος τριπλασιασμός έγινε - Ο δεύτερος γράφεται ήδη στο Παρίσι
-
Ανεκτέλεστη δικαστική απόφαση επί 13 χρόνια - Καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
-
Οι Έλληνες επιχειρηματίες εγκαταλείπουν τα επισφαλή σχήματα Κύπρου και Βουλγαρίας και στρέφονται σε ελληνικές εταιρείες holding
-
Αυτή είναι η ομάδα επιστημόνων του Τσίπρα - Πλήθος Καθηγητών- Όλα τα ονόματα
-
Μετά από τρία χρόνια τέλος στο "καλάθι του νοικοκυριού" - Τι έρχεται
-
Ευ. Μυτιληναίος: Έχουμε φθηνό ρεύμα για τα νοικοκυριά και πανάκριβο για τη βιομηχανία – Nα στηριχθεί η Ελλάδα στις δικές της δυνάμεις
-
Ρωσία μετά τις δηλώσεις Τραμπ: Αν οποιαδήποτε χώρα δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, θα το κάνουμε και εμείς
-
Αποκαλυπτήρια της "Επιτροπής Τσίπρα" - Σε vertigo ο ΣΥΡΙΖΑ
-
Ο Πούτιν θωρακίζει την αεράμυνα της Μόσχας καθώς αρχίζει η "πολιορκία με drones"
-
Η λύση του Στεγαστικού στο φετινό Νόμπελ Οικονομικών (98)
-
Αυτή είναι η ομάδα επιστημόνων του Τσίπρα - Πλήθος Καθηγητών- Όλα τα ονόματα (20)
-
Θεσσαλονίκη: "Κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως η Εγνατία έγινε Μανχάταν" λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ (14)
-
Ευ. Μυτιληναίος: Έχουμε φθηνό ρεύμα για τα νοικοκυριά και πανάκριβο για τη βιομηχανία – Nα στηριχθεί η Ελλάδα στις δικές της δυνάμεις (10)
-
Διάσωση 79 μεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου (8)
-
Τραμπ: "Καταπληκτική η συνάντηση με τον Σι" - Οι ΗΠΑ μειώνουν στο 10% τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα λόγω φαιντανύλης, συμφωνία για τις σπάνιες γαίες (8)
-
Ανεκτέλεστη δικαστική απόφαση επί 13 χρόνια - Καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (7)
-
Μετά από τρία χρόνια τέλος στο "καλάθι του νοικοκυριού" - Τι έρχεται (6)
-
Ο πρώτος τριπλασιασμός έγινε - Ο δεύτερος γράφεται ήδη στο Παρίσι (6)
-
Ράλι του χρυσού: Σημάδι αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας; (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ