Συνεχης ενημερωση
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων στο επενδυτικό κοινό με ημερομηνία 18 και 23 Ιανουαρίου καθώς και 3 Σεπτεμβρίου 2013, η «Marfin Investment GroupΑ.Ε. Συμμετοχών» (ΜΙG) ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1. Η MIG και άλλοι 18 έλληνες μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας έχουν κινήσει διαδικασία διεθνούς προστασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση προστασίας των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (Ν. 2100/1992, ΦΕΚ Α191• σε ισχύ από 26 Φεβρουαρίου 1993), ήδη από τον Ιανουάριο του 2013διεκδικώντας αποζημίωση για την απώλεια των επενδύσεων τους ύψους € 1,1 δισεκατομμυρίων περίπου, εκ των οποίων η αξία της επενδύσεως της MIGανέρχεται σε € 824 εκατομμύρια.
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία αγνόησε τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς τις οποίες οι ενάγοντες/μέτοχοι της απεύθυναν, ως όφειλαν να κάνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της διμερούς σύμβασης.Έτσι, μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η υπόθεση έχει καταλήξει σε διεθνή διαιτησία η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2013 εκκρεμεί ενώπιον του διαιτητικού οργανισμού για διαφορές μεταξύ επενδυτών και κρατών υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID), με αριθμό φακέλου ARB/13/27. Σύμφωνα με την πολυμερή διεθνή σύμβαση που διέπει την διαιτησία ICSID (Σύμβαση της Ουάσινγκτον του 1965), την οποία έχουν κυρώσει από χρόνων η Ελλάς και η Κύπρος, η δικαιοδοσία του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου είναι αποκλειστική.
3. Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των επενδύσεών τους ως μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και για άλλες συναφείς παραβιάσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της διμερούς σύμβασης που απαξίωσαν πλήρως τις επενδύσεις τους.
4. Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τους: Καθηγητή BernardHanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο, και τον κ. DanielΜPrice (HΠΑ) και τον SirDavidΑΟ Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές. Την 28η Απριλίου 2014, το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε την Πρώτη Διαδικαστική Πράξη του, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της δίκης, την έδρα του δικαστηρίου (Παρίσι), τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και άλλες διαδικαστικά θέματα, επιλύοντας τις όποιες διαφορές των μερών ως προς τα ζητήματα αυτά. Η Κύπρος δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του διαιτητικού δικαστηρίου, αλλά συμμετέχει στην διαιτητική δίκη ως διάδικο μέρος.
5. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το Διαιτητικό Δικαστήριο η ανταλλαγή των θέσεων και αποδεικτικών μέσων των μερών περιλαμβανομένης και της αποκάλυψης εγγράφων που θα ζητηθούν θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2016, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης έχει ορισθεί κατ’ αρχήν για το διάστημα 16 – 27 Μαΐου 2016.
6. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙCSID:
https://icsid.worldbank.org/ICSID/FrontServlet , στην ενότητα «Cases / PendingCases».
-
00:05 Κάποιος να σκίσει τη γάτα
-
00:05 Ποιος θα αφοπλίσει τη Χαμάς;
-
00:05 Sell in May... και χάνεις το πάρτι
-
00:04 ESG μετά το "μαστίγιο–καρότο": Τι παραμένει ουσιώδες για τις επιχειρήσεις
-
00:03 Τα SMS ενοχλούν! Οι θάνατοι όχι;
-
00:02 Τρομάζουν και με τη λέξη ΟΠΕΚΕΠΕ..
-
00:01 Forbes 30 UNDER 30 - Η Ελληνική Λίστα
-
00:01 Δημογραφικό σκοινί-κορδόνι
-
02/11 Βόρεια Μακεδονία: Νίκη για το VMRO-DPMNE του Μίτσκοσκι και στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών
-
02/11 Βέλγιο: Νέο περιστατικό με drones σε στρατιωτική βάση - "Έρχονται να κατασκοπεύσουν" μαχητικά αεροσκάφη και πυρομαχικά
-
Προς νέα αύξηση κατά 50 ευρώ ο βασικός μισθός τον Απρίλιο του 2026
-
Γιατί δεν αυξάνονται - προς το παρόν - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Οι σταθμοί του 2027 και του 2030
-
Έρχεται νέα κακοκαιρία με καταιγίδες – Πότε θα βρέξει στην Αττική
-
Ευ. Μυτιληναίος: Πλήγμα για τη χώρα να χάσει μία από τις λίγες θέσεις "πρωταθλητισμού" που κατέχει στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι
-
Σκληρό "κατηγορώ" Ομπάμα κατά Τραμπ - "Σα να έχουμε κάθε μέρα Halloween"
-
Ελαιόλαδο: Στοπ στις ακραίες τιμές, ανάσα για αγορά και καταναλωτές
-
Μεγάλη ουκρανική επίθεση με drone κατά ρωσικών ενεργειακών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα - Στις φλόγες ρωσικό τάνκερ
-
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανάγκη διευθετήσεων ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η διοίκηση στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους
-
Δίμηνο - φωτιά για το Μέγαρο Μαξίμου
-
Αυτοκίνητα: Η κινεζική επέλαση σε αριθμούς
-
Ελαιόλαδο: Στοπ στις ακραίες τιμές, ανάσα για αγορά και καταναλωτές (26)
-
Σκληρό "κατηγορώ" Ομπάμα κατά Τραμπ - "Σα να έχουμε κάθε μέρα Halloween" (19)
-
Ευ. Μυτιληναίος: Πλήγμα για τη χώρα να χάσει μία από τις λίγες θέσεις "πρωταθλητισμού" που κατέχει στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι (14)
-
Βρετανία: Δέκα τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο στο Χάντινγκτον - Ένας σε κρίσιμη κατάσταση (10)
-
Γιατί δεν αυξάνονται - προς το παρόν - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Οι σταθμοί του 2027 και του 2030 (9)
-
Αυτοκίνητα: Η κινεζική επέλαση σε αριθμούς (9)
-
Δημογραφικό σκοινί-κορδόνι (6)
-
Α. Παπαγιαννίδης για Τσίπρα: Η πολιτική ζωή χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή και επανισορρόπηση (6)
-
Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πιο δύσκολη που μπορώ να θυμηθώ – Προτεραιότητα της πολιτείας οι ένστολοι (6)
-
Δολοφονημένος βρέθηκε στην Αράχωβα ο Γ. Λάλας που είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία Καραϊβάζ (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ