Συνεχης ενημερωση
Το 2013 ήταν η έκτη κατά σειρά χρονιά συρρίκνωσης της Ελληνικής Οικονομίας, με την ύφεση να αγγίζει το 4%. Η επιδείνωση της Ελληνικής οικονομίας καταγράφεται και στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6% το 2013 και 32% σε σχέση με το 2007. Ταυτόχρονα όμως ήταν και μια χρονιά καμπής, αφού για πρώτη φορά φαίνεται να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το βασικό πρόβλημα των διπλών ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού και των τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της σταδιακής εξόδου από την ύφεση. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013, με την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων και γενικότερα την ανακοίνωση μικρότερης ύφεσης από την αναμενόμενη, τοποθετήθηκαν τα πρώτα σοβαρά θεμέλια της ανάκαμψης έπειτα από μια εξαετή, συνεχή και εντονότατη υποχώρηση.
Σε αυτό το περιβάλλον η ΣΙΔΜΑ αύξησε τον όγκο πωλήσεων της μειώνοντας ταυτόχρονα τις ζημιές της τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και Εταιρείας. Αναλυτικότερα, σε επίπεδο Ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα ευρώ 99 εκ., μειωμένος μόλις κατά 1% σε σχέση με αυτόν του 2012, παρόλο ότι οι μέσες τιμές πώλησης του 2013 υποχώρησαν κατά 6,6% σε σχέση με αυτές του 2012. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της Εταιρείας για λογαριασμό τρίτων, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα ευρώ 128 εκ. από ευρώ 132 εκ. το 2012, παρουσιάζοντας πτώση κατά 2,9%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα ευρώ 0,32 εκ. ζημιά από ευρώ 1,1 εκ. ζημιά το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 70%. Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημία ευρώ 9,9 εκ. σε σχέση με ζημία ευρώ 11,9 εκ. το 2012, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 16,5%.
Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα ευρώ 55 εκ. από ευρώ 56 εκ. το 2012 παρουσιάζοντας μείωση κατά 2%. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της Εταιρείας για λογαριασμό τρίτων (αντιπροσωπεία), οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα ευρώ 85 εκ. από ευρώ 88 εκ. το 2012, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,8%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) είναι ευρώ 252 χιλ., έναντι ευρώ 91 χιλ. το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 176% ενώ στα αποτελέσματα προ φόρων σημειώθηκαν ζημίες ευρώ 7,9 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 9,2 εκ. στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας βελτίωση της τάξης του 14%. Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβάρυνε πρόβλεψη απομείωσης των συμμετοχών εξωτερικού ύψους ευρώ 2,0 εκ..
Πρωταρχικός στόχος της ΣΙΔΜΑ παραμένει και το 2014 η διατήρηση της ρευστότητας, μέσω της σωστής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Η ΣΙΔΜΑ ακολουθώντας την πορεία των τελευταίων ετών πέτυχε την μείωση των ημερών πίστωσης των πελατών της το 2013 σε ποσοστό 11%, με αποτέλεσμα την μείωση των εμπορικών κεφαλαίων κίνησης κατά 15% ή ευρώ 6,9 εκ. σε επίπεδο Ομίλου και κατά 22% ή ευρώ 5,8 εκ. σε επίπεδο Εταιρείας. Επιπλέον μείωσε οριακά τον δανεισμό της το 2013 κατά 1,6% ή ευρώ 1,2 εκ. σε επίπεδο Εταιρείας και κατά 3,1% ή ευρώ 3,5 εκ. σε επίπεδο Ομίλου. Τέλος τα ταμειακά της διαθέσιμα ανήλθαν στο τέλος της χρήσης σε ευρώ 12,8 εκ. για τον Όμιλο και ευρώ 9,1 εκ. για την Εταιρεία αντίστοιχα.
-
21:36 Βουλγαρία: Προς κατάσχεση και πώληση του διυλιστηρίου Burgas της ρωσικής Lukoil
-
21:35 Τραμπ: Ένας ασυγκράτητος εργολάβος της εξουσίας
-
21:23 Τραμπ: Η Νότια Αφρική δεν θα έπρεπε να ανήκει στην G20
-
21:20 Σουδάν: Οι ΗΠΑ απειλούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους στη δύναμη του ΟΗΕ στην Αμπιέι
-
21:14 Τσεχία: Ο ακροδεξιός Οκαμούρα εξελέγη πρόεδρος της Βουλής - Ο βουλευτής αδελφός του δηλώνει ότι συνιστά "απειλή για την ασφάλεια" της χώρας
-
20:56 Στην Τουρκία αντιπροσωπεία της Χαμάς - Διαβουλεύσεις σχετικά με τις επόμενες φάσεις του σχεδίου εκεχειρίας στη Γάζα
-
20:40 Βρετανία: Δύο κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν κατά λάθος από τη φυλακή του Γουόντσγουορθ
-
20:37 Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με αντιπροσωπεία των AHEPANS την Πέμπτη
-
20:28 Πηγές ΝΔ για Λ. Αυγενάκη στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο κενό η στοχοποίηση της ΝΔ από την αντιπολίτευση
-
20:22 Μακελειό στα Βορίζια: Τη Δευτέρα η απολογία των τριών αδελφών
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026
-
Ποια είναι τα φαβορί για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών -Τα πρόσωπα και οι αστάθμητοι παράγοντες
-
"Δεν υπάρχει λόγος πανικού... ακόμα", λένε οι αναλυτές μετά την κατάρρευση των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης
-
Το escape room των 2.025 μονάδων και το κλειδί του year-end rally
-
Ρωσία και Τουρκία διαπραγματεύονται τη διατήρηση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ
-
Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η είσοδος ιδιωτών για τα χρέη στον ΕΦΚΑ – Οι λόγοι
-
Μαμντάνι σε Τραμπ: Ξέρω ότι παρακολουθείς - Ανέβασε την ένταση
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη
-
ChatGPT: Ήρθε το τέλος των καλών τρόπων;
-
Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ (129)
-
ΗΠΑ: Ιστορική εκλογική νίκη Ζόχραν Μαμντάνι στη Ν. Υόρκη (54)
-
ΕΛΤΑ: 200 εκατ. χαμένα σε δέκα χρόνια (42)
-
Ευρώπη-Τουρκία συμμαχία (32)
-
Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (28)
-
Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026 (27)
-
Αλ. Τσίπρας: Η νίκη Μαμντάνι δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική (18)
-
Γαλλία: Οδηγός έπεσε εσκεμμένα σε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" - Πέντε τραυματίες (16)
-
Τι εξηγεί την νίκη του Μαμντάνι (14)
-
Μερική "αναδίπλωση" της κυβέρνησης για τα ΕΛΤΑ - Οι λύσεις που εξετάζονται (11)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ