Συνεχης ενημερωση
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ENDESA ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 600 MW ΚΑΘΑΡΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την ENDESA κατέθεσε Αίτηση για Αδεια Παραγωγής για ανθρακικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 600 MW.
Η επένδυση για το σταθμό ανέρχεται σε ευρώ 720 εκ., ενώ η συνολική επένδυση συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ?890 εκ.
Οι δύο εταιρίες προετοίμασαν το Φάκελο της Αίτησης στα πλαίσια της στρατηγικής τους συνεργασίας και του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στα ίδια πλαίσια ελήφθη και η απόφαση για την έναρξη κατασκευής του Σταθμού Αγίου Νικολάου 430 MW εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας του ΔΕΣΜΗΕ.
Η μεγάλη εμπειρία της ENDESA στην κατασκευή και διαχείριση ανθρακικών σταθμών, καθώς και η ανάλυση των ενεργειακών αναγκών της Χώρας υπέδειξαν την άμεση αναγκαιότητα ενός σταθμού με καύσιμο σκληρό άνθρακα. Σημειώνουμε ότι η ENDESA είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής φορτίων άνθρακα στη Μεσόγειο, και με αυτό τον τρόπο μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από ένα ισχυρό και αξιόπιστο επενδυτικό σχήμα, το οποίο διαθέτει την αναγκαία οικονομική επιφάνεια, οργανωτική δομή, τεχνογνωσία και εμπειρία για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση, υλοποίηση και αποδοτική λειτουργία του σταθμού.
Ο σταθμός θα είναι τεχνολογίας κονιοποιημένου άνθρακα υπερκρίσιμου κύκλου (supercritical pulverized coal combustion plant). Η επιλογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας βασίστηκε στο γεγονός ότι:
- Αποτελεί την αιχμή της εμπορικά διαθέσιμης τεχνολογικής ανάπτυξης των λεγομένων "τεχνολογιών καθαρού άνθρακα? (clean coal technologies)
- Είναι εμπορικά διαθέσιμη και εξασφαλίζει:
- Υψηλή ενεργειακή απόδοση. Οι υψηλής τεχνολογίας (state of the art) σταθμοί εμφανίζουν απόδοση άνω του 46% net LHV.
- Σημαντικότατη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2, NOx, SOx, σωματίδια) λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης και της χρησιμοποιούμενης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
- Υψηλότατο βαθμό διαθεσιμότητας (availability).
- Πολύ καλή απόδοση σε μέσο φορτίο (part load efficiency) και δυνατότητα λειτουργίας σε διάφορα επίπεδα ισχύος (flexibility).
- Ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, είναι ώριμη, δοκιμασμένη αλλά και συνεχώς βελτιούμενη. Μέχρι το 2010 αναμένεται μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ υπό τον τίτλο "Advanced ("700oC") PF Power Plant Project " AD700" η συγκεκριμένη τεχνολογία να επιτύχει καθαρό βαθμό απόδοσης 50-55%, οφειλομένη στη ραγδαία εξέλιξη των προηγμένων υλικών (nickel alloys).
Η εξασφάλιση καυσίμου σε ανταγωνιστικές τιμές θεωρείται δεδομένη, βάσει της αγοράς και της ευρύτερης συνεργασίας με το διεθνή ενεργειακό όμιλο ENDESΑ.
- Η θέση του σταθμού επιτρέπει την εκμετάλλευση υφιστάμενων υποδομών συμπεριλαμβανομένων οδικών προσβάσεων, ορυχείου ασβεστόλιθου, χώρων απόθεσης αποβλήτων, κλπ. Επίσης, εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης μεγάλων πλοίων για τη μεταφορά καυσίμου, ενώ η απομονωμένη θέση του και η κατασκευή του πλησίον των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του ΑτΕ αποτρέπει την οποιαδήποτε όχληση.
- Η νέα μονάδα παραγωγής θα συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια του Συστήματος Μεταφοράς και ιδίως του Νότιου Συστήματος, όπου και εντάσσεται. Επίσης, θα επιφέρει μείωση της φόρτισης των τριών (3) κυκλωμάτων 400 kV Βορρά-Νότου και επομένως μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις για ένταξη και τετάρτου (4ου) κυκλώματος 400 kV Βορρά-Νότου από τον ΔΕΣΜΗΕ.
- Παρόμοιοι σταθμοί κατασκευάσθηκαν πρόσφατα και κατασκευάζονται σε χώρες με αυστηρότατη περιβαλλοντική νομοθεσία και ευαισθητοποιημένη κοινή γνώμη όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Φιλανδία, η Ιαπωνία κλπ. εξού και η συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού διείσδυσης στην παραγωγή ενέργειας με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
- Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
- κα Μαρία Φιλιππή, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ομίλου, τηλ. 210-6877309, φαξ 210-6877400, e-mail: com@mytilineos.gr O Oμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας, Τεχνικών Έργων EPC και Αμυντικής Βιομηχανίας. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου ?850 εκατ. και απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ομίλου στη διεύθυνση www.mytilineos.gr.
-
19:31 Ένας στους τρεις Ιταλούς δίνει "συγχωροχάρτι" στον φασισμό
-
19:26 Τουρκία: Αύξηση κατά 27% του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου
-
19:25 Χριστουγεννιάτικη ταλαιπωρία για τους εκδρομείς: Ουρές χιλιομέτρων στο Σχηματάρι - Live χάρτης με τα μπλόκα
-
19:12 ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη ετήσια φορολοταρία - Δώδεκα νικητές κερδίζουν από 100.000 ευρώ
-
19:10 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Χρήστο Αλεφάντη, ιδρυτή του περιοδικού δρόμου "Σχεδία"
-
19:10 Νέα υψηλά για τις ευρωαγορές με στήριξη από τη Novo Nordisk
-
19:07 Νομοσχέδιο του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας "Ενεργή Μάχη" - Τι περιλαμβάνει
-
19:03 Μαυροβούνιο: Άρση της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους υπηκόους
-
18:59 Ιράν: Εκατοντάδες γυναίκες πολιτικοί, Νομπελίστριες και άλλες ζητούν να μην εκτελεστεί η ακτιβίστρια Ζαχρά Ταμπαρί
-
18:59 Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ
-
Γερμανία: Πρόστιμο για όσους προσπαθήσουν να αποφύγουν τις νέες διαδικασίες για τη στρατιωτική θητεία
-
Γ. Στουρνάρας για επιτόκια ΕΚΤ: Να είμαστε έτοιμοι να μετακινηθούμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση
-
Γερμανία: Για κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων
-
Κίνα: Απέτυχε η δεύτερη απόπειρα να ολοκληρωθεί η δοκιμή ενός επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου
-
Φυσικό αέριο: Ακριβός και μη ανταγωνιστικός αυτή τη στιγμή ο Κάθετος Διάδρομος
-
Το Ισλάμ στην Ευρώπη
-
Πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις...
-
Γιατί ξαφνικά υπάρχουν τόσο πολλοί αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι "κάτω των 30"
-
CrediaBank: Οριστική συμφωνία για την εξαγορά του 70,03% της HSBC Bank Malta έναντι 200 εκατ. ευρώ
-
Ελληνικά κάλαντα στην Ολλανδία!
-
Το Ισλάμ στην Ευρώπη (76)
-
Σε ποιους Έλληνες θα έπρεπε να δώσει το κράτος δωρεάν σπίτια; (32)
-
Φυσικό αέριο: Ακριβός και μη ανταγωνιστικός αυτή τη στιγμή ο Κάθετος Διάδρομος (28)
-
Αγρότες: Ανοίγουν λωρίδες κυκλοφορίας για να διευκολύνουν την έξοδο των Χριστουγέννων - H Τροχαία θέτει ζητήματα ασφάλειας (25)
-
Πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις... (25)
-
Γερμανία: Η ακροδεξιά AfD κατηγορείται ότι συλλέγει στρατιωτικές πληροφορίες προς όφελος της Ρωσίας του Πούτιν (22)
-
Μητσοτάκης στο Υπουργικό: €3,8 δισ. στους αγρότες - Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς από εκείνους που αρνούνται να συζητήσουν (12)
-
Ελληνικά κάλαντα στην Ολλανδία! (10)
-
Σε λειτουργία η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Ελέγχου της Αγοράς (7)
-
Γερμανία: Για κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ