Συνεχης ενημερωση
Οι προσπάθειες της Διοικητικής Ομάδας και του προσωπικού του ΝΗΡΕΑ βελτίωσαν τη λειτουργική αποδοτικότητα του Ομίλου, επιτυγχάνοντας μια αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) στο επίπεδο των 10,5 εκ. €.
Αντίστοιχα μειώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους και μετά την επίδραση των βιολογικών αποθεμάτων στα 16,6 εκ. €.
ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2014
o Ο ΝΗΡΕΑΣ συνέχισε να αυξάνει τις εξαγωγές του, παρά την οικονομική επιβράδυνση, εκμεταλλευόμενος την ανθεκτική ζήτηση για τα προϊόντα του. Το εννεάμηνο του 2014. οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αυξήθηκαν σε € 120,33 εκ. (+2%) και αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών πωλήσεων.
Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε € 150,22 εκ. και ήταν ελαφρά μειωμένες κατά 1,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013 λόγω μειωμένων πωλήσεων γόνου και τροφών από την υιοθέτηση πολιτικής για τον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου στο δύσκολο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον. Οι πωλήσεις ψαριών, που αποτελούν το 84% των συνολικών πωλήσεων σημείωσαν 2% αύξηση σε αξία.
o Συνεχίστηκαν οι ενέργειες για τον έλεγχο των δαπανών, την καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και τη μείωση των υποχρεώσεων. Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα € 133,4 εκ. καταγράφοντας μείωση € 6,5 εκ. (4,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Τα υπόλοιπα των απαιτήσεων μειώθηκαν κατά €2,9 εκ. και των πιστωτών πλην τραπεζών κατά € 8,4 εκ.
o Οι ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) ανήλθαν σε € 7,4 εκ. και είναι βελτιωμένες κατά € 1,1 εκ. (18%). Oι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε € 10,7 εκ., έναντι € 11,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
o Οι παραπάνω προσπάθειες επέδρασαν θετικά στα λειτουργικά αποτελέσματα και τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους του Ομίλου (πριν την επίπτωση της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων).
o Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης των βιολογικών αποθεμάτων (EBITDA προ βιολογικών) διαμορφώθηκαν σε € 10,5 εκ. έναντι € 1,1 εκ. το εννεάμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση €9,4 εκ.
o Η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας αντισταθμίστηκε από αρνητική επίδραση € (15) εκ. στην αποτίμηση των βιολογικών αποθεμάτων στην εύλογη αξία, έναντι της 31.12.2013.
Επομένως τα καθαρά αποτελέσματα σε επίπεδο Ομίλου ήταν αρνητικά € (16,6) εκ. έναντι επίσης αρνητικών € (41,8) εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους που αντιστοιχούν στους μετόχους της μητρικής ήταν και αυτά αρνητικά € (17,2) εκ. έναντι αρνητικών € (41,2) εκ. το εννεάμηνο του 2013.
o Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαιρείται σε 63.697.153 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,34, εκ των οποίων 22.390 είναι ίδιες.
Ο Κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΕΛΛΕΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΔΗΛΩΣΕ:
«Τα αποτελέσματα εννιαμήνου του Ομίλου ΝΗΡΕΑ αποδεικνύουν ότι η διοικητική ομάδα αλλά και όλο το προσωπικό μας με τις προσπάθειές τους πέτυχαν την βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητάς μας κυρίως μέσω της επέκτασης των εξαγωγών μας , τον περαιτέρω περιορισμό λειτουργικού κόστους και την βελτίωση της ρευστότητας.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δράσεις μας προς το σκοπό της επαναφοράς του Ομίλου σε κερδοφόρο τροχιά, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, όσο και στη συνέχεια. Επομένως, παρόλο που ακόμη αντιμετωπίζουμε αρκετές προκλήσεις, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του Ομίλου».
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ
o Οι πωλήσεις των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας (ψάρια, γόνος και άλλα συναφή προϊόντα και υπηρεσίες) ανήλθαν σε € 131,9 έναντι € 131,5 εκ. το εννεάμηνο του 2013.
o Οι πωλήσεις των ιχθυοτροφών διαμορφώθηκαν σε € 9 εκ. (μείωση € 2,4 εκ.).
o Οι πωλήσεις των αγρο-πτηνοτροφικών προϊόντων (διατίθενται μέσω της 100% θυγατρικής KEGOagri) και των εξοπλισμών ανήλθαν σε € 9,3 εκ. (αύξηση €0,3 εκ.).
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
o Οι καθαρές επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό διαμορφώθηκαν σε € 3,3 εκ. και ήταν μειωμένες κατά € 3 εκ.
o Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ήταν € 220,4 εκ. έναντι € 222,7 εκ. στο τέλος της οικονομικής χρήσης του 2013. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε € 228,8 εκ. και ήταν μειωμένος κατά € 3 εκ. έναντι της 31 Δεκεμβρίου 2013. Αντίστοιχα, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν € 8,4 εκ. έναντι € 9,1 εκ.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
o Οι προοπτικές του κλάδου της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζουν να είναι θετικές.
o Η πορεία των τιμών των ψαριών διαφαίνεται ανοδική.
o Η οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις του Ομίλου, καθώς η πλειονότητα αυτών γίνεται παραδοσιακά στις χώρες του εξωτερικού. Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων μας, λόγω της ισχυρής πελατειακής της βάσης και των εκτεταμένων δικτύων που διαθέτουμε.
o Ο όμιλος Νηρέα κατέχει ηγετική θέση και υψηλή τεχνογνωσία σε ένα κλάδο που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
o Ακόμη και υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, ο Όμιλος καταφέρνει να αυξήσει τις εξαγωγές, να ενισχύσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές και να βελτιώσει σημαντικά την οργανική του κερδοφορία.
o Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, προκειμένου ο Όμιλος να εισέλθει στη νέα φάση της αναπτυξιακής του πορείας.
-
22:43 Πτωτικά το πετρέλαιο με το βλέμμα σε Ρωσία-Ουκρανία και ερωτηματικά για τις κυρώσεις των ΗΠΑ
-
22:35 Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Προϋπολογισμό 2026: Η χώρα χρειάζεται δικαιοσύνη, όχι νέα λιτότητα
-
22:20 Λιθουανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου του Βίλνιους
-
22:06 Βρετανία: Ένα νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για "συγκάλυψη" μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα
-
22:03 Απειλές Ζαχάροβα: H Ρωσία θα απαντήσει "κατάλληλα" στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
-
21:51 Υποχωρεί ο χρυσός με τις προοπτικές για μείωση επιτοκίων να απομακρύνονται
-
21:47 Γκερασίμοφ στον Πούτιν: Το Κουπιάνσκ της Ουκρανίας ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις
-
21:14 Έτοιμος δηλώνει ο Μαμντάνι για τη συνάντησή του με τον Τραμπ
-
21:08 Ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει ότι ο Τραμπ δεν επιθυμεί να εκτελέσει βουλευτές
-
21:05 Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ
-
Σκλαβενίτης: "Το ελληνικό νοικοκυριό δεν θα ξαναμαγειρέψει"
-
Ρωσία: Τυχόν κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ θα απαντηθεί με λήψη νομικών μέτρων κατά Βελγίου και Euroclear
-
ΗΠΑ: Η Κίνα διεξήγαγε εκστρατεία για να δυσφημίσει το γαλλικό μαχητικό Rafale μετά τη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν
-
Dividend rocket η ΔΕΗ - Το παιχνίδι αλλάζει
-
Τι συμβαίνει με τα crypto; Ρωτήστε το MAGA του Τραμπ
-
Ούγγρος ΥΠΕΞ: "Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να στηρίζει οικονομικά το Κίεβο - Υπάρχει μια πολεμική μαφία"
-
Παντελιάδης: Τέσσερις - πέντε αλυσίδες το βιώσιμο μοντέλο – Δεν φταίνε τα σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια
-
Επεισόδιο στο Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό αλιευτικό - Πήγε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού
-
Ολοκληρώθηκε το κυρίως τμήμα του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο, 2Africa
-
Η Απόλεμη Κουλτούρα της Ευρώπης και της Ελλάδας
-
Η Απόλεμη Κουλτούρα της Ευρώπης και της Ελλάδας (160)
-
Σκλαβενίτης: "Το ελληνικό νοικοκυριό δεν θα ξαναμαγειρέψει" (53)
-
Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: Παραχωρήσεις εδαφών στη Ρωσία, μείωση του ουκρανικού στρατού, εγγυήσεις ασφαλείας (51)
-
Παντελιάδης: Τέσσερις - πέντε αλυσίδες το βιώσιμο μοντέλο – Δεν φταίνε τα σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια (22)
-
Αλήθειες και ψέματα για το 13ωρο - Τι αλλάζει στην πράξη για εργαζόμενους και εργοδότες (20)
-
"Εμφύλιος" δικηγόρων-δικαστών και εισαγγελέων για τα πειθαρχικά σχετικά με τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη (10)
-
Πάνω από 1 στα 4 σπίτια του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστό - Καλύτερη η εικόνα σε βόρεια και νότια προάστια (10)
-
Πολιτικό σοκ στη Γαλλία από τον Α/ΓΕΕΘΑ: "Να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να χάσουμε παιδιά" σε ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία (7)
-
Reuters: Έτοιμοι οι Ευρωπαίοι να αποκρούσουν αμερικανικό σχέδιο που θα εξανάγκαζε την Ουκρανία σε παραχωρήσεις (7)
-
Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον "Φραπέ" μετά την άρνησή του να προσέλθει στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (7)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ