Συνεχης ενημερωση
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα στο Γ’ τρίμηνο, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €93εκ. (+34% έναντι Γ’ τριμ. 2011), κυρίως λόγω των ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης (ενδεικτικά περιθώρια FCC Μεσογείου στα $6,4/bbl), αυξημένες εξαγωγές και της ωφέλειας από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών, καθώς τα σταθερά κόστη είναι μειωμένα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη διαδικασία εκκίνησης εμπορικής λειτουργίας του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας, με μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και αυξημένα αποθέματα να επιδρούν αρνητικά στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές στο Γ’ τρίμηνο.
Από το τέλος του τριμήνου, το διυλιστήριο λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, εξάγοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του σε προϊόντα diesel και η συνολική θετική συνεισφορά θα φανεί στα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου.
Το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον συνέχισε να είναι δυσμενές, με τη μειωμένη ρευστότητα να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα (μείωση ΑΕΠ κατά 7,2% στο Γ’ τρίμηνο). Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων ήταν μειωμένη κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, τόσο στον κλάδο λιανικής όσο και στη βιομηχανία.
Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €63 εκ. (έναντι ζημιών €17 εκ. στο Γ’ τρίμ. 2011), ενισχυμένα από κέρδη συναλλαγματικών διαφορών €20 εκ. λόγω αποτίμησης δανείων σε δολάρια ΗΠΑ (έναντι ζημιάς €43 εκ. το Γ’ τρίμηνο 2011), καθώς και τις επιδόσεις των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου.
Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα € 70εκ. (Γ’ τριμ. 2011: € -17εκ.), καθώς η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου οδήγησε σε κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων ύψους €30 εκ..
Η διαδικασία εκκίνησης των διυλιστηρίων και οι σχετιζόμενες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ειδικά για το διυλιστήριο Ελευσίνας, οδήγησαν σε αυξημένο Καθαρό Δανεισμό στα €2,4 δισ. Η εμπορική λειτουργία του νέου διυλιστηρίου σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής μείωσης του δανεισμού του Ομίλου.
Η αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών που λήγουν στο Δ’ τρίμηνο 2012 και Α’ τρίμηνο 2013 είναι ήδη σε εξέλιξη, με στόχο τη σύναψη δανείων συνολικού ύψους €750 εκ. Η διαδικασία των κοινοπρακτικών δανείων ξεκίνησε στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου στις 15/11/12 και τα νέα δάνεια υποστηρίζονται από το βασικό κορμό τραπεζών που διατηρούν μακροχρόνια σχέση με τον Όμιλο. Έχει ήδη εξασφαλισθεί συμμετοχή αναχρηματοδότησης για δάνεια ύψους άνω των €700 εκ. από τις Διοργανώτριες Τράπεζες (Bookrunners και Mandated Lead Arrangers) ενώ η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η από κοινού διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Στις 5/11/2012 κατατέθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές από υποψήφιους αγοραστές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, μετά από ασφαλή και επιτυχημένη διαδικασία εκκίνησης, το αναβαθμισμένο διυλιστήριο Ελευσίνας λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, σηματοδοτώντας μια σημαντικότατη θετική εξέλιξη για τον Όμιλο. Η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστηριακά έργα στην Ευρώπη, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης στη χώρα, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους και αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και επαγγελματισμού των ανθρώπων μας σε όλο τον Όμιλο.
Το αναβαθμισμένο διυλιστήριο θα ενισχύσει σημαντικά τις ταμειακές ροές και την κερδοφορία του Ομίλου, θα αυξήσει την εξωστρέφειά του και θα συνεισφέρει σημαντικά οφέλη στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία».
*Δείτε την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ στη δεξιά στήλη "Σχετικά αρχεία".
-
00:04 Όλη η σοφία της αγοράς χωρίς περιττά λόγια
-
00:03 Ντέμης Χασάμπης: Τι ετοιμάζει ο Ελληνοκύπριος "σκακιστής" της τεχνητής νοημοσύνης στην Google
-
00:02 Για την Fed η συναίνεση μπορεί να ανήκει στο παρελθόν - Και αυτό είναι καλό
-
00:01 Ποιος πολιτικός αρχηγός θέλει τον Μητσοτάκη αυτοδύναμο;
-
25/12 Λίβανος: Τρεις νεκροί σε δύο ισραηλινά πλήγματα
-
25/12 Νέα πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών έως την Κυριακή
-
25/12 Eξέταση αίματος θα προβλέπει τον κίνδυνο για την πιο κοινή κληρονομική πάθηση της καρδιάς
-
25/12 Το 2025 ήταν "μια πολύ καλή χρονιά για τον φασισμό" δηλώνει ο Τζίμι Κίμελ στο "εναλλακτικό διάγγελμα" του Channel 4
-
25/12 Τουρκικό υπ. Άμυνας: Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ευθύνεται η... ασυνέπεια της προσέγγισης της Ελλάδας
-
25/12 Συνάντηση του Ερντογάν με τον ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν αλ Μπουρχάν στην Άγκυρα
-
Τι αυξήσεις μισθών θα φέρει το ξεπάγωμα των συλλογικών συμβάσεων
-
Μερίδια προμηθευτών: Κάτω από το 50% η ΔΕΗ – Άνοδος για Metlen, στο 15% ΗΡΩΝ–NRG
-
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Ζελένσκι: Ευχόμαστε να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο Πούτιν για να έλθει ειρήνη
-
Τα 13 μεγάλα επιχειρηματικά deals του νέου έτους
-
Κερδίζεις συχνά και παρ’ όλα αυτά χάνεις; Δες πού βρίσκεται το πρόβλημα
-
Η Μόσχα παρουσίασε πρόταση στο Παρίσι σχετικά με τον φυλακισμένο στην Ρωσία Γάλλο ερευνητή Λοράν Βινατιέ
-
Η τηλεργασία παράγει εκτελεστές - Το γραφείο διαμορφώνει ηγέτες
-
Νόβακ: Οι κυρώσεις καθυστερούν τα σχέδια της Ρωσίας για τριπλασιασμό της παραγωγής LNG
-
Η "ακτινογραφία" των τριών: Τσίπρας, Καρυστιανού, Σαμαράς
-
CNN: Η σκιά της Ρωσίας κάνει την προοπτική του πολέμου πραγματική για την Ευρώπη - "Οι κυβερνήσεις πρέπει να πουν την αλήθεια στους λαούς τους"
-
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Ζελένσκι: Ευχόμαστε να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο Πούτιν για να έλθει ειρήνη (30)
-
Η "ακτινογραφία" των τριών: Τσίπρας, Καρυστιανού, Σαμαράς (27)
-
CNN: Η σκιά της Ρωσίας κάνει την προοπτική του πολέμου πραγματική για την Ευρώπη - "Οι κυβερνήσεις πρέπει να πουν την αλήθεια στους λαούς τους" (21)
-
Η τηλεργασία παράγει εκτελεστές - Το γραφείο διαμορφώνει ηγέτες (18)
-
Φτιάχνεται αυτός ο κόσμος; (8)
-
ΟΣΥ: Η αναζήτηση οδηγών στα λεωφορεία γίνεται… μαραθώνιος (5)
-
Κερδίζεις συχνά και παρ’ όλα αυτά χάνεις; Δες πού βρίσκεται το πρόβλημα (5)
-
Ποιος πολιτικός αρχηγός θέλει τον Μητσοτάκη αυτοδύναμο; (4)
-
Ο Τραμπ εύχεται "ευτυχισμένα Χριστούγεννα" σε όλους, "συμπεριλαμβανομένων των αποβρασμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς" (3)
-
Το 2025 ήταν "μια πολύ καλή χρονιά για τον φασισμό" δηλώνει ο Τζίμι Κίμελ στο "εναλλακτικό διάγγελμα" του Channel 4 (2)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ